Przepis na paellę z owocami morza - największy hit kuchni hiszpańskiej
Paella to jedno z popularniejszych dań kuchni hiszpańskiej. Serwowana z owocami morza: kalmarami, krewetkami, małżami czy paluszkami krabowymi to przysmak dla smakoszy. Polecamy sprawdzony przepis na hiszpańską paellę z owocami morza.
HIT hiszpańskiej kuchni - paella
Hiszpańskiego dania paella można zasmakować w wielu odmianach. Składa się ono przede wszystkim z ryżu z dodatkiem przypraw podsmażanego na specjalnej patelni z dwoma uchwytami.
W zależności od upodobań, do paelli można dodać owoce morza, mięso czy warzywa.
Charakterystyczną cechą tej potrawy jest to, że powinno się ją jeść bezpośrednio z patelni, na której była przygotowywana.
Składniki na paellę z owocami morza
- 400 g mieszanych owoców morza (kalmary, krewetki, małże, paluszki krabowe)
- 200 g ryżu krótkoziarnistego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz, olej
- tymianek lub zielona pietruszka do dekoracji
Sposób przygotowania paelli
- Czosnek i cebulę posiekać, zeszklić na patelni, smażąc kilka minut. Na patelnię wsypać ryż i chwilę posmażyć. Po minucie zalać całość bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować 5 minut.
- Owoce morza pokroić. Kalmary warto pogotować wcześniej ok. 10 minut. Wrzucić owoce morza na patelnię, wymieszać i gotować 10-15 minut.
- Paellę serwować z patelni, udekorowaną tymiankiem lub zieloną pietruszką.