Jeśli lubisz ponadczasowe i solidne rozwiązania – kuchnia z surowych cegieł z pewnością przypadnie ci do gustu. Murowana kuchnia daje możliwość indywidualnego wykończenia i łatwo ją dopasować do zmiany wyglądu pomieszczenia, np. poprzez wymianę frontów lub akcesoriów. Pomysł na kuchnię murowaną krok po kroku.
Murowana kuchnia daje ogromne możliwości aranżacji tego pomieszczenia. Pasuje do tradycyjnego wnętrza, a także dobrze komponuje się z nowoczesnymi stalowymi urządzeniami AGD. Możesz wybrać dowolny kolor oraz fakturę cegieł.
Ważne jednak, aby przed wykonaniem takiej zabudowy, upewnić się czy strop przeniesie jej obciążenie, ponieważ jest ona znacznie cięższa od kuchni tradycyjnej.
Projekt kuchni
Przed rozpoczęciem prac, dokładnie rozrysuj plan kuchni na papierze. Musisz ustalić ilość irodzaj potrzebnych cegieł oraz szerokość spoin między nimi. W projekcie zawrzyj także, jakie sprzęty kuchenne chcesz w niej ustawić oraz to, gdzie je umieścisz.
Jeśli nie chcesz przeprowadzać poważniejszych remontów, umieść zlewozmywak jak najbliżej rur z ciepłą i zimną wodą i dopasuj do niego pozostałe elementy zabudowy.
Jakich użyć cegieł?
Do zabudowy kuchni możesz użyć cegieł gładkich lub z fakturą. Dostępne są m.in. ręcznie formowane i cieniowane. Nie musisz wybierać standardowych cegieł o wym. 25 x 12 x 6,5 cm. Możesz wybrać ciekawsze modele, o nietypowych rozmiarach.
Trzeba jednak pamiętać, aby dokładnie rozplanować ich ułożenie w projekcie, przed przystąpieniem do prac tak, aby kupić odpowiednią ich ilość.
Potrzebne narzędzia:
łata
poziomnica
młotek zwykły i murarski
kielnia do spoinowania
pojemnik na zaprawę
paca zębata
szpachelka
mieszadło do zaprawy
wyrzynarka
wkrętarka
wiertarka
przymiar
twarda szczotka
pilarka
szlifierka kątowa z tarczą do kamienia
wyciskacz do kartuszy
Potrzebne materiały:
cegły
zaprawa do klinkieru i spoinowania
silikon sanitarny
płyta OSB
listewki drewniane
piaskowniki stalowe
kołki rozporowe
kątowniki stalowe
wkręty
impregnat do klinkieru
kotwy
blat z drewna klejonego
klej do płytek klinkierowych
KROK I - Ustalanie wymiarów zabudowy
Autor: Piotr Mastalerz
Za pomocą miarki i poziomnicy przenieś zaznaczone na projekcie wymiary zabudowy na ścianę. Zaznacz poziom spodu blatu i wysokość ścianek. Na ścianie i podłodze obrysuj też miejsca, w których staną murki będące bokami szafek kuchennych.
Za pomocą miarki i poziomnicy przenieś zaznaczone na projekcie wymiary zabudowy na ścianę. Zaznacz poziom spodu blatu i wysokość ścianek. Na ścianie i podłodze obrysuj też miejsca, w których staną murki będące bokami szafek kuchennych.
KROK II - Układanie pierwszej warstwy cegieł
Autor: Piotr Mastalerz
Po przygotowaniu zaprawy do murowania, ułóż pierwszą warstwę cegieł. Przy pomocy poziomnicy sprawdź, czy są ustawione równolegle do siebie. Położenie cegieł możesz skorygować, delikatnie stukając w nie młotkiem.
Po przygotowaniu zaprawy do murowania, ułóż pierwszą warstwę cegieł. Przy pomocy poziomnicy sprawdź, czy są ustawione równolegle do siebie. Położenie cegieł możesz skorygować, delikatnie stukając w nie młotkiem.
KROK III - Murowanie ścianek
Autor: Piotr Mastalerz
Ścianki zamuruj na niepełną spoinę, tak żeby późniejmożna było wypełnić je dobraną kolorystyczniezaprawą do spoinowania. Ponieważ cegły muruje sięz przesunięciem spoin, następną warstwę zacznijod połówki. Cegłę naciętą szlifierką kątową przepołówmłotkiem murarskim, uderzając ostrzemw przeciwną niż nacięta ściankę.
Ścianki zamuruj na niepełną spoinę, tak żeby późniejmożna było wypełnić je dobraną kolorystyczniezaprawą do spoinowania. Ponieważ cegły muruje sięz przesunięciem spoin, następną warstwę zacznijod połówki. Cegłę naciętą szlifierką kątową przepołówmłotkiem murarskim, uderzając ostrzemw przeciwną niż nacięta ściankę.
KROK IV - Usztywnianie murku
Autor: Piotr Mastalerz
Aby usztywnić murek, dobrze jest go zakotwić do ściany. Możesz do tego użyć łaczników kątowych lub stalowych ocynkowanych kotew wkręcanych w kołek rozporowy. W zachowaniu równych szczelin na spoinę pomagają drewniane listewki.
Aby usztywnić murek, dobrze jest go zakotwić do ściany. Możesz do tego użyć łaczników kątowych lub stalowych ocynkowanych kotew wkręcanych w kołek rozporowy. W zachowaniu równych szczelin na spoinę pomagają drewniane listewki.
KROK V - Pionowanie ściany
Autor: Piotr Mastalerz
Po wymurowaniu każdej warstwy wypionuj czoło ściany.Nad trzecią warstwą wmuruj płaskowniki. Na nich będzie się opierał piekarnik. W tej samej warstwie w obu ściankach pozostaw otwory wentylacyjne do piekarnika.
Po wymurowaniu każdej warstwy wypionuj czoło ściany.Nad trzecią warstwą wmuruj płaskowniki. Na nich będzie się opierał piekarnik. W tej samej warstwie w obu ściankach pozostaw otwory wentylacyjne do piekarnika.
KROK VI - Mocowanie pionowej listwy
Autor: Piotr Mastalerz
miejscu, gdzie jest zaplanowana wysoka ścianka, za którą będzie stała lodówka, przymocuj do podłogi i do sufitu pionową listwę o szerokości równej szerokości cegieł. Pomoże ona równo wymurować ściankę. Warto ją jeszcze podeprzeć kawałkiem deski, aby uniknąć odchyleń.
miejscu, gdzie jest zaplanowana wysoka ścianka, za którą będzie stała lodówka, przymocuj do podłogi i do sufitu pionową listwę o szerokości równej szerokości cegieł. Pomoże ona równo wymurować ściankę. Warto ją jeszcze podeprzeć kawałkiem deski, aby uniknąć odchyleń.
KROK VII - Spoinowanie
Autor: Piotr Mastalerz
Po wymurowaniu wszystkich ścianek i odczekaniu,aż zaprawa zwiąże, możesz rozpocząć spoinowanie. Zaprawado spoinowania powinna być sypka – zbyt wilgotnabrudziłaby powierzchnię cegieł. Za pomocą kielnispoinówki wypełnij przestrzeń między cegłami
Po wymurowaniu wszystkich ścianek i odczekaniu,aż zaprawa zwiąże, możesz rozpocząć spoinowanie. Zaprawado spoinowania powinna być sypka – zbyt wilgotnabrudziłaby powierzchnię cegieł. Za pomocą kielnispoinówki wypełnij przestrzeń między cegłami
KROK VIII - Czyszczenie zabrudzeń
Autor: Piotr Mastalerz
Następnego dnia szczotką z twardym włosiem wyczyść cegłę z zabrudzeń i nadmiaru spoiny. Uzupełnij ubytki.
Następnego dnia szczotką z twardym włosiem wyczyść cegłę z zabrudzeń i nadmiaru spoiny. Uzupełnij ubytki.
KROK IX - Impregnowanie ścianki
Autor: Piotr Mastalerz
Ponieważ ścianki kuchenne są szczególnie narażone na zabrudzenia, po mniej więcej dwóch tygodniach, gdy zaprawa i spoiny dobrze zwiążą- nanieś środek impregnujący. Zrób to nasączoną nim gąbką
Ponieważ ścianki kuchenne są szczególnie narażone na zabrudzenia, po mniej więcej dwóch tygodniach, gdy zaprawa i spoiny dobrze zwiążą- nanieś środek impregnujący. Zrób to nasączoną nim gąbką
KROK X - Przygotowanie konstrukcji blatu
Autor: Piotr Mastalerz
Z płyty OSB o grubości 18 mm przygotuj konstrukcję blatu. Odmierz 10- centymetrowe pasy i odetnij je pilarką.
Z płyty OSB o grubości 18 mm przygotuj konstrukcję blatu. Odmierz 10- centymetrowe pasy i odetnij je pilarką.
KROK XI - Skręcanie konstrukcji blatu
Autor: Piotr Mastalerz
Wkrętami samowiercącymi skręć konstrukcję blatu. Jeśli nie uda ci się kupić blatu o potrzebnejdługości, trzeba go zmontować z dwóch kawałków. By całość była stabilna, brzegi każdego z nich musząsię opierać na konstrukcji cokołu. Dlatego przymocuj w niej dwie poprzeczki obok siebie w miejscu łączenia się blatów. Będą się one opierać na ceglanych ściankach
Wkrętami samowiercącymi skręć konstrukcję blatu. Jeśli nie uda ci się kupić blatu o potrzebnejdługości, trzeba go zmontować z dwóch kawałków. By całość była stabilna, brzegi każdego z nich musząsię opierać na konstrukcji cokołu. Dlatego przymocuj w niej dwie poprzeczki obok siebie w miejscu łączenia się blatów. Będą się one opierać na ceglanych ściankach
KROK XII - Mocowanie konstrukcji do ściany
Autor: Piotr Mastalerz
Za pomocą kołków szybkiego montażu przymocuj konstrukcję blatu do ściany. Po wywierceniu w niej otworów o średnicy równej grubości kołków ustaw konstrukcję w wyznaczonym miejscu. Przez otwory w konstrukcji, wiertłem do betonu wywierć otwory w ścianie. Głębokość wiercenia, łącznie z grubością mocowanego elementu, powinna być około 0,5 cm większa niż kołek. Kołek z kołnierzem włóż do otworu przez mocowany element i młotkiem wbij stalowy dybel.
Za pomocą kołków szybkiego montażu przymocuj konstrukcję blatu do ściany. Po wywierceniu w niej otworów o średnicy równej grubości kołków ustaw konstrukcję w wyznaczonym miejscu. Przez otwory w konstrukcji, wiertłem do betonu wywierć otwory w ścianie. Głębokość wiercenia, łącznie z grubością mocowanego elementu, powinna być około 0,5 cm większa niż kołek. Kołek z kołnierzem włóż do otworu przez mocowany element i młotkiem wbij stalowy dybel.
KROK XIII - Cięcie uszkodzonych cegieł
Autor: Piotr Mastalerz
Z główek uszkodzonych cegieł i pozostałych z murowania połówek, odetnij centymetrowe plastry. Do cięcia najlepiej użyj tarczy do kamienia i betonu. Możesz także – co jest bardziej pracochłonne – ciąć cegłyręczną piłką do metalu z wolframowym brzeszczotem.
Z główek uszkodzonych cegieł i pozostałych z murowania połówek, odetnij centymetrowe plastry. Do cięcia najlepiej użyj tarczy do kamienia i betonu. Możesz także – co jest bardziej pracochłonne – ciąć cegłyręczną piłką do metalu z wolframowym brzeszczotem.
KROK XIV - Nakładanie płytek klinkierowych
Autor: Piotr Mastalerz
Na czoło konstrukcji blatu nałóż pacą zębatą klej do płytek klinkierowych i przyklej wycięte kawałki cegieł.
Na czoło konstrukcji blatu nałóż pacą zębatą klej do płytek klinkierowych i przyklej wycięte kawałki cegieł.
KROK XV - Nakładanie silikonu na krawędzie konstrukcji
Autor: Krzysztof Zasuwik
Na krawędzie konstrukcji, które będą pod blatem nałóż silikon sanitarny i rozprowadź go szpachelką. Zabezpieczysz w ten sposób krawędzie przed działaniem wilgoci.
Na krawędzie konstrukcji, które będą pod blatem nałóż silikon sanitarny i rozprowadź go szpachelką. Zabezpieczysz w ten sposób krawędzie przed działaniem wilgoci.
KROK XVI - Wywiercanie otworów
Autor: Krzysztof Zasuwik
Na drewnianym blacie zaznacz według przygotowanych wcześniej szablonów otwory pod zlewozmywak i kuchenkę. W narożach narysowanych otworów po ich wewnętrznej stronie wywierć otwory wiertłem do drewna lub otwornicą.
Na drewnianym blacie zaznacz według przygotowanych wcześniej szablonów otwory pod zlewozmywak i kuchenkę. W narożach narysowanych otworów po ich wewnętrznej stronie wywierć otwory wiertłem do drewna lub otwornicą.
KROK XVII - Wycinanie i szlifowanie blatu
Autor: Krzysztof Zasuwik
Brzeszczot wyrzynarki umieść w jednym z otworów i prowadź narzędzie wzdłuż narysowanych linii. Miejsce cięcia przeszlifuj drobnoziarnistym papierem ściernym.
Brzeszczot wyrzynarki umieść w jednym z otworów i prowadź narzędzie wzdłuż narysowanych linii. Miejsce cięcia przeszlifuj drobnoziarnistym papierem ściernym.
KROK XVIII - Przykręcanie blatu
Autor: Krzysztof Zasuwik
Tak przygotowany blat ułóż na konstrukcji. Jeśli wszystko pasuje, za pomocą małych stalowych kątowników przykręć go wkrętami samowiercącymi w kilku miejscach do konstrukcji z płyty OSB.
Tak przygotowany blat ułóż na konstrukcji. Jeśli wszystko pasuje, za pomocą małych stalowych kątowników przykręć go wkrętami samowiercącymi w kilku miejscach do konstrukcji z płyty OSB.
KROK XIX - Montowanie sprzętów kuchennych
Autor: Krzysztof Zasuwik
Po włożeniu zlewozmywaka zamontuj syfon i armaturę, a na wmurowane w ścianki płaskowniki wsuń piekarnik.
Po włożeniu zlewozmywaka zamontuj syfon i armaturę, a na wmurowane w ścianki płaskowniki wsuń piekarnik.
Zobacz, jak może wyglądać murowana kuchnia, gdy urządzisz ją w stylu angielskim
W Muratorze 5/2024 przeczytasz m. in. o: ścianach murowanych i szkieletowych, faktach i mitach dotyczących pomp ciepła, ile kosztuje ogrzewanie różnymi paliwami, gruntach i farbach na trudne podłoża. Ponad 160 stron fachowej wiedzy!