Jak zrobić beton: budowa domu. Chudy beton - proporcje mieszanki betonowej

2018-01-11 1:00 Dorota Czernek|Ewelina Roszkowska
Betpn
Autor: gettyimages.com

Beton powinien być wykonany wg określonej receptury. Jak zrobić chudy beton? Zwykle przy ustalaniu proporcji betonu i składu mieszanki betonowej korzysta się z norm, tablic. Na ich podstwie ustala się recepturę roboczą 1 m3 mieszanki. Zobacz, który rodzaj betonu najbardziej będzie pasował na twoją budowę.

Jaki beton do czego? Jak przygotować prawidłowo mieszankę betonową? Przyczytaj nasz poradnik budowlany: robimy beton. Podczas budowy domu można w miarę poprawnie przygotować samodzielnie beton o niskiej wytrzymałości - C 8/10, C 12/15. Samodzielnie bardzo trudno przygotować beton wyższej klasy, tak aby miał dobrą jakość.

Sprawdź też:

Klasy betonu

Beton C 8/10, tak zwany chudy beton, wykorzystuje się jako podkład pod fundamenty, układa się z niego szlichtę, czyli warstwę wyrównawczą podłogi, a także warstwę dociskową w tarasach.

Sprawdź też: rodzaje betonu >>>

Z betonu C 12/15 układa się fundamenty (ławy, ściany, płyty), stropy, wieńce w stropach, warstwę podłogi na gruncie, wieńce i słupki w ściankach kolankowych, nadproża monolityczne i schody.

Betony wyższych klas, czyli o wyższej wytrzymałości, trudniej wykonać tak, by zachowały odpowiednią jakość.

Wideo: jaki materiał do budowy ścian

Dobry beton, czyli jaki? Jak zrobić mieszankę

Beton to stwardniała mieszanka cementu, kruszywa, wody i domieszek. Ilość i proporcje składników trzeba dobrać tak, by zapewnić potrzebną konsystencję mieszanki betonowej oraz zaplanowaną szczelność i wytrzymałość betonu. Zwykle do ustalenia składu potrzebne są normy, tablice, na podstawie których określa się recepturę roboczą 1 m3 mieszanki betonowej.

Zobacz co polecamy:

  • Jak zrobić dobry beton: kilka podstawowych zasad

Poszczególne składniki muszą być dokładnie odmierzane, gdyż zmiana receptury może zmienić właściwości betonu – wytrzymałość i konsystencję mieszanki betonowej. Ważna jest ilość piasku, zwykle powinno to być przynajmniej 30% masy całego kruszywa. Potrzebną konsystencję zapewnia odpowiedni stosunek masy cementu do wody (im wartość ta jest mniejsza, tym większa ciekłość mieszanki) lub specjalnie dobrane domieszki.

Przepis na beton - składniki betonu
Autor: Wiktor Greg Beton to stwardniała mieszanka cementu, kruszywa, wody i domieszek. Ilość i proporcje składników trzeba dobrać tak, by zapewnić potrzebną konsystencję mieszanki betonowej oraz zaplanowaną szczelność i wytrzymałość betonu.

Jak zrobić chudy beton

Chudy beton powinien mieć konsystencję mokrej ziemi. Tak gęstą mieszankę betonową, która zawiera mało cementu, trudno dokładnie wymieszać w betoniarce. Jeśli ma być wykorzystana jako podkład stabilizujący grunt pod fundamenty, lepiej zrobić ją od razu w wykopie fundamentowym. Gdy betonuje się w obniżonej temperaturze, trzeba zmniejszyć ilość wody zarobowej o 10-20% i dodać odpowiednią domieszkę.

Sprawdź też: jak się idealne proporcje betonu >>>

Pamiętaj! Podczas robienia chudego betonu nie wolno dolewać wody, by upłynnić mieszankę betonową. Do zbyt gęstej mieszanki lepiej dodać zaczyn cementowy o takiej samej proporcji cementu do wody.

Przepis na chudy beton z cementu portlandzkiego CEM I 32,5

Składnniki na 1 m3 na worek cementu 25 kg
cement 160 kg 25 kg (19 l)
piasek 2200 kg 344 kg (211 l)
woda 75 l 11 l

Chudy beton: kolejność dozowania i zagęszczanie

Na przygotowane podłoże rozsypuje się warstwę piasku, a na nim warstwę cementu. Następnie dokładnie miesza się – na przykład grabiami – oba składniki do uzyskania jednolitej barwy. Tak przygotowaną warstwę skrapia się ostrożnie małą ilością wody i ubija drewnianym drążkiem.

Przepis na beton C12/15 (B15) z cementu portlandzkiego CEM I 32,5 o konsystencji półciekłej

Składniki na 1 m3 * na betoniarkę pojemności 200 l na worek cementu 25 kg
cement 275 kg 44 kg (34 l) 25 kg (19 l)
piasek 590 kg 94 kg (59 l) 54 kg (34 l)
żwir 1377 kg 220 kg (129 l) 125 kg (74 l)
woda 165 l 26 l 15 l

W recepturze zamieszczonej w tabeli każdy ze składników jest podany w ilości pozwalającej przygotować mieszankę w betoniarce pojemności 200 l. Dla wygody podano zarówno masę każdego ze składników, jak i jego objętość – aby ułatwić dozowanie za pomocą wiadra. Z jednego zarobu przygotowanego według tego przepisu otrzymamy 160 l betonu. Dlatego przeliczając to na m³, ilość potrzebnych składników trzeba mnożyć przez 6,25.

Jak zrobić beton: kolejność dozowania

Przy niewielkiej ilości betonu składniki możemy wymieszać w szczelnej skrzyni lub taczce ręcznie za pomocą łopaty. Równomiernie rozkładamy warstwę piasku, a na niej cement. Przegarniamy składniki do momentu, aż otrzymamy jednobarwną mieszaninę, i dosypujemy żwiru. Gdy mamy przygotowaną suchą mieszankę, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. Najczęściej jednak przy wykonywaniu betonu korzysta się z betoniarki. Kolejność łączenia składników jest nieco inna, gdyż ziarna cementu przykleiłyby się do wilgotnych ścianek betoniarki. Wlewamy więc do betoniarki część wody i wsypujemy cement. Stopniowo do zaczynu dosypujemy piasku i żwiru, dolewając jednocześnie resztę wody.Płynne domieszki dolewa się na końcu rozmieszane z wodą, chyba że producent zaleca inaczej.

Czas mieszania mieszanki betonowej

Czas mieszania podczas robienia betonu ma wpływ na jakość mieszanki betonowej i wytrzymałość stwardniałego betonu. Zbyt długie mieszanie powoduje rozdzielenie się składników, przez co obniża się wytrzymałość betonu. Czas mieszania składników zależy od konsystencji mieszanki betonowej – średnio jest to pięć minut.

Sprawdź też: jak kupować beton towarowy >>>

Gęstość cementu, piasku i żwiru podawana zwykle w tablicach to gęstość właściwa – na przykład 3,1 kg/l dla cementu i 2,65 kg/l dla piasku. Wartości te wykorzystuje się do sporządzenia roboczej receptury mieszanki i znalezienia odpowiednich proporcji betonu. W rzeczywistości podczas wsypywania cementu, piasku lub żwiru do wiadra lub taczki ulega on spulchnieniu i zajmuje więcej miejsca. Dlatego w 10-litrowym wiadrze nie zmieści się 31 kg cementu, lecz jedynie 13 kg, ponieważ gęstość nasypowa cementu to średnio 1,3 kg/l. Podobnie jest z piaskiem – w 10-litrowym wiadrze zmieści się 16,3 kg, a nie 26,5 kg, gdyż gęstość nasypowa piasku to 1,63 kg/l. Odmierzając składniki wiadrami, wystarczy wyrównać powierzchnię – najlepiej ściągając nadmiar deską; nie należy zawartości wiadra ugniatać ani utrząsać.

Sprawdź swoją wiedzę i rozwiąż QUIZ

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Piotr
|

A czy można używać samego zwiru do wyrabiania b20?

St47
|

Nie do konca masz racje i prawie w kazdym aspekcie popelniasz błąd. Zasada to jest taka ze mniej wiecej zwiru ma byc 2x wiecej od piasku i nie patrz tylko na mase bo zwir z kamienia wulkanicznego jest ciezszy od np. wapiennego. Ilosc cementu jest taka sama jak u ciebie a nazywasz to przecietnota. Tzw pospolka to lipa w porownaniu do wysokiej jakosci piasku i zwiru zmieszanego w odpowiedniej proporcji. w pospolce za duzo jest piasku w stosunku do zwiru i twoja receptura jest na beton o nizszej wytrzymałosci niz w artykule wiec sie nie napinaj. Co do ilosci wody to sa rozne konsystencje betonu i w zaleznosci od tego jaki jest potrzebny ustala sie ilosc skladnikow a nie zmniejsza ilosc wody aby osiagnac dana wytrzymalosc i potem miec beton jak ser szwajcarski czego nie napisales. Co do CEM to nie jest czas wiazania istotny tylko rodzaj cementu czyli np portlandzki, hutniczy itd. Co do tych 28 dni to tez nie jest tak... receptra jest taka aby byla mniej wiecej wymagana wytrzymalosc po 28 dniach ale beton po 28 dniach nadal zwieksza wytrzymalosc. Co do czasu to Istotniejszym parametrem jest literka R, N, L ktora charakteryzuje dynamike przyrostu wytrzymałosci betonu czyli np R wysoka i np po 3 dniach ma juz 70% wytrzymałości założonej...

Wojtek
|

Witam. potrzebuję pomocy ile mam zamówić materiałów (piasku, żwiru, cementu) na 54m3 fundamentu... ??? bo nie moge sie połapaś w tym wszystkim a to nie moja branża.. z góry dzięki.

Pako
|

W zasadzie podałeś proporcje składników bardzo podobne do tych w tabelce z artykułu. Jasną jest rzeczą, że bardziej się opłaca zrobić beton samemu nawet wynajmując ludzi, tylko nie każdemu się chce (bo nie pomyślał o wynajęciu pomocy) albo zależy komuś na czasie. A niektórzy to nawet nie mają betoniarki skąd wziąć za darmo :P

Andrzej Brożek
|

Jeśli popatrzeć na proporcję masową, to faktycznie wyjdzie około 1:7.
Dokładniej to 1:7,14 [44 kg cementu do 314 kg kruszywa (94 kg+220kg)].
Natomiast jeśli popatrzymy na proporcję objętości, to wyjdzie 1:5,53 [34 l cementu do 188 l kruszywa (59 l+129 l)].
Co do składu w tabeli, to nie zabieram głosu.

Andrzej Brożek
|

Nie zrozumiałeś. Chodzi o przeliczenie objętości składników dla uzyskania 1 m^3 betonu.
Wg opisu pod tabelą, z podanego przepisu otrzymamy 160 litrów betonu.
(Jak widać, objętość końcowa jest mniejsza niż suma objętości składników - w trakcie mieszania następuje wypełnienie pustych przestrzeni).

Ponieważ 6,25 x 160 litrów betonu = 1000 litrów betonu = 1 m3 betonu
Zatem aby otrzymać 1 m3 betonu, trzeba objętość każdego składnika też przemnożyć przez 6,25.
Trzeba po prostu skorzystać z PROPORCJI.

PS Co do Twojego wywodu. Przeliczanie jednostek, owszem, prawidłowe, ale nie ma zastosowania do tego przypadku.
A tak w ogóle to objętości najlepiej (mi) się liczy, gdy wymiary podane są w decymetrach, bo 1 dm3 = 1 litr. Z kolei 1000 dm3 = 1 m3

Miszogun
|

Andrzej R ma całkowitą rację. Ten podany w tabeli beton to czysty sabotaż. Nawet jeśli przyjąć że budowa to nie apteka to są jakieś granice absurdu. Mam przed sobą wylewanie ławy i chyba zrobię to tak jak trzydzieści lat temu robił mój ojciec w swoim domu - łopata cementu, łopata piasku, dwie łopaty żwiru. Cement 42,5. Może to i schron przeciwatomowy ale różnica w cenie żadna. Chętnie wziąłbym beton z betoniarni ale tam gdzie stawiam żaden stetter nie dojedzie. Zaczynam za sześć dni. Trzymajcie kciuki.

Janek
|

W końcu ktoś podał konkret i realne wyliczenia. Mam wrażenie że murator lobbuje na rzecz firm budowlanych i celowo zachwala beton z betoniarni. "Andrzej R." dobrze pisze... aż jego posty przenieśli w czasie.... nieładnie murator... nieładnie. Widać że "Andrzej r" inżynier i pojechał po waszym artykule po prawdzie. Pełna zgoda z nim i szacun za konkretne proporcje i wyliczenia.

Andrzej R.
|

Podam jeszcze porównanie betonu z ceną z betoniarni:
Beton robiony własnoręcznie 1:5 czyli na 1m3 potrzeba 11 worków (25kg) cementu (225 litrów) i 1125 litrów pospólki i ok 200 litrów wody. cena worka 8 zł x11 = 88 zł za cement do 1m3 betonu. Piasek ze żwirem (pospółka) ok. 10-25 zł na 1m3 betonu (w zależności od regionu i cen).
wychodzi 88zł+25 zł =113zł i beton macie LUXUS. do tego koszt 2 pomagierów (jeden przy betoniarce drugi taczkowy) za dniówkę 150 zł obaj i zaleją cały fundament (2 dni). 40 minut na 11 betoniarek - betoniarka 300l (2x25kg cementu na raz) =(2m3)
porównajcie z ceną z betoniarni a sami zobaczycie że warto.

Andrzej R.
|

Beton podany we wzorze to lipa!!! To beton 1:7 czyli przeciętnota. Ja takim to gruzobeton pod posadzki lałem na ziemi. Dobry beton to 1:5 a nawet 1:4 czyli na jedną część cementu przypada albo 5 albo 4 części pospólki (piasku ze żwirem). Beton który ja podałem czyli 1:4 i 1:5 to beton na fundamenty i stropy który w zawilgoconym stanie może być poddany na działanie mrozu!!! Czyli fundament, posadzka na tarasie, balkonie, nadproża nad oknem itp. Nie stosujcie tego betonu 1:7 tam gdzie będzie mróz i wilgoć czyli teoretycznie na fundamenty odpada. Pytanie kto podał ten 1:7 i czy odpowiedzialność weźmie za to? Pamiętajcie że wystarczy cement CEM I lub II lub nawet III 32.5 R. Różnica jest tylko w czasie wiązania. Najszybciej wiąże I czyli po 28 dniach już mamy pełną wytrzymałość betonu. I pamiętajcie że im mniej wody tym mocniejszy beton - czego w tym artykule nie napisano. I nie przepłacajcie za beton z betoniarni. Jak macie możliwość to sami śmiało róbcie. Czas mieszania ok 2 minut. Połamania szpadli.