Jak wybrać drzwi do nowoczesnej kuchni
Projektując kuchnię zwracamy uwagę głównie na funkcjonalność i estetykę, ale czy pamiętamy o dopasowaniu odpowiednich drzwi do kuchni? Wprawdzie współczesna kuchnia często łączy się z pokojem dziennym, to jednak nadal istnieją zwolennicy zamknięcia tej strefy domu. Dobór drzwi nie powinien być jednak przypadkowy.
Kuchnia to miejsce, w którym nie tylko przygotowuje się posiłki. To pomieszczenie, w którym koncentruje się życie całej rodziny. Coraz popularniejsze staje się też wspólne gotowanie w gronie przyjaciół i rodziny. Dlatego też ustawienie kuchennych sprzętów i mebli powinno być tak przemyślane, by użytkowanie kuchni było wygodne i bezpieczne. Duże znaczenie ma też estetyka, właściwy dobór mebli do stylu pomieszczenia i kolorystyka. Warto także zadbać o strefę wejścia - kuchenne drzwi powinny stanowić ciekawy element wnętrza i dobrze z nim harmonizować.
Jaki rozmiar drzwi do kuchni?
Zgodnie z przepisami, drzwi do kuchni powinny mieć co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy. Dzięki temu przemieszczanie się pomiędzy pomieszczeniami, serwowanie posiłków czy wnoszenie do kuchni zakupów będzie wygodne. Aby zapewnić bezpieczeństwo użytkownikom, drzwi kuchenne nie powinny mieć także progów. Dobrze, by szczelina między podłogą a dolną krawędzią drzwi miała szerokość co najmniej 2,5 cm, co gwarantuje równomierny przepływ powietrza. Producenci oferują też drzwi z podcięciami wentylacyjnymi, tulejami, czy kratkami wentylacyjnymi z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej.
Wygodne użytkowanie drzwi i odporność na wilgoć
Drzwi do kuchni muszą być lekkie, a zarazem wytrzymałe. Powinny stanowić skuteczną zaporę przed rozprzestrzenianiem się kuchennych zapachów. Ważne jest lekkie i łatwe ich otwieranie i zamykanie bez trzaskania. Drzwi z litego drewna często nie spełniają tych wymagań, są dość ciężkie i łatwo się wypaczają, a do tego są dużo droższe od drzwi wykonanych z innych materiałów. Dobrym rozwiązaniem do nowoczesnych kuchni są np. bezprzylgowe, lekkie drzwi z gładkiej płyty HDF. Są one wytrzymałe, niedrogie i odporne na działanie wilgoci, co jest szczególnie istotne w kuchennych zastosowaniach. Ciekawym rozwiązaniem jest powierzchnia SILKSTONE lub LAMISTONE – powierzchnie z powłoką zabezpieczającą przez wycieraniem i działaniem środków chemicznych.
Skrzydłowe, przesuwane czy harmonijkowe?
Przy doborze typu drzwi do kuchni funkcjonalność pomieszczenia ma kluczowe znaczenie. Najpopularniejsze są drzwi skrzydłowe. Jednak wybierając je trzeba dobrze przemyśleć ustawienie mebli i urządzeń kuchennych, tak, by skrzydło z nimi nie kolidowało. Trzeba też zdecydować, czy lepsze będzie skrzydło lewe czy prawe.
Jeśli kuchnia nie jest zbyt duża lub gdy nietypowy rozkład pomieszczeń nie pozwala na zamontowanie typowych skrzydeł, wówczas warto wybrać drzwi przesuwane. Przy tym rozwiązaniu maksymalnie wykorzystujemy przestrzeń mieszkania i optycznie powiększamy pomieszczenia. Można wybrać system przesuwny naścienny, w którym drzwi są cały czas widoczne lub system przesuwny do zabudowy w ścianie – skrzydło chowa się do otworu w murze lub do specjalnie przygotowanej wnęki z płyt gipsowo-kartonowych.
Rzadziej spotyka się w kuchniach drzwi łamane (harmonijkowe). Ich wielokrotne otwieranie i zamykanie w ciągu dnia nie jest zbyt wygodne, a do tego, po otwarciu, nieco zmniejszają szerokość przejścia. Takie rozwiązanie sprawdzi się jednak w sąsiedztwie kuchni – przy wejściu do spiżarni lub pomieszczenia gospodarczego.
Przeszklenia, kolory, materiał, czyli styl ma duże znaczenie!
Stylem, wzorem i kolorem drzwi muszą pasować do aranżacji pomieszczenia. Jest to szczególnie ważne, ponieważ często łączą one kuchnię z salonem, holem lub jadalnią. W nowoczesnym wnętrzu z minimalistycznymi elementami wyposażenia, takimi jak gładkie, proste fronty meblowe, błyszczące blaty czy chromowane okapy o geometrycznych kształtach, dobrze sprawdzą się drzwi proste w formie, o bezprzylgowej konstrukcji.
Lekkości i charakteru drzwiom kuchennym dodają przeszklenia. Projektanci drzwi umieszczają je w różnym układzie i wielkości. Szklany element może być powtarzalny lub stanowić jednolitą, niepodzielną część. W radykalnie nowoczesnej kuchni sprawdzi się skrzydło w całości wykonane z hartowanego szkła. Tafla z jednej strony może być gładka, a z drugiej ozdobiona ornamentem. Producenci oferują również nietypowe formy przeszkleń np. bulaj ze szkła matowego lub przezroczystego, który nada kuchni wyjątkowy, lekko marynistyczny klimat.
Kolor też jest ważny. Przyzwyczailiśmy się do drzwi w różnych odcieniach brązu (orzech, dąb, klon, buk oraz barwy gatunków egzotycznych – teak, heban). To praktyczna barwa, pasująca do wnętrz zaprojektowanych w różnym stylu, ale stopniowo w polskich domach pojawiają się drzwi w innych kolorach. A wybór jest ogromny – dostępne są wszystkie barwy tęczy, w tym również odcienie metaliczne, dzięki temu możliwy jest dobór drzwi w idealnej tonacji i o preferowanej intensywności barwy. Nie zapominajmy o bieli, która stała się dominującym kolorem w wielu nowoczesnych kuchniach. Do takiego wnętrza można dopasować drzwi białe, szklane, lub (dla kontrastu) pomalowane na intensywny kolor (żółty, limonkowy czy błękitny).
Białe drzwi będą wspaniale komponować się jasnymi podłogami i ścianami, jednocześnie rozświetlając kuchenne wnętrze i dodając mu przestronności. Drzwi w zdecydowanych odcieniach, takich jak zieleń czy fuksja mogą stanowić wyszukany akcent kolorystyczny w pomieszczeniach o pastelowych ścianach i oszczędnych w formie dodatkach.