| muratordom.pl » Kuchnia » Naczynia kuchenne » Solidne żeliwo w kuchni

Solidne żeliwo w kuchni

Patelnia patelni nie równa. Jedne są bardziej praktyczne, inne mniej. Żeliwne należą do tych bardziej... 

Zalety: znakomicie przewodzą ciepło – nagrzewają się szybko i równomiernie, dzięki swojej grubości i dużej wadze są stabilne, nie deformują się i nie przegrzewają. Przygotowywane na nich potrawy są bardzo soczyste, zachowują naturalny smak i aromat.

Wady: żeliwo jest dość kruche (nieodporne na silne uderzenia), a przede wszystkim bardzo ciężkie. Porowata powierzchnia patelni utrudnia jej dokładne wyczyszczenie. Mokra błyskawicznie rdzewieje, dlatego po umyciu trzeba starannie wytrzeć ją do sucha i natłuścić olejem jadalnym.

Używamy ich: do długiego pieczenia, smażenia w wysokiej temperaturze, do podpiekania i grillowania mięs, owoców oraz warzyw; do smażenia na głębokim tłuszczu.

Autor: Mariusz Bykowski

Przeczytaj dodatkowo:
Stołowa etykieta

Zapraszając gości na uroczysty obiad lub kolację musimy pamiętać o tym, jak podajemy posiłek. O udanym...

Praktyczne gadżety do kuchni. Zobacz, jakie...

Poszukujesz gadżetów do kuchni, które usprawnią i umilą przygotowywanie posiłków? Oto...

Smak w zastawie

Wzmacniając rodzinne więzi przy uroczystym posiłku, zadbaj o elegancką oprawę. Zobacz, co w tym sezonie...

Święta na stole, czyli jak stworzyć niezwykłą...

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez pięknie udekorowanego stołu. Jak wyczarować oryginalne nakrycia,...

Dekoracyjna miedź

Patelnie z miedzi wykorzystywane są okazjonalnie, ale w kuchni wyglądają niezwykle dekoracyjnie...