| muratordom.pl » Kuchnia » Naczynia kuchenne » Solidne żeliwo w kuchni

Solidne żeliwo w kuchni

Patelnia patelni nie równa. Jedne są bardziej praktyczne, inne mniej. Żeliwne należą do tych bardziej... 

Zalety: znakomicie przewodzą ciepło – nagrzewają się szybko i równomiernie, dzięki swojej grubości i dużej wadze są stabilne, nie deformują się i nie przegrzewają. Przygotowywane na nich potrawy są bardzo soczyste, zachowują naturalny smak i aromat.

Wady: żeliwo jest dość kruche (nieodporne na silne uderzenia), a przede wszystkim bardzo ciężkie. Porowata powierzchnia patelni utrudnia jej dokładne wyczyszczenie. Mokra błyskawicznie rdzewieje, dlatego po umyciu trzeba starannie wytrzeć ją do sucha i natłuścić olejem jadalnym.

Używamy ich: do długiego pieczenia, smażenia w wysokiej temperaturze, do podpiekania i grillowania mięs, owoców oraz warzyw; do smażenia na głębokim tłuszczu.

Autor: Mariusz Bykowski

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Dobrze wysmażone!

W kuchni nie sposób się obyć bez dobrej patelni. O tym wie każdy. Jednak nie każdy wie, co oznacza...

Świąteczne nakrycie stołu ze stroikiem w roli...

Elegancki stół - ukłon w stronę zwolenników tradycji i natury. Klasyczna dekoracja utrzymana jest w barwach...

Praktyczne gadżety do kuchni. Zobacz, jakie...

Poszukujesz gadżetów do kuchni, które usprawnią i umilą przygotowywanie posiłków? Oto...

Wielkanoc na stole. Pomysły, jak udekorować stół...

Biały serwis i taki sam obrus to czasem za mało, żeby pięknie świętować Wielkanoc. Już teraz warto...

Nie tylko od święta

Elegancki serwis nie musi kojarzyć się wyłącznie z uroczystym przyjęciem. Codzienny posiłek w gronie...

Jaki to kieliszek - do wina, wódki, a może...

W jakim kieliszku podać czerwone wino, a w jakim białe? Po czym poznać kieliszek do brandy i likieru?...