| muratordom.pl » Kuchnia » Meble i blaty » Stół w kuchni

Stół w kuchni

Kwadratowy, prostokątny czy owalny? Kupić go w sklepie? Zrobić na zamówienie? Wybór kuchennego stołu wcale nie jest prosty…

Najbardziej funkcjonalne ze względu na kształt są stoły zprostokątnym lub kwadratowym blatem, które można ustawić przy ścianie. Mieszczą się nawet w ciasnych wnętrzach. Owalne i okrągłe są wprawdzie wygodniejsze i bezpieczniejsze (nie mają kantów), ale zajmują sporo miejsca.

W niewielkich kuchniach dobrze sprawdzi się mebel z rozsuwanym blatem. W gronie rodzinnym możemy zjeść przy nim śniadanie czy obiad. Po rozsunięciu ugościmy przy nim również przyjaciół. Popularne kiedyś stoły kuchenne z umieszczonymi pod blatem szufladami spotykamy dziś coraz rzadziej. Może wrócą do łask, bo były bardzo praktyczne.

Autor: Mariusz Bykowski

Dołącz do nas i bądź na bieżąco

Warto wiedzieć przed zakupem

  • Trwałość
    Stół jest bardziej wytrzymały, jeżeli ma pod blatem stelaż połączony z nogami – najlepiej na klejone wpusty. Idealnie, gdy stelaż jest dodatkowo skręcony śrubami. Zwróćmy uwagę, czy nóg nie przymocowano bezpośrednio do blatu – łatwiej się wtedy wyłamują.
    Jeśli kupujemy stół składany, sprawdźmy, czy łatwo go rozłożyć i czy zawiasy działają bez oporu. „Składak” powinien mieć nie jeden, a kilka punktów mocowania do ściany (połączenie będzie odpowiednio mocne). Podpórka musi być solidna i stabilna, żeby blat się nie chybotał.
  • Wysokość
    Standardowe stoły mają 70-75 cm. Wyższe, barowe – 110-120 cm. Kupując stół, sprawdźmy, czy siedząc przy nim na krześle, swobodnie oprzemy łokcie na blacie.
  • Blat
    Zbadajmy, czy ma twardą i gładką powierzchnię – jest wtedy odporny na wilgoć, zaplamienia i zarysowania oraz łatwy do wyczyszczenia. Zapytajmy także sprzedawcę, czy nasz stół nie zniszczy się pod działaniem kwasów albo wysokiej temperatury. Każdy rodzaj blatu ma swoje wady i zalety:
    • kamienny – jest bardzo twardy i odporny właściwie na wszystko, ale ciężki i drogi;
    • drewniany – bez problemu gruntownie go odnowimy lub przemalujemy; te z miękkiego drewna (np. sosnowego) są dość wrażliwe na zadrapania i uderzenia;
    • laminowany – odporny na zaplamienie i wysoką temperaturę, nie wyższą niż 120oC;
    • z płytek ceramicznych – twardy, odporny na wysoką temperaturę, wrażliwy na uderzenia;
    • ze szkła hartowanego – jest kosztowny; choć szybko się brudzi, łatwo go umyć.
Autor: Mariusz Bykowski

Jak ustawić stół?

Tak, żebyśmy mieli do niego dostęp z każdej strony, gdy chcemy podać posiłek albo posprzątać blat. Wokół stołu zostawmy odpowiednio dużo miejsca na komplet krzeseł. Do oświetlenia blatu najlepsza jest zawieszona nad jego środkiem lampa, a w ciągu dnia naturalne światło.

Blaty - z płyty laminowanej i MDF

Popularne i tanie są blaty z płyty wiórowej pokrytej laminatem HPL, czyli kilkunastoma...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Stół kuchenny - bohater rodzinnych posiłków....

Bez kuchennego stołu nie ma kuchni. Choć w nowoczesnych wnętrzach rola kuchennego stołu została ograniczona...

Stolik na ścianie

Solidny stół potrzebny jest w każdym domu, nie tylko na czas przyjęć czy towarzyskich spotkań. Ale jak go...

Fornir naturalny i modyfikowany. Kolorystyka,...

Fornir naturalny, podobnie jak lite drewno, może się zmieniać kolorystycznie wraz z upływem czasu, na...

Funkcjonalne szafki kuchenne - podstawa...

Szafki kuchenne to podstawa nowoczesnej aranżacji kuchni. Szafki cargo, szafki bezuchwytowe, z półkami...

Otwarte półki kuchenne - zobacz, jak wybrać...

Otwarte półki kuchenne to doskonały sposób na wyeksponowanie domowych skarbów. Jak jednak wybrać kuchenną...