Wyposażenie kuchni. 9 pytań, na które musisz odpowiedzieć wybierająć sprzęt kuchenny
Dobrze dobrany sprzęt kuchenny - blaty, szafki, zlewozmywak czy sprzęt AGD - są sukcesem do urządzenia funkcjonalnej kuchni. Wyposażenie powinno bowiem nie tylko zaspokajać przyzwyczajenia domowników, ale także być odpowiednie do wielkości i kształtu kuchni. Dlatego, zanim urządzisz kuchnię - musisz odpowiedzieć sobie na kilka podstawowych pytań...
Autor: Andrzej Szandomirski
Kryteria według których wybieramy sprzęt kuchenny
Kiedy przygotowujemy posiłki, zwykle najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, potem myjemy je, a następnie wrzucamy do garnka, na patelnię lub do piekarnika. Z tego powodu główna zasada projektowania kuchni mówi, że najważniejsze w kuchni są odległości między lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką.
Jednak odległości to jeszcze nie wszystko. Każdy z nas ma własne przyzwyczajenia kulinarne, do których powinniśmy dostosować naszą kuchnię. Dlatego, wyposażenie kuchni w odpowiednie szafki kuchenne, blaty, sprzęt AGD czy zlewozmywak nie jest łatwe.
9 pytań, które musisz sobie zadać zanim wybierzesz sprzęty do kuchni:
- Jak często robisz zakupy. Jeśli raz w tygodniu, potrzebujesz więcej miejsca na zapasy. Mogą to być szafki kuchenne, spiżarnia, schowek w garażu, ale tylko jeśli znajduje się on blisko kuchni.
- Z jakich produktów korzystasz najczęściej. Jeśli z mrożonek, potrzebujesz dużej zamrażarki, jeśli z gotowych dań w puszkach - dużej spiżarni bezpośrednio przy kuchni albo obszernych szafek, jeśli ze świeżych warzyw - chłodnej spiżarni.
- Czy gotujesz na zapas. Jeśli tak robisz lub często wydajesz przyjęcia, trzeba pomyśleć o chłodnym miejscu na odstawienie gotowych potraw, przyda się również duża lodówka.
- Czy zamierzasz mieć zmywarkę. Jeśli tak - możesz zdecydować się na niewielki zlewozmywak i zmywarkę umieścić w jego sąsiedztwie (naczynia przed włożeniem do zmywarki należy opłukać). Jeśli nie - zlewozmywak musi być większy. Najlepiej dwukomorowy z ociekaczem.
- Ile masz miejsca na blatach roboczych. Jeśli miejsca jest niewiele, kup zlewozmywak wyposażony w deskę do krojenia.
- Czy częściej gotujesz czy podgrzewasz gotowe produkty. Urządzenie, z którego najczęściej korzystamy, powinno być w pobliżu głównego blatu roboczego.
- Czy często pieczesz. Umieszczenie piekarnika na wysokości oczu ułatwi jego obsługę.
- Czy gotujesz potrawy w dużych ilościach. Jeśli często urządzasz wielkie gotowanie czy robisz przetwory, wybierz płytę kuchenną szerszą niż standardowa (np. na sześć palników). Także mycie dużych garnków w niewielkim zlewozmywaku może być nie lada kłopotem, więc zdecyduj się na dwu- lub trzykomorowy.
- Czy w domu zwykle gotuje jedna osoba czy więcej. Jeśli lubisz gotować z całą rodziną, wygodne będzie usytuowanie płyty kuchennej na wyspie.