Stół do jadalni - w kuchni, w salonie, a może między kuchnią a salonem
Duży, wygodny stół i krzesła to niezbędny element każdego domu. Dzięki nim w pełni możemy cieszyć się rodzinnymi posiłkami. Warto jednak dobrze zastanowić się nad aranżacją jadalni - czy lepiej sprawdzi się jako osobne pomieszczenie, czy może jednak powinna być połączona z kuchnią. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę planując usytuowania jadalni w domu.
Autor: Andrzej Szandomirski
Dla atmosfery wnętrza ważne są wielkość, kształt i oświetlenie stołu
Jadalnia czy po prostu stół w kuchni lub salonie, przy którym zmieszczą się wszyscy bliscy, to jeden z najczęściej wymienianych argumentów popierających budowę domu. Któż o tym nie marzy? Sprawdźmy zatem, jaka powinna być jadalnia i gdzie najlepiej ją urządzić.
Kuchnia z jadalnią - razem, osobno lub na granicy
Pierwsze pytanie, na jakie musimy sobie odpowiedzieć, brzmi: czy chcemy, aby jadalnia była osobnym pomieszczeniem, czy może wolimy umieścić ją w kuchni, salonie albo na granicy tych pomieszczeń?
Zobacz film, jak zaaranżować jadalnię w małej kuchni
Jadalnia, jako osobne pomieszczenie
Takie rozwiązanie jest możliwe tylko wówczas, gdy dom jest naprawdę duży. Trzeba bowiem pamiętać, że jadalnia nie może być malutka. Najlepiej, jeżeli poza swobodnym przejściem dookoła znajdzie się w niej także miejsce na kredens, w którym będą schowane obrusy, sztućce i zastawa stołowa, tak aby nie trzeba było biegać po nie do salonu czy kuchni.
Stół do jadalni, która jest osobnym pomieszczeniem, również powinien być wyjątkowy - duży, rozkładany, o ergonomicznym kształcie.
Taka jadalnia jest bardzo reprezentacyjna i świetnie nadaje się na przyjęcia w kręgu rodziny i przyjaciół, a goście nie będą przeszkadzali reszcie domowników. Niestety, zajmuje dużo miejsca, zaś jej urządzenie jest drogie.
Jadalnia w kuchni
To na pewno dobre rozwiązanie dla rodzin z małymi dziećmi, wszystko jest pod ręką, nie ma obawy, że marchewkowa zupka zabrudzi dywan w salonie. Do zastosowania takiego rozwiązania potrzebna jest jednak spora kuchnia.
Jadalnia w miejscu przygotowywania posiłków ma wiele zalet - osoba gotująca nie jest odgrodzona od reszty domowników, łatwo jest przypilnować dzieci, które przy stole mogą bawić się czy odrabiać lekcje. Jest to więc rozwiązanie bardzo rodzinne, atrakcyjne zwłaszcza w obecnych czasach, gdy tak mało mamy dla siebie czasu. Poza tym nie ma kłopotu z transportem posiłków, odległość jest niewielka.
Niestety, domownicy narażeni są na widok brudnych naczyń w trakcie jedzenia obiadu. Nie jest to też komfortowe miejsce do przyjmowania gości na uroczystej kolacji.
Autor: Radosław Wojnar
Kuchnia z jadalnią - na podłodze wyraźnie widać rozdzielenie strefy roboczej kuchni od jadalni
Jadalnia w salonie
Może być to jedyna jadalnia w domu, ale równie dobrze sprawdzi się jako druga (po tej kuchennej), przeznaczona do niecodziennych posiłków. Najlepiej, jeśli stół znajdzie się blisko kuchni (aby łatwo było przenosić talerze i półmiski), a jednocześnie w ustronnym miejscu, nie na szlaku komunikacyjnym, aby w trakcie obiadu czy kolacji nic nie przeszkadzało biesiadującym.
Taka jadalnia, oddalona od holu czy innych intensywnie uczęszczanych pomieszczeń, może być także spokojnym miejscem do pracy.
Jadalnia między kuchnią a salonem
Znakomity pomysł, gdy dom ma niewielką powierzchnię, w ten sposób oszczędza się sporo miejsca. Jest to dobre rozwiązanie także do dużych domów, jeśli mieszkańcom zależy na spędzaniu ze sobą jak najwięcej czasu. W ten sposób bowiem domownicy są razem, nawet jeśli każdy z nich wykonuje inną czynność (jedna osoba gotuje, inna odrabia lekcje czy czyta książkę na kanapie w salonie).