Oznaczenia na opakowaniach z żywnością. Czy znasz symbole na plastikowych butelkach, tackach, pudełkach?
Kupując produkty spożywcze, zwróćmy uwagę nie tylko na ich skład, ale także na ich opakowania. Mają one oznaczenia, które mówią o ich właściwościach i możliwościach ponownego wykorzystania. Poznaj symbole na plastikowych opakowaniach.
Czy wiesz, jakie oznaczenia są na pojemnikach z tworzyw sztucznych i co oznaczają? Opakowania z tworzyw sztucznych, papieru i tektury, szkła, silikonu czy ceramiczne, a także inne wyroby, takie jak folia aluminiowa, kubki termiczne, tacki do grilla, miski emaliowane przeznaczone do kontaktu z żywnością powinny być odpowiednio oznakowane, m.in. symbolem „kieliszka z widelcem”. Uważniej przyglądajmy się opakowaniom, z jakiego tworzywa zostały wykonane i czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia i nadają się do ponownego wykorzystania.
Oznaczenia na opakowaniach plastikowych
Na opakowaniach z tworzyw sztucznych z wodą, jogurtem, ketchupem, czy pojemnikach do żywności na wynos możemy znaleźć charakterystyczne symbole trójkąta ze strzałek z cyfrą w środku – od 1 do 7. Cyfra informuje, z jakim materiałem mamy do czynienia.
Przeczytaj też:
Aby zminimalizować szkodliwy wpływ tworzyw sztucznych na nasze zdrowie warto do kontaktu z żywnością używać wyłącznie opakowań z plastiku oznaczonych cyfrą 2 lub 5. W pozostałych rodzajach opakowań plastikowych staraj się nie przechowywać produktów spożywczych. Nie używaj ponownie butelek PET. Nie wkładaj do mikrofalówki żywności zapakowanej na tackach. Nie podgrzewaj w mikrofalówce żywności w opakowaniach z grupy 7, nie wlewaj do nich gorących płynów.
- 01 PET
Polietylen, najpopularniejsze tworzywa sztuczne, przetwarzalne, łatwe w recyklingu. Produkuje się z nich przede wszystkim plastikowe butelki na napoje i naczynia jednorazowego użytku. Uwaga! Takich opakowań nie podgrzewaj, nie wystawiaj na słońce ani nie wykorzystuj ponownie.
- 02 HDPE
Polietylen o dużej gęstości, popularny i jeden z najbezpieczniejszych plastików, nadaje się do recyklingu. Służy do produkcji na przykład butelek na mleko, oleje i detergenty, toreb i pojemników wielofunkcyjnych. Takie opakowania nadają się do ponownego użytku i są bezpieczne.
- 03 PVC
Polichlorek winylu, może wydzielać toksyny, dlatego jego stosowanie w produkcji opakowań do żywności zostało znacząco ograniczone. Jest używany powszechnie do wyrobu opakowań na produkty niespożywcze, a także rur, stolarki okiennej, wykładzin podłogowych czy sprzętu medycznego, np. strzykawek.
- 04 LDPE
Polietylen o małej gęstości, nadaje się do recyklingu. Produkuje się z niego plastikowe worki i plastikowe butelki. Takich opakowań możesz używać powtórnie, jednak uważany jest za mniej bezpieczny niż tworzywa 2 i 5. Tych opakowań nie możesz podgrzewać!
- 05 PP
Polipropylen, nietoksyczny. Stosowany na przykład do produkcji kubków na jogurty czy margarynę oraz opakowań, w których sprzedaje się mięso, wędlinę czy sery. Uważany jest za jeden z bezpieczniejszych plastików, pod warunkiem nie podgrzewania go do bardzo wysokich temperatur, które powodują jego szybki rozkład.
- 06 PS
Polistyren, coraz rzadziej stosowany w produkcji opakowań do żywności, może wydzielać toksyny. W formie spienionej to styropian. Obecny jest w naczyniach jednorazowych, pojemnikach na jedzenie na wynos, styropianowych kubkach na kawę.
- 07 - inne plastiki
Nie podlegają recyklingowi. W tej grupie znajdują się również plastiki, które nie powinny być wykorzystywane do produkcji opakowań do żywności, ponieważ mogą zawierać na przykład toksyczny bisfenol A (BPA). Plastików oznaczonych tym numerem nie powinieneś powtórnie używać, chyba, że zawierają informację BPA Free lub 0% BPA. Bisfenol A to związek, który może zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre schorzenia układu nerwowego lub hormonalnego. W 2011 r. wycofano go z produkcji butelek dla niemowląt. Plastiki oznaczane tym numerem są używane do produkcji różnych rodzaju opakowań. Uwaga - nie powinieneś ich używać w kuchenkach mikrofalowych, które zwielokrotniają przenikanie BPA do żywności.
Przeczytaj też:
Ogranicz ilość plastiku
Plastik obecny jest wszędzie. Torebkę foliową produkuje się 1 sekundę, używana jest średnio przez 25 minut, a rozkłada się od 100 do 400 lat. Dlatego postaraj się zmienić swoje codzienne nawyki i ogranicz zużycie plastiku.
- pakuj zakupy w torby wielokrotnego użytku zamiast w foliowe
- ogranicz korzystanie z produktów jednorazowych, np. plastikowych sztućców, kawy na wynos, słomek
- kupuj produkty, które nie są pakowane w tworzywa sztuczne, najlepiej wybieraj te sprzedawane na wagę
- bierz na zakupy własne słoiki, siatki, pojemniki, coraz więcej sklepów to umożliwia
- kupuj mleko i napoje w szklanej butelce
- wybieraj duże opakowania zamiast małych
- segreguj śmieci, zwracając szczególną uwagę na odpady plastikowe
- zgniataj butelki i pojemniki przed wyrzuceniem, zbieraj nakrętki i oddawaj w punktach ich odbioru
- wykorzystuj wielokrotnie plastikowe torby, czy opakowania jeśli się do tego nadają
Jeśli masz wątpliwości dotyczące oznakowania opakowań do żywności, zgłoś je do właściwego wojewódzkiego inspektoratu Inspekcji Handlowej. Za jakość zdrowotną opakowań odpowiada Państwowa Inspekcja Sanitarna