Kuchnia otwarta czy zamknięta? Wady i zalety, które powinieneś znać
Lepsza jest kuchnia otwarta czy zamknięta? Oba te rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Zanim zdecydujesz się na którąś z tych opcji, zapoznaj się z wadami i zaletami otwartych oraz zamkniętych kuchni. Każda z nich ma swoich zwolenników i przeciwników. Które argumenty bardziej Cię przekonają?

Spis treści
- Kuchnia otwarta czy zamknięta? Trudny i nieoczywisty wybór
- Zalety kuchni otwartej. Dlaczego warto urządzić ją w domu?
- Jakie wady ma otwarta kuchnia?
- Dlaczego wybrać zamkniętą kuchnię? Oto jej zalety
- Zamknięta kuchnia: wady. Co ją różni od otwartej?
Kuchnia otwarta czy zamknięta? Trudny i nieoczywisty wybór
Decyzja o wyborze kuchni otwartej lub zamkniętej to jeden z kluczowych dylematów podczas urządzania domu czy mieszkania.
Każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety, które mogą wpłynąć na komfort życia, estetykę wnętrza i funkcjonalność przestrzeni. Czy lepiej postawić na otwartą kuchnię, która sprzyja integracji z domownikami, czy może na zamkniętą, zapewniającą większą prywatność i ciszę?
Warto wiedzieć: Czy warto mieć wyspę w kuchni albo półwysep kuchenny?
Chociaż wydaje się, że aktualnie najbardziej pożądaną opcją jest kuchnia otwarta, ta druga także ma swoich zwolenników. W tym argumenty postaramy się przedstawić najważniejsze "za" i "przeciw" kuchni otwartej i zamkniętej.
Zalety kuchni otwartej. Dlaczego warto urządzić ją w domu?
Otwarta kuchnia to przede wszystkim oszczędność przestrzeni. Dzisiaj, kiedy cena za każdy metr kwadratowy domu czy mieszkania ma znaczenie, ta opcja jest wręcz idealna. Brak ścian i drzwi sprawia, że kuchnia płynnie łączy się z salonem lub jadalnią, tworząc jedną dużą, wielofunkcyjną strefę. Dzięki temu pomieszczenie wydaje się bardziej przestronne i nie ma potrzeby wydzielania dodatkowego miejsca na komunikację między pokojami.
Wyspa kuchenna lub blat może pełnić jednocześnie funkcję stołu, co eliminuje konieczność osobnego miejsca na jadalnię. Takie rozwiązanie umożliwia bardziej efektywne wykorzystanie dostępnej powierzchni i lepsze doświetlenie całego wnętrza naturalnym światłem.
Polecamy: Czy warto mieć wyspę w kuchni albo półwysep kuchenny? Jaka może być wyspa kuchenna?
Otwarta kuchnia to także integracja domowników. Osoba gotująca posiłek może jednocześnie prowadzić rozmowy z pozostałymi członkami rodziny. Przy zastosowaniu odpowiedniego układu, ma nawet szansę wspólnie z nimi obejrzeć ulubiony film. Ma to także znaczenie podczas wizyty gości.
Kolejną zaletą otwartej kuchni jest jej nowoczesny wygląd. Doskonale wpisze się ona w nowe budownictwo i bez problemów będzie można ją urządzić w stylu panującym w całym mieszkaniu.
Jakie wady ma otwarta kuchnia?
Niestety, decydując się na otwartą kuchnię, należy liczyć się także z jej minusami. Chyba najważniejszym, a z pewnością najbardziej uciążliwym z nich jest brak izolacji zapachów. Aromaty wydobywające się z garnków rozprzestrzeniają się w salonie, czyli miejscu, gdzie najczęściej przebywa cała rodzina. A w przypadku na przykład smażenia ryby, może to nie być przyjemne doznanie.
Otwarta kuchnia nie ma co najmniej jednej ściany, więc nie sprawdzi się w przypadku rodzin, które potrzebują dużo miejsca do przechowywania. W przypadku, kiedy przestrzeni na otwartą kuchnię jest bardzo mało, należy liczyć się z tym, że szafek także będzie mniej. Zmniejszy się również powierzchnia blatu roboczego.

W przypadku otwartej kuchni znaczenie mają również widoczność bałaganu oraz hałasy. Nie każdy ma czas i ochotę sprzątać od razu po gotowaniu, jednak przy kuchni połączonej z salonem jest to raczej niezbędne. Natomiast dźwięki urządzeń, na przykład blendera czy miksera mogą stać się uciążliwe dla pozostałych domowników.
Czytaj także: Jak urządzić kuchnię inspirowaną stylem prowansalskim?
Dlaczego wybrać zamkniętą kuchnię? Oto jej zalety
Opcja kuchni w osobnym pomieszczeniu to izolacja zapachów i hałasów, które przeszkadzają często w przypadku kuchni otwartej. Taka separacja sprawia, że kuchnia staje się bardziej autonomiczną przestrzenią, a reszta mieszkania pozostaje wolna od kulinarnych odgłosów i aromatów.
Zamknięta kuchnia to zazwyczaj także dużo więcej miejsca na przechowywanie i przyrządzanie potraw. Cztery ściany umożliwiają ustawienie w niej większej ilości szafek i zamontowanie dłuższego blatu roboczego.
Kolejny atut zamkniętej kuchni to także prywatność, która jest ceniona przez wiele osób. Jej posiadacze nie zawsze muszą się martwić, by zawsze było w niej idealnie czysto, ponieważ goście nie zawsze do niej wchodzą. W zamkniętej kuchni można również oddać się w stu procentach gotowaniu, nie rozpraszając się tym, co dzieje się w pozostałych częściach domu.

Zamknięta kuchnia: wady. Co ją różni od otwartej?
Do najważniejszych minusów zamkniętej kuchni można zaliczyć:
- Izolacja od reszty domu – brak kontaktu z innymi osobami w trakcie gotowania,
- Mniejsze wrażenie przestronności – zamknięta kuchnia często wydaje się bardziej ciasna, szczególnie w małych mieszkaniach,
- Ograniczony przepływ światła – w zamkniętych kuchniach naturalne światło może być słabiej dostępne,
- Mniej uniwersalne wnętrze – trudniej jest przekształcić kuchnię w wielofunkcyjne miejsce.
Zobacz galerię: Modne szafki kuchenne. Jakie kuchnie będą modne w 2025 r.? Zdjęcia
Autor: Projekt Pracownia Architektury Wnętrz Deer Design arch. Dominika Domagała, zdj. Zagórny Studio
Chociaż nie jest to oczywisty wybór, ten trend powoli zaczyna się przebijać. To dobry wybór, szczególnie gdy podobają się nam ciemne kolory - można je zastosować do dolnych szafek kuchennych, natomiast górne utrzymać w jaśniejszej tonacji, która zrównoważy i doda lekkości całemu projektowi.