Kuchenne sprzęty
W całym domu kuchnia jest najbardziej "naszpikowana" nowoczesnymi urządzeniami. Wyręczają nas w pracy, oszczędzają czas, prąd i wodę. Są przy tym coraz bardziej niezawodne i inteligentne.
Autor: archiwum muratordom
Nie sztuka wydać fortunę na wyposażenie kuchni i mieć sprzęt z najwyższj półki. Sztuką jest wybrać rzeczy z takimi funkcjami, z których naprawdę będziemy często korzystać. Jest kilka zasad, które warto wziąć sobie do serca, planując wizytę w sklepie.
- Wydajność okapu musi być dostosowana do kubatury pomieszczenia - największe wyznanie dla tego urządzenia to kuchnia otwarta na salon.
- Piekarnik powinien mieć koniecznie termoobieg, godne polecenia są też prowadnice teleskopowe. Każdy ma swoje priorytety.
- W domu samotnika dobrze, gdy zmywarka będzie miała ekonomiczny program pozwalający na umycie niewielkiej ilości naczyń.
- Tymczasem dla supergospodyni malakser to dziecinna zabawka - ona zadowoli się dopiero profesjonalnym robotem kuchennym z kilkunastoma końcówkami.
W serwisie Muratordom dostępne są artykuły dotyczące kuchni i wszystkiego co się z nią wiąże. Pomagamy i doradzamy w tworzeniu kuchni doskonałej. Zapraszamy do lektury.
KuchenkiKuchnie wolno stojące umykają ujednoliconym pionom szafek i poziomom blatów. Choć coraz częściej ulegamy modzie na ciągi kuchenne z wbudowanym AGD, to wiemy przecież, że kuchnia, która wyjdzie przed szereg, pozwoli nam poczuć się prawdziwymi kucharzami...
Płyty grzewczeMogą być wyposażone w pola indukcyjne lub palniki gazowe. Początkowa inwestycja w droższy model opłaci się, jeżeli będzie on wyposażony w timer, funkcję rozpoznawania wielkości garnka czy wykorzystania ciepła szczątkowego...
ZmywarkiZgodzimy się chyba z tym, że zmywanie pod bieżącą wodą nam nie służy. Zamiast niszczyć dłonie, lepiej wybierzmy się na popołudniowy spacer, a zmywanie oddajmy w ręce profesjonalistów, tym bardziej, że zmywarki stają się coraz samodzielniejsze...
PiekarnikiKilkuwarstwowe szyby pozwolą uniknąć utraty energii, nagrzewania sie pomieszczenia i poparzenia od gorącej obudowy. Najlepiej, jeśli będą wspomagane elektronicznym systemem schładzania oparów...
OkapyDecydujące znaczenie ma w okapach wydajność. Dobrze, gdy potrafi wyłapywać też drobiny tłuszczu. Tak zwane pochłaniacze unieszkodliwiają zapachy za pomocą filtrów węglowych. Trzeba jednak dopasować jego możliwości do kubatury pomieszczenia...
LodówkiLodówka nadzoruje dostawy chłodu do najdalszych zakamarków (za pomocą wentylatora) i mierzy temperaturę z dokładnością do pół stopnia Celsjusza. W komorach mięso, ryby i sery długo zachowają świeżość. Cenimy zwałaszcza te, których klasa energetyczna to A...
Zlewy Dziś zlewy wykonuje się z takich materiałów, jak wysokiej jakości stal chromowo-niklowa, kompozyty mineralno-żywiczne oraz ceramika, do tej pory zarezerwowane dla umywalek. Te ze stali czy z corianu mogą być zintegrowane z blatem. Stanowią z nim spójną płaszczyznę.
BaterieNowoczesne baterie kuchenne wyposażone sa w głowice ceramiczne, pracują więc bezawaryjnie wiele lat...