Dobrze wysmażone!

2007-05-17 2:00

W kuchni nie sposób się obyć bez dobrej patelni. O tym wie każdy. Jednak nie każdy wie, co oznacza określenie "dobra patelnia".  

patelnia
Autor: Mariusz Bykowski

Patelnia musi być odporna na wysoką temperaturę (nie może się pod jej wpływem odkształcać, ani “wypalać”), a także - na działanie substancji chemicznych, zawartych w przygotowywanych na niej potrawach. Materiał, z którego została wykonana powinien doskonale przewodzić ciepło - wówczas patelnia będzie się rozgrzewać szybko i równomiernie. Ważne są również:

  • rączka - wygodna, nie wyślizgująca się z dłoni i nienagrzewająca się.
  • kształt i rodzaj pokrywy - powinna być wypukła i mieć krawędzie dopasowane do brzegu naczynia. Dzięki temu, para z przyrządzanej potrawy, po skropleniu się na pokrywie, będzie ściekać do środka patelni, nie zaś kapać na kuchenkę. Dobrze jest również, jeśli pokrywa ma mały otwór do odprowadzania nadmiaru pary.
  • wskaźnik temperatury umieszczony w pokrywie - wyskalowany w stopniach Celsjusza, umożliwia dokładną regulację temperatury przyrządzanych potraw.
  • wskaźnik temperatury umieszczony w dnie patelni - okrągłe czerwone pole na środku patelni - znika kiedy patelnia rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury. Zniknięcie wskaźnika jest sygnałem do rozpoczęcia smażenia.

Poznaj swoją patelnię

Kiedy już upatrzymy w sklepie odpowiadające nam naczynie, zapoznajmy się z dołączoną do niego ulotką informacyjną. Zwróćmy szczególną uwagę na:

  • rodzaje kuchni, na których można używać wybraną patelnię (gazowe, elektryczne-indukcyjne, ceramiczne);
  • sposób mycia i konserwacji; możliwość mycia w zmywarce.
  • rodzaj akcesoriów kuchennych, za pomocą których możemy przygotowywać potrawy (łopatki drewniane, plastikowe, metalowe);
  • przeznaczenie patelni: do smażenia, duszenia, grillowania; z tłuszczem bądź nie; z mniejszą lub większą ilością wody;
  • sposób postępowania w razie uszkodzeń, na przykład patelnia z mocno uszkodzoną powłoką emaliowaną lub teflonową nie powinna być w ogóle używana; będą się na niej przypalać potrawy, a także mogą się z niej wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje chemiczne.

Możemy wybierać spośród patelni aluminiowych, emaliowanych, żeliwnych, miedzianych i stalowych. Wśród nich można znaleźć patelnie specjalnego przeznaczenia.

Nasi Partnerzy polecają