Remont domu kostki. Pokój z widokiem i schody do ogrodu

2014-10-08 18:07
Schody do ogrodu
Autor: PL.ARCHITEKCI Schody, tak jak taras, zbudowano z dużych betonowych płyt. Ich wyraźnie zarysowany kształt powtarza układ linii boniowań na elewacji

Po remoncie domu kostki salon obniżył poziom i... poszerzył horyzonty. Powstał pokój z widokiem na ogród. Nie zabrakło też szerokich schodów do ogrodu.

Dom kostka z lat 70. był za ciasny dla trzypokoleniowej rodziny. Prowizoryczne wejście w wiatrołapie dostawionym do budynku od strony ogrodu – tak jak to z prowizorkami bywa – przetrwało lata i skazywało mieszkańców na wydłużoną drogę do domu. Poza tym zasłaniało im widok na ogród, gdy przebywali w pokoju dziennym. Gospodarze podjęli więc decyzję o rozbudowie. Chcieli powiększyć część dzienną i połączyć ją z dużym ogrodem. Postanowili przenieść główne wejście od frontu, a rozbudowując budynek od strony ogrodu, dodać tam przestronny przeszklony salon oraz spory taras. Jednak część mieszkalna starej kostki była wyniesiona nad ziemię aż o 2 m. Ponieważ chcieli zbliżyć nową strefę dzienną do ogrodu, niezbędne było obniżenie poziomu nowego salonu.

Salon w dobudówce

Przeniesienie głównego wejścia do domu na jego front pozwoliło na stworzenie prywatnej strefy ogrodowej. W dobudowanym fragmencie budynku na parterze mieści się dziś część dzienna o powierzchni 90 m2 – kuchnia, jadalnia i salon połączony z holem, który jest usytuowany w starej części domu. Przeszklenie mające aż 10,5 m długości i 3,5 m wysokości zapewnia piękny widok. Piętro wysunięte 120 cm przed przeszklenia pozwala na rozsuwanie skrzydeł nawet wtedy, gdy pada deszcz. Aby powiązać salon z ogrodem, obniżono go w stosunku do holu o sześć stopni. Teraz znajduje się nie 2 m, ale niespełna 1 m nad ziemią.

Taras naziemny

Przedłużeniem salonowej posadzki jest taras o powierzchni 55 m2. Jego ściany fundamentowe wzniesiono z bloczków betonowych, a przestrzeń wewnątrz wypełniono ubitym piaskiem i podsypką cementowo-piaskową. Taras wykończono dużymi płytami betonowymi (50 x 50 cm). Jego przedłużeniem są cztery betonowe stopnie schodów. Echa tej oszczędnej, surowej, betonowej stylistyki można znaleźć w ogrodzie, który przecinają pasy ułożone z kostki chodnikowej – oczywiście z betonu. Zrobiono z niego także krawężniki oraz murki oporowe. Betonowe elementy nieco porządkują układ ogrodu, który z założenia miał pozostać nieregularny, tradycyjny – zachowano stare drzewa owocowe i rabaty kwiatowe.

Betonowe przedłużenie tarasu
Autor: PL.ARCHITEKCI Betonowe chodniki przecinające duży, mający blisko 1000 m2 ogród nawiązują do materiału, którym jest wykończony taras. Stają się więc jego przedłużeniem
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE