Generalny remont mieszkania. Jak ciemne wnętrze zamieniono w jasne i nowoczesne lokum

2018-08-28 13:13 Anna Kazimierowicz
Kamienica rozjaśniona RR17
Autor: Materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 W dużym mieszkaniu część dzienna była słabo doświetlona. Po remoncie salon jest bardzo jasny dzięki bieli ścian i światłu wpadającemu z zewnątrz

Chociaż mieszkanie miało świetną lokalizację blisko starego miasta, problemem był bardzo podłużny plan ze słabo doświetloną środkową częścią. Nadawało się jedynie do generalnego remontu. Cel remontu: jasne, funkcjonalne i nowoczesne mieszkanie został osiągnięty. Zobaczmy, jak to zrobiono! Projekt zgłoszony do konkursu Remont Roku.

Z ciemnego, zaniedbanego mieszkania w starej kamienicy inwestorzy chcieli stworzyć pełne światła, przyjazne wnętrze. Najsłabszym punktem mieszkania był pokój dzienny z oknem umieszczonym w głębokiej wnęce ustawionej pod skosem. Brakowało w nim również jednej sypialni. Zdecydowano się na generalny remont mieszkania. Po przebudowie miały się w nim znaleźć: duży salon z przestrzenią magazynową na dość sporą liczbę książek połączony z kuchnią oraz 3 sypialnie, łazienka i garderoba w korytarzu.

Zobacz nasze propozycje produktów do wnętrza:

Generalny remont mieszkania: projekt wnętrza

Podczas generalnego remontu mieszkania przede wszystkim trzeba było poprawić proporcje i rozlanowanie pomieszczeń. Aby znaleźć miejsce na sypialnię, kuchnię przeniesiono do wnęki połączonej z salonem. Ponieważ nie jest ona zbyt wielka i zabudowa kuchenna zmniejszyłaby i tak słabe doświetlenie salonu, postanowiono fragment zabudowy umieścić w częściowo wyburzonej ścianie między nią a nową sypialnią.

Kamienica rozjaśniona RR17
Autor: Materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Plan mieszkania przed przebudową. Są w nim dwie sypialnie, salon z wnęką okienną, kuchnia, łazienka i korytarz
Kamienica rozjaśniona RR17
Autor: Materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Po remoncie kuchnia znalazła się we wnęce, a część zabudowy umieszczono w ścianie
Kamienica rozjaśniona RR17
Autor: Materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 W nowym wnętrzu wszystkie ściany są białe, co jeszcze wzmaga siłę światła i podkreśla wielkość pomieszczeń
Kamienica rozjaśniona RR17
Autor: Materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Tak wyglądał ten sam fragment mieszkania przed remontem

Generalny remont mieszkania: doświetlenie salon

Przed generalnym remontem salon był ciemny i nieustawny. Był to główny problem. Udało się tak urządzić i przebudować pokój dzienny, że został doświetlony przez własne okno w wnęce. Światło, ktore przez nie wpada, nie dociera do całej przestrzeni pokoju dziennego. W jego głębi są fragmenty zawsze zacienione. Z pomocą przyszła inwestorom nowa technologia i moda na szkło we wnętrzach. W ostatnich latach na rynku pojawiła się olbrzymia oferta drzwi szklanych. Takie też zainstalowano w sypialniach na drugim końcu salonu. Dzięki szklanym przeziernym płaszczyznom światło wpadające w okna w sypialniach biegnie dalej i rozjaśnia również salon. Intymność w sypialniach zapewniają matowe przeszlifowania na skrzydłach drzwi.

Kamienica rozjaśniona RR17
Autor: Materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Do przestronnego salonu światło wpada również od strony jasnych sypialni, ponieważ prowadzące do nich drzwi są szklane
Kamienica rozjaśniona RR17
Autor: Materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Tak było. Dwie sypialnie za salonem miały pełne drzwi

Zabudowy na wymiar

Wzdłuż ściany w korytarzu i salonie znajdują się filarki ze ścian nośnych. Wyznaczyły one naturalne granice zabudów meblowych, które wykonano wzdłuż ścian. Dzięki temu do wnętrz wstawiono tylko niezbędne meble wolno stojace. Pojemność szaf wzdłuż ścian jest bardzo duża i znakomicie organizuje przestrzeń do przechowywania w mieszkaniu.

Sprawdź też:

Kamienica rozjaśniona RR17
Autor: Materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Żeby nie zagracać mieszkania meblami, wykonano w nim zabudwy wzdłuż ścian, w których pomieszczono głównie książki oraz wiele innych przedmiotów

Generalny remont mieszkania: biało-czarne wnętrza

Generalny remont mieszkania wiązał się z wyburzeniem wszystkich starych ścianek działowych, likwidacją pieców i starych instalacji, skuciem tynków, wymianą podłóg. Na nowo wykończone mieszkanie zyskało nowoczesny styl, niezwykle minimalistyczny. Dominują proste białe płaszczyzny z delikatnie zaznaczonymi liniami podziałów wewnętrznych. W kontrapunkcie z nimi wstawiono czarne elementy wyposażenia kuchni, takiej jak blaty kuchenne, telewizor, czy krzesła. Kolorowe plamy poduch i bibelotów wprowadzają lekkość i radosny nastrój do wystroju wnętrza.

Większa łazienka

Przed łazienką było wydzielone pomieszczenie gospodarcze z piecykiem. W łazience znajdowały się dwie ścianki wydzielające kabinę prysznicową, które zasłaniały okno i sprawiały, że dalsza część łazienki była dość ciemna. Po połączeniu obu pomieszczeń i wyburzeniu ścianek powstała wypełniona światłem duża łazienka. Prysznic umieszczono pod oknem. Jest to otwarta przestrzeć z wyprofilowaną ze spadkiem posadzką z odpływem liniowym. Przy drzwiach jest zabudowa z dwiema umywalkami.

Sprawdź też:

Kamienica rozjaśniona RR17
Autor: Materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 W nowej łazience znalazło się miejsce na dwie umywalki, sedes i przestronny prysznic
Kamienica rozjaśniona RR17
Autor: Materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Niefunkcjonalna, mała i ciemna łazienka to już przeszłość. Teraz została powiększona o pomieszczenie gospodarcze

ZOBACZ: Świetne metamorfozy wnętrz i remonty domów

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE