Niezwykła przebudowa domu kostki: najlepszy Remont Roku 2017!

2018-03-16 10:44 Dorota Bidzińska
Dom kostka - przebudowa. Remont Roku 2017
Autor: Piotr Mastalerz Przebudowa domu obejmowała zaadaptowanie piwnicy na cele mieszkalne, remont wnętrz i termomodernizację budynku.

Kostka to wdzięczny obiekt do przebudowy. Można nadać jej nowoczesny wygląd, a układ wnętrz dostosować do potrzeb współczesnych użytkowników. Przekonują o tym właściciele domu, który otrzymał I nagrodę (ex aequo) w konkursie Remont Roku 2017 w kategorii Przebudowa.

Weryfikacja marzeń

Inwestorom marzył się niewielki dom parterowy na rozległej działce otoczony starymi sosnami, ale rzeczywistość zmusiła ich do weryfikacji tych wyobrażeń. W gęsto zabudowanej aglomeracji śląskiej znalezienie odpowiedniej działki budowlanej, dodatkowo z dobrym dojazdem do Katowic, okazało się niemożliwe. Inwestorzy zaczęli więc rozglądać się za domem do remontu. Ostatecznie zdecydowali się na zakup kostki z lat 50. Tym, co przekonało ich do wyboru właśnie tego budynku, był… garaż.

– Metraż dwukondygnacyjnego domu był za mały na nasze potrzeby, ale wpadliśmy na pomysł, by do celów mieszkalnych zaadaptować piwnicę z garażem. W ten sposób można było zyskać dodatkowe metry kwadratowe.

Szybko przygotowaliśmy koncepcję przebudowy – mówią inwestorzy, a zarazem architekci, Marta Hausman-Dyląg i Marcin Dyląg. W rezultacie powstał nowoczesny, modernistyczny dom z funkcjonalnym wnętrzem, który w niczym nie przypomina niezbyt atrakcyjnego wizualnie budynku z połowy ubiegłego wieku.

– Największą pochwałą jest dla nas to, że sąsiedzi mieszkający od wielu lat w okolicy z zaskoczeniem przyznają, że nie spodziewali się, że ten dom może jeszcze zyskać nowe życie – śmieją się projektanci.

– Ostatnio nawet poproszono nas o przygotowanie koncepcji przebudowy innej kostki na tej ulicy. Do jej zakupu przekonała inwestorów udana metamorfoza naszej.

Nagroda główna (ex aequo) w kategorii Przebudowa konkursu Remont Roku 2017
Autor: materiały uczestników konkursu Remont Roku 2017 Przed remontem budynek był zaniedbany i niefunkcjonalny. Dzięki gruntownej przebudowie zyskał drugie życie

Adaptacja piwnicy

Przebudowa wiązała się z gruntownymi pracami remontowymi oraz koniecznością uzyskania zgody na zmianę sposobu użytkowania najniższej kondygnacji. Piwnica, w której do tej pory znajdował się garaż z warsztatem oraz składzik na węgiel i niepotrzebne sprzęty, miała się stać pełnoprawną częścią domu mieszczącą kuchnię, jadalnię oraz łazienkę. Otwór bramy garażowej został znacznie poszerzony i przeszklony, a wjazd do garażu przerobiono na efektowny taras. Ściany piwnic były na szczęście dość wysokie (miały 2,4 m), ale i tak konieczne okazało się pogłębienie najniższej kondygnacji o kilka centymetrów. Zrezygnowano również z części stropu między garażem a wyniesionym parterem (dziś na obu tych kondygnacjach są pomieszczenia strefy dziennej), dzięki czemu wnętrza wydają się przestronniejsze i są dobrze doświetlone.

Strop był wykonany z szyn wypełnionych betonem. Po konsultacji z konstruktorem część stropu została wycięta. O wiele trudniejsze było jednak poszerzenie otworów okiennych na zachodniej i południowej fasadzie. – Pomiędzy oknem wstawionym w miejscu wjazdu do garażu a drugim dużym przeszkleniem na wysokości dawnego parteru musieliśmy zamontować belkę wzmacniającą. Dodatkowego wzmocnienia wymagał także cały południowo-zachodni narożnik.

Zalecono nam zamontowanie gigantycznego stalowego kątownika, który podtrzymuje tę część domu. Gdyby ściany były zbudowane z żelbetu, te rozwiązania nie byłyby konieczne, ale dom powstawał w czasach, kiedy materiały budowlane były towarem deficytowym. W rezultacie ściany piwnic wybudowano z kamienia i cegły, parter – głównie z cegły, a piętro – z cegieł i pustaków żwirobetonowych. Stalowe wzmocnienia należało ukryć. Dlatego południowa i zachodnia ściana budynku są obecnie tak grube – mają około 70 cm.

Przebudowa kostki
Autor: Piotr Mastalerz W wyniku przebudowy w miejscu zagłębionego garażu powstał zaciszny taras dający właścicielom poczucie prywatności

Kostka na miarę współczesnych czasów

Aby wnętrze domu sprostało potrzebom domowników, na piętrze zaprojektowano trzy sypialnie i łazienkę. W ten sposób powstała kostka współczesna – komfortowa i piękna. Kształt, wielkość oraz rozmieszczenie okien zostały ściśle podporządkowane nowej koncepcji, jednocześnie stały się główną ozdobą bryły.

Wywiad z...

Martą Hausman-Dyląg i Maciejem Dylągiem z pracowni MMOA Architekci, autorami projektu przebudowy, a jednocześnie nowymi właścicielami kostki nagrodzonej w konkursie Remont Roku 2017 

 

Najbardziej zadowoleni jesteśmy z…

…realizacji pomysłu na zaadaptowanie garażu na cele mieszkalne. Dodatkowo dzięki poszerzeniu dawnego wjazdu i uporządkowaniu tego terenu zyskaliśmy taras stanowiący przedłużenie ciągu kuchnia-jadalnia. Mimo sąsiedztwa dwóch ulic i okolicznych domów czujemy się tu swobodnie, z dala od wzroku sąsiadów i przechodniów. Od wiosny do wczesnej jesieni to właśnie na tarasie jemy posiłki i organizujemy spotkania z przyjaciółmi. Wybór mieszkania w centrum, w gęsto zabudowanym terenie, był podyktowany względami praktycznymi – dobrym dojazdem do pracy, bliskością sklepów i punktów usługowych. Cieszymy się, że mimo tej lokalizacji mamy swoją zaciszną przestrzeń, w której możemy odpoczywać.

Co radzilibyśmy innym inwestorom?

Żeby nie bali się rozwinąć skrzydeł i realizować pomysłów, które początkowo być może wydają się nierealne. Kostka dzięki swojej prostej bryle i płaskiemu dachowi daje wiele możliwości. Ważne tylko, żeby nie próbować przerobić tego typu domu w to, czym nie jest i nigdy nie będzie, na przykład w dworek ze spadzistym dachem, balkonami itp. Prostą bryłę najlepiej urozmaicić poprzez ciekawy wybór materiałów elewacyjnych lub niestandardowy układ okien, a nie przez dodanie odmiennych stylistycznie elementów. Kostki zdecydowanie mają potencjał!

Co sprawiło największą trudność?

Daleko idąca ingerencja w konstrukcję budynku. W ścianach trzeba było umieścić bardzo wiele stalowych elementów wzmacniających, których zakup i transport okazały się dużym wyzwaniem. Pogłębienie piwnic wiązało się z ryzykiem odsłonięcia ław fundamentowych. Prace wymagały ciągłych konsultacji z konstruktorem.

Zobacz więcej realizacji: pracowni MMOA Architekci>>>

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE