Rozplanowanie pomieszczeń gospodarczych w domu. Kotłownia, pralnia, spiżarnia

2015-07-06 13:21

W każdym domu ze względu na konieczność utrzymania ładu i zapewnienia komfortu powinny się znaleźć pomieszczenia gospodarcze: pralnia, spiżarnia, garaż, kotłownia lub garderoba. Przed wyborem projektu zastanów się, jakie pomieszczenia techniczne będą niezbędne.

Spiżarnia
Autor: Piotr Mastalerz Jednym z typowych pomieszczeń gospodarczych w domu jednorodzinnym jest spiżarnia. Wejście do niej może prowadzić także z zewnątrz budynku

Pomieszczenia techniczne i porządkowe, takie jak kotłownia, garaż, garderoby, schowki oraz spiżarnia i pralnia, stanowią zaplecze gospodarcze domu. Kiedy wybierasz projekt, może się wydawać, że zabierają one cenną powierzchnię, którą chętnie przeznaczyłbyś na inne funkcje. Inwestorzy często ograniczają metraż zaplecza gospodarczego lub, co gorsza, z niego rezygnują. Tymczasem nawet niewielkie, ale dobrze zaplanowane pomieszczenie gospodarcze będące schowkiem na rzadziej używane przedmioty podnosi komfort życia domowników i pozwala ograniczyć liczbę szaf w sypialniach. W domach, w których na etapie projektowania przewidziano miejsce na pralnię, garderoby oraz schowki, dużo łatwiej jest utrzymać porządek. Pamiętaj o tym, że z czasem wielkość pomieszczeń gospodarczych na ogół okazuje się za mała. Rzeczy i sprzętów w domu przybywa i trzeba je gdzieś przechowywać.

GALERIA: projekty domów z pomieszczeniami gospodarczymi

Gdzie sytuować pomieszczenia gospodarcze

Dawniej zaplecze gospodarcze znajdowało się w piwnicy lub na strychu. Obecnie z piwnic się rezygnuje, a przestrzeń pod dachem przeznacza na cele mieszkalne, więc miejsca na pomieszczenia pomocnicze trzeba szukać na parterze. Racjonalnym rozwiązaniem umożliwiającym oszczędzanie energii do ogrzewania jest zgrupowanie ich w chłodniejszej, gorzej doświetlonej części domu, na przykład przy garażu. W pomieszczeniach technicznych można utrzymywać niższą temperaturę niż gdzie indziej. W niektórych przypadkach stanowią one bufor cieplny między otoczeniem budynku a strefą dzienną. Dostęp do zaplecza gospodarczego musi być wygodny. Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie wejścia do pomieszczeń gospodarczych w wiatrołapie. Pozwala to łatwiej utrzymać porządek i nie łączyć brudnych, generujących hałas funkcji bezpośrednio z częścią mieszkalną.

Garaż

Jeśli decydujesz się na garaż, zaplanuj go z pewną nadwyżką powierzchni. Wygodny, funkcjonalny, przeznaczony na jeden samochód powinien mieć przynajmniej 3 x 6 m. Według obowiązujących przepisów wystarczy co prawda jeszcze mniej (2,7 x 5,5 m), jednak takie wymiary nie zapewnią wygody i uniemożliwią wykorzystanie pomieszczenia na dodatkowe cele. Nieznaczne powiększenie garażu pozwoli urządzić w nim schowek na opony i sprzęty do pielęgnacji ogrodu, na które trzeba byłoby prawdopodobnie wybudować osobną komórkę. Jeżeli garaż ma pełnić funkcję warsztatu, szukaj projektów, w których jest oświetlony światłem naturalnym.

Kotłownia

Jeśli przewidujesz ogrzewanie paliwem stałym lub olejem, musisz mieć w domu kotłownię oraz znaleźć dodatkowe miejsce na przechowywanie opału albo zbiornik oleju. Pozostałe urządzenia grzewcze (to znaczy wszystkie poza kotłem na paliwo stałe i olejowym) można umieścić w pomieszczeniu technicznym pełniącym także inne funkcje. Musi ono mieć odpowiednie wymiary (w zależności od rodzaju kotła), właściwą kubaturę itp.

Pralnia

To bardzo przydatne pomieszczenie, z którego, o ile to możliwe, lepiej nie rezygnować. Aby pralnia była funkcjonalna, nie wystarczy, że będzie miała odpowiednią wielkość. Istotne jest także jej usytuowanie – musisz bezproblemowo móc się dostać do niej z łazienki oraz sypialni. Konieczność przenoszenia brudnych ubrań przez połowę domu może być uciążliwa. Najlepiej, gdy w pobliżu pralni zaplanujesz garderobę, do której będziesz odkładać uprane rzeczy. Pralnia powinna mieć 5-6 m2. Musi się w niej znaleźć miejsce na pralkę, zlewozmywak oraz miejsce do suszenia. Dobrze, gdy w pralni jest okno. Pomieszczenie to może też być dodatkowo schowkiem na szczotki, mopy oraz odkurzacz.

Pralnia i suszarnia
Autor: Andrzej Szandomirski Jeśli zależy ci na utrzymaniu porządku w łazience oraz na wydzieleniu miejsca na suszenie bielizny, szukaj projektów z osobnym pomieszczeniem do prania.

Spiżarnia

Powinna mieć przynajmniej 2,5 m2 i w miarę regularny kształt umożliwiający ustawienie półek na produkty spożywcze. Zaletą jest umiejscowienie jej w bezpośrednim sąsiedztwie wejścia do domu lub przy garażu, tak abyś nie musiał pokonywać długiej drogi z ciężkimi zakupami. Powinna być pomieszczeniem nieogrzewanym, o stałej niskiej temperaturze, pozbawionym okna (ograniczy to wahania temperatury niewskazane przy przechowywaniu świeżej żywności). Jeśli została ulokowana od strony północnej (ewentualnie wschodniej), łatwiej będzie utrzymać w niej odpowiednie parametry. Ściany i posadzkę dobrze jest wykonać z materiałów naturalnych, takich jak kamień lub cegła. Łatwo je utrzymać w czystości. Jeżeli spiżarnia ma być schowkiem jedynie na opakowane produkty spożywcze, wystarczy wykończyć jej ściany i podłogi terakotą. W obu przypadkach należy zapewnić w tym pomieszczeniu ruch powietrza. Powinno więc ono mieć sprawną wentylację i nawiew powietrza.

Garderoba

Najlepiej zaplanować kilka niewielkich pomieszczeń o takiej funkcji. Przydadzą się do przechowywania odzieży sezonowej, sprzętu sportowego, walizek, zapasowych kołder oraz innych rzeczy, na które ze względu na gabaryty zwykle nie znajdujesz miejsca w szafie. Garderoba musi mieć zapewnioną dobrą wentylację, powinna być także doświetlona światłem dziennym. Aby można było się w niej swobodnie poruszać, musi mieć szerokość co najmniej 1,5 m i powierzchnię około 4 m2. Pomieszczenia mniejsze będą odgrywać raczej rolę schowków. Jeśli nie masz w domu miejsca na garderoby z prawdziwego zdarzenia, ich funkcję przejmą szafy. Dla większej wygody możesz wybrać nieco głębsze niż standardowe 60 cm. Szafa powinna się znaleźć przy wejściu do domu oraz w każdej sypialni. Można także zabudować część przejść i korytarzy, o ile pozwoli na to ich szerokość.

Nasi Partnerzy polecają