Kolendra siewna - uprawa kolendry w ogrodzie

2014-06-09 17:23
kolendra-siewna
Autor: www.thinkstockphotos.com Kolendra siewna to popularna roślina przyprawowa

Kolendra siewna to roślina przyprawowa powszechnie uprawiana w naszym kraju. Owoce kolendry to znakomity dodatek do wielu potraw. Podpowiadamy jak uprawiać kolendrę w ogrodzie. Uprawa kolendry siewnej.

Kolendra siewna (łac. Coriandrum sativum) to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych (Apiaceae). Pochodzi z krajów o ciepłym klimacie, ale bardzo dobrze przystosowała się do naszych warunków i jest w Polsce powszechnie uprawiana jako roślina przyprawowa i zioło.

Kolendra siewna - jak wygląda

Kolendra siewna ma wzniesiony pokrój, dorasta do 70 cm wysokości. Dolne liście rośliny są pojedyncze, klapowane, mają długie ogonki i szerokie blaszki. Górne liście są podwójnie pierzastodzielne (są podobne do liści kopru).

Kolendra siewna kwitnie od czerwca do lipca. Białe bądź jasnoróżowe kwiaty są zebrane w baldachy. Kolendra jest roślina miododajną.

Kolendra siewna ma dwie odmiany botaniczne: gruboowocową i drobnoowocową. Ta druga ma mniejsze owoce, ale zawiera więcej olejku lotnego i dlatego prawie wyłącznie ona jest uprawiana w naszym kraju.

Uprawa kolendry w ogrodzie

Najlepsze stanowisko dla kolendry to miejsce nasłonecznione. Gleba powinna być lekka i ciepła, nie może być wilgotna i kwaśna. Kolendrę siewną rozmnaża się wyłącznie z nasion wysiewanych wczesną wiosną (do połowy kwietnia) bezpośrednio do gruntu w przygotowane wcześniej rowki głębokości 1–1,5 cm, w rzędach oddalonych od siebie o około 30 cm. Nasiona kiełkują po około dwóch tygodniach.

Grządki z kolendrą należy systematycznie odchwaszczać i spulchniać ziemię w międzyrzędziach.

Kolendrę zbiera się w dzień pogodny, rano lub wieczorem, ścinając łodygi ostrym nożem i ostrożnie wiążąc w niewielkie snopki, a potem suszy.

Owoce kolendry zbiera się na przełomie lipca i sierpnia. Ponieważ dojrzewanie owoców kolendry jest nierównomierne, zbiór rozpoczyna się, gdy pierwsze owoce staną się jasnobrunatne, a pozostałe są zaróżowione.

warto wiedzieć
Kolendra siewna

Autor: www.thinkstockphotos.com

Owoce kolendry siewnej

Owoce kolendry - popularna przyprawa

Świeże ziele kolendry i niedojrzałe owoce wydzielają po roztarciu nieprzyjemny zapach (przypominający zapach wydzieliny pluskwy). Dojrzałe owoce dzięki zawartości olejku lotnego zmieniają zapach (i smak) na przyjemny – korzenny. Dojrzałe owoce są suche, kuliste, słomkowobrunatne, średnicy 3–5 mm. Wysuszone owoce kolendry (całe lub zmielone) używane są jako przyprawa, m.in. do wyrobu wędlin, konserw mięsnych i warzywnych, marynat (np. do marynowania ogórków i grzybów), a także jako dodatek do wódek, likierów i win korzennych. Kolendrę można dodawać do sałatek, zup, dań z roślin strączkowych, potraw z jaj, do drobiu i ryb. Jako przyprawę używa się także świeże ziele kolendry.

Zioła z przydomowego ogrodu? Rozpoznasz?

Pytanie 1 z 10
Jak nazywa się to zioło?
tymianek pospolity
Zioła w domu i na balkonie
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE