Rodzaje miodów – z jakich roślin powstają miody. Charakterystyka rodzajów miodu
Niemal każdy miód uchodzi za przysmak, ma też cenne właściwości prozdrowotne. Poszczególne rodzaje miodu różnią się jednak składem, a co za tym idzie różna jest ich barwa, konsystencja, smak, aromat oraz działanie. Charakterystyka rodzajów miodu.
Rodzaje miodów: miody jasne i ciemne
Miody pod względem zabarwienia można podzielić na jasne i ciemne. Miody jasne mają słomkową barwę (np. miód akacjowy), ciemne - ciemnobursztynową po prawie czarną (miód spadziowy). W zależności od roślin, z których zostały wyprodukowane, mogą być wolno lub szybko krystalizujące. Jest to związane z zawartością i proporcjami poszczególnych cukrów. Miody zawierające dużo glukozy krystalizują szybciej od tych, które w swoim składzie mają znaczną zawartość fruktozy i sacharozy. Pewien wpływ na gęstnienie mają także warunki przechowywania produktu. Krystalizacja jest jednak naturalnym procesem. Pozytywnym w dodatku, gdyż jej brak świadczy o zafałszowaniu miodu. Nie jest to główne kryterium, którym należy kierować się przy wyborze rodzaju miodu. Lepiej postawić na cechy smakowo-zapachowe, dostępność i dobroczynne działanie.
Rodzaje miodu - miód wielokwiatowy, lipowy i gryczany
Jednym z najchętniej kupowanych i jednocześnie najbardziej uniwersalnych produktów pszczelich jest miód wielokwiatowy. Brakuje w nim przewagi jednego surowca, więc trudno określić dokładne parametry. Łączy w sobie zalety różnych miodów. Warto stosować go jako lek i dodatek w kuchni.
Bardziej wyspecjalizowanym rodzajem miodu jest miód lipowy. To ceniony naturalny antybiotyk zalecany na różne infekcje, gorączkę i choroby układu krążenia. Uważany jest za jeden z najsmaczniejszych miodów. Jest słodki, lekko pikantny, z nutką goryczy. Ma barwę od jasnożółtej do bursztynowej.
Mocny, wyrazisty, lekko drapiący smak i żywiczny aromat wyróżnia miód gryczany. Odznacza się ciemniejszym, herbacianym lub brunatnym zabarwieniem. W porównaniu z innymi miodami posiada wysoką zawartość witaminy C.
Rodzaje miodu - miód rzepakowy i miód spadziowy
Charakterystyczny, rozpoznawalny smak cechuje także miód rzepakowy. Jest bardzo słodki z lekkim mdłym i jednocześnie goryczkowym posmakiem. Posiada jasnożółtą barwę. Szybko twardnieje. Jest niskokaloryczny, dlatego traktuje się go jako zamiennik cukru.
Miłośnikom płynnych rodzajów miodu można polecić miód akacjowy. To jeden z najwolniej krystalizujących miodów. Ma delikatny smak, bardzo rzadką konsystencję i mało wyrazistą barwę (kremową do półprzezroczystej). Często wykorzystuje się go w kuchni przy przyrządzaniu różnych dań i napojów, gdyż nie zmienia ich smaku.
Miód spadziowy i miód wrzosowy
Jednym z najbardziej poszukiwanych, ale i mniej dostępnych gatunków jest miód spadziowy (zwłaszcza ze spadzi na drzewach iglastych). Ma ciemną barwę – szarozielonkawą, brunatną, czasem nawet prawie czarną. Przyciąga także mocnym, korzennym aromatem. Ma względnie mało słodki, delikatny smak. Poleca się go spożywać podczas regeneracji organizmu po przebytych chorobach.
Do wyszukanych gatunków należy miód wrzosowy o ciemnej barwie, wyrazistym, ostrym, lekko ziołowym smaku i galaretowatej konsystencji. Należy do najczystszych gatunkowo miodów. Zawiera aż 47 biopierwiastków i znaczną ilość inhibiny.
- Zobacz także: Wszystko o uprawie wrzosów: jak je pielęgnować? >>>
Lista miodów dostępnych w Polsce jest oczywiście znacznie dłuższa. Często należą do produktów regionalnych. Pewną popularnością cieszą się także ziołomiody.
Egzotyczne rodzaje miodów
Liczba miodów egzotycznych jest faktycznie niezliczona, a globalizacja umożliwia ich zakup. Kilka rodzajów miodów jednak wyróżnia się na tle pozostałych i od lat zajmuje czołowe miejsca w światowych rankingach.
Do tej grupy należy miód manuka produkowany głównie w Australii i Nowej Zelandii, a wykorzystywany w celach leczniczych. Ma ziemisty zapach i gorzkawy, mineralny smak. O jego dobroczynnym działaniu świadczy zawartość methylglyoxal (MGO). Im wyższa, tym miód jest skuteczniejszy jako lek. Każda kupowana partia jest oznaczona (np. MGO 100+, MGO 250+, MGO 500+).
Nowa Zelandia słynie ponadto z miodu rewarewa posiadającego słodki, ziołowy smak i bursztynową, czasem nawet czerwonawą barwę. Należy do miodów wolno krystalizujących. Zawiera znaczne ilości nadtlenku wodoru stymulującego naprawę uszkodzonych komórek.
Słynne miody są produkowane także w USA. Na Florydzie powstaje miód tupelo, który nie krystalizuje, a na Hawajach miód Macadamia o karmelowym, nieco orzechowym smaku. Nie można przy tym nie wspomnieć o Sourwood Honey, który pszczoły produkują z nektaru kwiatów kwaśnodrzewa konwaliowego. Wolno krystalizuje, ma głęboki, pikantny smak z nutką anyżu i przypraw korzeniowych, jasną barwę i maślaną konsystencję.
Polecany artykuł: