Rokitnik - owoce rokitnika. Właściwości i zastosowanie owoców rokitnika

2016-09-12 16:56 Michał Mazik

Owoce rokitnika - drobne i pomarańczowe - są prawdziwą skarbnicą witamin i innych związków działających leczniczo. Owoce rokitnika: jakie mają działanie i do czego je wykorzystywać.

Owoce rokitnika zwyczajnego (łac. Hippophaë rhamnoides) charakteryzuje kwaskowaty i dość cierpki smak. To pestkowce o kulistym, owalnym lub jajowatym kształcie (zależnie od odmiany). Waga pojedynczego owocu zwykle wynosi 0,5–1,0 g. Zbiory owoców rokitnika można przeprowadzać już na przełomie września i października, jednakże lepszą jakość uzyskują już po pierwszych przymrozkach.

>>Przeczytaj też: Rokitnik – mało wymagający krzew liściasty. Uprawa i pielęgnacja rokitnika

Skład owoców rokitnika

Owoce rokitnika są przede wszystkim bogate w witaminę C. Jej zawartość jest często 2–3-krotnie wyższa w porównaniu z owocami czarnej porzeczki. Owoce rokitnika zawierają prawie 200 substancji aktywnie czynnych, w tym także inne witaminy (A, E, F, K, P, B12), flawonoidy, garbniki, antocyjany, makro- i mikroelementy (żelazo, mangan, bor). Spożywanie owoców rokitnika, w różnej formie, pozytywnie wpływa na organizm, m.in. zwiększając jego odporność, regenerując uszkodzenia skóry, niszcząc wolne rodniki i poprawiając krążenie. Dodatkowo jest to środek, który można stosować w przypadku chorób układu pokarmowego i przeziębienia.

Przetwory: z owoców rokitnika

Owoce rokitnika można spożywać na surowo, jednak ze względu na ich kwaskowatość zwykle są wykorzystywane w formie przetworów. Z rokitnika można produkować smaczne soki, konfitury i nalewki. Zaletą owoców rokitnika jest fakt, że podczas gotowania zawarta w nich witamina C nie ulega rozkładowi. Przyrządzając soki, warto dodać do nich także inne owoce, np. jabłka lub dziką różę. Owoce rokitnika nadają się także do sporządzania maseczek regenerujących i poprawiających wygląd skóry.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE