Fasolnik chiński – co to za warzywo? Jak uprawiać fasolnik w ogrodzie?

2016-04-02 21:29 Katarzyna Józefowicz

Wśród warzyw uprawianych w naszych ogrodach coraz częściej pojawiają się mało znane gatunki. Jednym z nich jest fasolnik chiński. Podpowiadamy jak uprawiać fasolnik chiński w ogrodzie. Fasolnik chiński: uprawa.

Fasolnik chiński, nazywany też wspięgą chińską lub fasolnikiem wężowym (łac. Vigna sinensis lub Vigna unguiculata), to mało znane, ale bardzo ciekawe, wartościowe i smaczne warzywo z rodziny bobowatych. Owoce fasolnika chińskiego wyglądem i smakiem przypominają doskonale znaną fasolkę szparagową, ale są od niej cieńsze, wielokrotnie dłuższe (mogą dorastać nawet do 1 m długości) i pozbawione włókien. Dojrzały strąk fasolnika ma barwę żółtą lub bordową, a znajdujące się w jego wnętrzu nasiona są białe lub ciemne. W wielu krajach świata to właśnie dla nich uprawia się fasolniki, ale nie mniej wartościowe i bardzo smaczne są także niedojrzałe strąki, zbierane w formie zielonej. Po ugotowaniu można je podawać jak tradycyjną fasolkę (mają bardzo podobny, ale nieco słodszy smak) lub przyrządzać z nich ciekawe dania kuchni azjatyckiej.

Jak uprawiać fasolnik chiński

Fasolnik chiński to wybitnie ciepłolubna roślina, która przybyła do nas z tropikalnych rejonów Afryki. W Polsce występuje głównie w postaci odmiany botanicznej sesquipedalis, tworzącej bardzo długie strąki, dorastające do 60–100 cm długości oraz długie łodygi (2–3-metrowe), wymagające podpór. Ze względu na wysokie oczekiwania w stosunku do temperatury oraz nasłonecznienia, fasolniki najlepiej udają się pod osłonami, ale można je też uprawiać w gruncie, wybierając dla nich stanowisko ciepłe, osłonięte od wiatru i dobrze nasłonecznione.
Fasolnik chiński nie ma natomiast zbyt dużych oczekiwań w stosunku do podłoża. Najlepiej rośnie na glebie lekko kwaśnej, wilgotnej i żyznej, ale poradzi sobie także na podłożu bardziej suchym i mniej zasobnym w składniki pokarmowe.
Warzywo można uprawiać z rozsady lub z siewu wprost do gruntu. Należy jednak pamiętać, że siew do gruntu nie może być wykonany wcześniej, niż po 15. maja, ze względu na ryzyko wiosennych przymrozków. Pierwsze strąki pojawiają się na roślinie po około 2 miesiącach od siewu. Należy zbierać je sukcesywnie w miarę wzrostu (w postaci zielonej na jarzynkę) lub po całkowitym dojrzeniu (na nasiona).

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE