Groch zwyczajny – uprawa grochu w warzywniku

2018-06-26 13:05 Opracowanie: redakcja serwisu

Groch zwyczajny to warzywo chętnie uprawiane w przydomowych ogrodach i na działkach, cenione za smak i wartości odżywcze. Podpowiadamy, jak uprawiać groch w przydomowym warzywniku.

Groch zwyczajny (łac. Pisum sativum) to popularne warzywo strączkowe, cenione za smak oraz wysokie wartości odżywcze. To jedna z najstarszych znanych i uprawianych przez człowieka roślin motylkowych. To również jedno z podstawowych warzyw wykorzystywanych w przetwórstwie. W zależności od odmiany botanicznej częścią jadalną grochu są całe zielone strąki z nasionami albo same nasiona. Nasiona grochu są jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawierają także witaminy (B1, B2, C, PP, E), związki mineralne (fosfor, wapń, magnez, żelazo), węglowodany, a także tłuszcze.

Groch zwyczajny jest roślina jednoroczną. Jego zielona, kanciasta łodyga, w zależności od odmiany może mieć od 25 cm do 2–3 m długości. Roślina ma palowy korzeń (sięgający w głąb na 1 m) z wieloma korzeniami bocznymi, na których tworzą się narośla symbiotycznych bakterii brodawkowych.
Liście grochu są pierzastodzielne, złożone z 1–3 par listków bocznych, zakończone rozwidlonymi wąsami czepnymi (dzięki którym roślina wspina się po podporach). Groch kwitnie w maju i czerwcu. Kwiaty o budowie motylkowej pojawiają się w kątach liści, są białe, ale u odmian mogą być różowe lub czerwone. Groch jest roślina samopylną. Owoce grochu – strąki – zawierają od kilku do kilkunastu kulistych, gładkich lub pomarszczonych nasion.

>>Przeczytaj też: Warzywa strączkowe – znane i mniej znane, które można uprawiać w ogrodzie

Groch zwyczajny – uprawa

Groch należy uprawiać na stanowisku słonecznym, na podłożach przepuszczalnych, umiarkowanie wilgotnych, o obojętnym pH, zasobnych w próchnicę. Uprawa grochu nie udaje się na glebach mokrych i ciężkich oraz jałowych i suchych. Groch uprawia się w drugim lub trzecim roku po oborniku.
Na tym samym miejscu groch można wysiewać nie częściej niż co pięć lat (dotyczy to także innych gatunków z rodziny bobowatych). Dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi groch jest bardzo dobrym przedplonem dla warzyw, które mają wysokie zapotrzebowanie na azot.

>>Przeczytaj też: Współrzędna uprawa warzyw: jakie warzywa sadzić obok siebie

Groch to roślina dnia długiego – długi dzień stymuluje kwitnienie. Nasiona grochu wysiewa się w marcu lub na początku kwietnia, punktowo co 3–5 cm, na głębokość 4–6 cm, w rzędach oddalonych od siebie o około 15 cm. Mogą one kiełkować już przy temperaturze 2–4 st. C. Siewki grochu znoszą krótkotrwałe, kilkustopniowe przymrozki. Po pojawieniu się wschodów konieczne jest systematyczne spulchnianie gleby i odchwaszczanie. Optymalna temperatura w okresie wzrostu i zawiązywania strąków wynosi 13–18 st. C.

Odmiany wczesne dojrzewają po około 80 dniach od siewu. Groch z wczesnego siewu zbiera się na początku czerwca.

>>Przeczytaj też: Uprawa fasoli w ogrodzie. FASOLA w przydomowym ogrodzie warzywnym

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE