Uprawa fasoli w ogrodzie - fasola w przydomowym ogrodzie warzywnym
Fasola to popularne warzywo strączkowe często uprawiane w przydomowych ogródkach warzywnych. Podpowiadamy jak uprawiać fasolę w ogrodzie.
Autor: Getty Images
Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris) w ogrodzie.
Spis treści
- Fasola – roślina strączkowa i motylkowa
- Uprawa fasoli
- Fasola w przydomowym ogrodzie warzywnym. Zdjęcia
Fasola zwyczajna (łac. Phaseolus vulgaris) jest rośliną jednoroczną z rodziny bobowatych Fabaceae, pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. W Polsce jest popularnie uprawiana jako warzywo z grupy tzw. roślin strączkowych.
Fasola – roślina strączkowa i motylkowa
Łodyga fasoli jest słabo rozgałęziona, w dolnej części zdrewniała, dorasta do 25–60 cm u odmian karłowych i 60–120 cm u odmian o łodydze płożącej, 2–3 m u odmian tzw. tycznych, które owijają się wokół podpór. Pierwsze dwa liście są całobrzegie, następne trójlistkowe, barwy jasno- lub ciemnozielonej, w zależności od odmiany.
Korzeń palowy fasoli, sięga na głębokość 100–110 cm, jest silnie rozgałęziony w wierzchniej warstwie gleby. Ma małą zdolność regeneracji, dlatego fasola źle znosi przesadzanie. W symbiozie z fasolą współżyją bakterie Rhizobium phaseoli, tworzące na korzeniach brodawki korzeniowe, bakterie te wiążą azot atmosferyczny, z którego korzystają również rośliny.
Kwiaty motylkowe fasoli, zebrane w grona po 2–8 sztuk, które wyrastają z kątów liści po 40–60 dniach od siewu. Są one barwy białej, lila, fioletowej lub czerwonej (w zależności od odmiany).
Owocem fasoli są wydłużone strąki. Odmiany fasoli zwykłej różnią się wysokością łodygi, barwą strąków, zawartością w nim włókna, a także wielkością nasion i długością okresu wegetacji. Dzielimy je na: karłowe, tyczne, szparagowe zielonostrąkowe i żółtostrąkowe, na suche nasiona.
Fasola należy do warzyw o dużej wartości odżywczej. Do celów spożywczych wykorzystywane są głównie nasiona, które zawierają dużo białka. U odmian szparagowych spożywa się całe strąki (świeże po ugotowaniu lub po przetworzeniu jako konserwowana i zamrażana).
Polecany artykuł:
Uprawa fasoli
Fasola najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym, osłoniętym od wiatru. Jest rośliną ciepłolubną, wrażliwą na chłody. Optymalna temperatura dla prawidłowego wzrostu roślin wynosi 20–25 st.C. Najlepiej rośnie na ziemi żyznej i średnio żyznej, nie kwaśnej.
Nasiona fasoli wysiewamy do gruntu w drugiej połowie maja, ponieważ roślinie szkodzą niewielkie nawet przymrozki (nasiona najlepiej kiełkują w 15–22°C). Odmiany tyczne fasoli trzeba podeprzeć tykami, które wbijamy w ziemię. Fasolę karłowatą sieje się pojedynczo, w rzędach co 40 cm. Pielęgnacja fasoli polega na odchwaszczaniu i spulchnianiu ziemi.
Fasole zbiera się, gdy strączki zrobią się suche i brązowe, a ziarna w środku zrobią się twarde, ale zanim strąki pękną samoczynnie. Najczęściej jest to około 90 dni od sadzenia.
Fasola w przydomowym ogrodzie warzywnym. Zdjęcia
Autor: Getty Images
Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris) w ogrodzie.