Dzika róża – właściwości i zastosowanie owoców dzikiej róży

2015-04-13 14:20 Michał Mazik

Dzika róża to jedna z bardziej znanych roślin leczniczych. Podpowiadamy jakie właściwości lecznicze mają owoce dzikiej róży, kiedy i jak zbierać owoce dzikiej róży i jak je przechowywać lub przerabiać (przetwory z dzikiej róży).

Przed wiekami dzika róża (łac. Rosa canina) była podstawowym pożywieniem ludzi. Owoce spożywano nawet na surowo. W medycynie ludowej był to znany i uniwersalny lek na wiele dolegliwości. Popularność dzikiej róży powraca. Ludzie coraz chętniej wykorzystują ją zarówno w celach kulinarnych jak i leczniczych.

Co zawierają owoce dzikiej róży?

Owoce dzikiej róży to przede wszystkim „skarbnica” witaminy C (średnio 500–700 mg w 100 g). Podczas suszenia, mrożenia lub gotowania ta zawartość maleje, jednak wciąż jest znacznie wyższa niż u świeżych cytrusów. Dlatego dziką różę wykorzystuje się głównie jako środek zwiększający odporność organizmu, przeciwdziałający grypie i przeziębieniu. Dodatkowo zawartość innych witamin (A, B1, B2, E, K) oraz związków sprawia, że owoce zaleca się spożywać przy nadciśnieniu oraz chorobach układu pokarmowego. Płatki kwiatów dzikiej róży stosuje się głównie zewnętrznie – na poprawę cery i choroby skóry – oraz przy niestrawnościach.

>>Przeczytaj też: Uprawa dzikiej róży w ogrodzie

Kiedy i jak zbierać płatki i owoce dzikiej róży

Płatki kwiatów dzikiej róży powinny być zbierane na początku kwitnienia (maj–czerwiec), zawsze przy bezdeszczowe pogodzie. Surowiec suszy się cienkimi warstwami w warunkach naturalnych – suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu. Płatków nie można suszyć na słońcu – tracą wtedy swoją barwę i właściwości. Owoce dzikiej róży zbiera się w pełni dojrzałości – jesienią – zanim staną się miękkie. Przy wykorzystaniu na nalewki, można je zbierać po przemarznięciu (lub umieścić w lodówce), wtedy mają lepszy smak. Owoce najlepiej suszyć w piekarniku (początkowa temperatura wynosi 90 st. C, później co 10–15 minut zmniejsza się ją o 10 st. C).
Zarówno płatki, jak i owoce można wykorzystać do produkcji dżemów, win, nalewek, soków i syropów. Dodaje się je także do herbat wzmacniających. Przed wykorzystaniem warto je oczyścić i drenować (usuwać pestki).

Przepis na nalewkę z owoców dzikiej róży

250 g rozdrobnionych i oczyszczonych owoców należy zasypać szklanką cukru i zalać 0,5 l spirytusu. Dodatkowo można wzmocnić jej smak przyprawami, np. cynamonem, laskami wanilii, odrobiną kardamonu lub goździkami. Nalewkę należy odstawić w ciepłe, ciemne miejsce i co pewien czas wstrząsać. Po 1–2 miesiącach trzeba przecedzić ją przez gazę. Dopiero wtedy warto ją spożywać.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE