Dzika róża – owoce. Jakie właściwości ma dzika róża? Co można zrobić z dzikiej róży?

2023-10-03 14:39

Dzika róża to jedna z bardziej znanych roślin leczniczych. Podpowiadamy jakie właściwości lecznicze mają owoce dzikiej róży, kiedy i jak zbierać owoce dzikiej róży i co z nich zrobić (np. nalewkę lub sok).

Przed wiekami dzika róża (łac. Rosa canina) była podstawowym pożywieniem ludzi. Owoce spożywano nawet na surowo. W medycynie ludowej był to znany i uniwersalny lek na wiele dolegliwości. Popularność dzikiej róży powraca. Ludzie coraz chętniej wykorzystują ją zarówno w celach kulinarnych, jak i leczniczych.

Spis treści

  1. Co zawierają owoce dzikiej róży?
  2. Kiedy i jak zbierać płatki i owoce dzikiej róży?
  3. Co zrobić z owoców dzikiej róży?
  4. Nalewka z dzikiej róży - prosty przepis
  5. Sok z owoców dzikiej róży

Co zawierają owoce dzikiej róży?

Owoce dzikiej róży to przede wszystkim „skarbnica” witaminy C (średnio 500–700 mg w 100 g). Podczas suszenia, mrożenia lub gotowania ta zawartość maleje, jednak wciąż jest znacznie wyższa niż u świeżych cytrusów. Dlatego dziką różę wykorzystuje się głównie jako środek zwiększający odporność organizmu, przeciwdziałający grypie i przeziębieniu. Dodatkowo zawartość innych witamin (A, B1, B2, E, K) oraz związków sprawia, że owoce dzikiej róży zaleca się spożywać przy nadciśnieniu oraz chorobach układu pokarmowego.

Płatki kwiatów dzikiej róży stosuje się głównie zewnętrznie – na poprawę cery i choroby skóry – oraz przy niestrawnościach.

Kiedy i jak zbierać płatki i owoce dzikiej róży?

Płatki kwiatów dzikiej róży powinny być zbierane na początku kwitnienia (maj–czerwiec), zawsze przy bezdeszczowe pogodzie. Surowiec suszy się cienkimi warstwami w warunkach naturalnych – suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu. Płatków nie można suszyć na słońcu – tracą wtedy swoją barwę i właściwości.

Owoce dzikiej róży zbiera się w pełni dojrzałości – jesienią – zanim staną się miękkie. Przy wykorzystaniu na nalewki, można je zbierać po przemarznięciu (lub umieścić w lodówce), wtedy mają lepszy smak. Owoce najlepiej suszyć w piekarniku (początkowa temperatura wynosi 90 st. C, później co 10–15 minut zmniejsza się ją o 10 st. C).

Co zrobić z owoców dzikiej róży?

Zarówno płatki, jak i owoce można wykorzystać do produkcji dżemów, win, nalewek, soków i syropów. Dodaje się je także do herbat wzmacniających. Przed wykorzystaniem warto je oczyścić i drenować (usuwać pestki).

Nalewka z dzikiej róży - prosty przepis

250 g rozdrobnionych i oczyszczonych owoców należy zasypać szklanką cukru i zalać 0,5 l spirytusu. Dodatkowo można wzmocnić jej smak przyprawami, np. cynamonem, laskami wanilii, odrobiną kardamonu lub goździkami.

Nalewkę należy odstawić w ciepłe, ciemne miejsce i co pewien czas wstrząsać. Po 1–2 miesiącach trzeba przecedzić ją przez gazę. Dopiero wtedy warto ją spożywać.

Sok z owoców dzikiej róży

Umyte i oczyszczone owoce dzikiej róży (1,5 kg) należy wsypać do garnka i zalać wodą tak, by przykryć owoce. Podgrzewać na średnim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, do momentu aż owoce zmiękną. Owoce przetrzeć przez sito, dodać sok wyciśnięty z 1,5 cytryny oraz 1 l wody. Podgrzać ponownie, znów nie dopuszczając do wrzenia. Przetrzeć kolejny raz przez sito, by pozbyć się wszystkich pestek. Przecier przełożyć do garnka, dodać wody (połowę objętości przecieru), 0,5 kg cukru i wymieszać. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorący sok przelać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować przez 15 minut.

Przeczytaj też:

Skarby ogrodu - czy poznasz wszystkie owoce z domowego ogrodu i sadu?

Pytanie 1 z 9
Owoc na zdjęciu to...
aronia
Uprawa róż - ogród różany pani Moniki z Kielc
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany