Orzechy laskowe z ogrodu. Jakie wybrać odmiany leszczyny na orzechy laskowe?
Krzew leszczyny to nie tylko ozdoba ogrodu, ale także cenna roślina. Jeśli w ogrodzie posadzimy kilka dobrze dobranych odmian leszczyny, będziemy dodatkowo mieć smaczne i pożywne owoce - orzechy laskowe.
Autor: GettyImages
Orzechy laskowe to właśnie owoce leszczyny
Spis treści
- Uprawa i cięcie leszczyny
- Owoce leszczyny - orzechy laskowe
- Leszczyna i orzechy laskowe w galerii zdjęć
- Odmiany leszczyny na orzechy laskowe
- Co robić, gdy w orzechach laskowych są robaki?
Leszczyna to krzew lub drzewo lubiące stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru. Dobrze rośnie na ziemiach żyznych, zasobnych w próchnicę i wapń (pH 6,8-7,2). Nie lubi podłoży zbyt lekkich, piaszczystych oraz bardzo mokrych, torfowych. Słabe gleby należy wzbogacić kompostem lub obornikiem (3-4 kg/m2), a te o zbyt niskim odczynie pH – zwapnować.
Uprawa i cięcie leszczyny
Leszczynę uprawiamy w rozstawie 4 x 5 lub 2 x 2 m, jeśli będzie prowadzona w formie niskopiennej. Sadzonki powinny mieć około 80 cm wysokości, gruby pęd główny i dobrze rozwinięty system korzeniowy.
Leszczyna zaczyna cykl wegetacyjny bardzo wcześnie, więc lepiej sadzić ją jesienią. W pierwszym roku po posadzeniu korzenie trzeba chronić przed mrozem.
Formowanie korony trwa trzy-cztery lata.
- Jeśli chcemy mieć krzew, pozostawiamy kilka najsilniejszych pędów i wiosną skracamy je o 1/3 długości – wtedy roślina wypuści dużo pędów bocznych.
- Jeżeli chcemy, by powstało drzewko, pozostawiamy jeden pęd, usuwamy na nim wszystkie pędy boczne rosnące do wysokości 50-60 cm, a rosnące wyżej skracamy o 1/3 długości (tak tworzymy pień). Pęd główny przycinamy na wysokości 30-40 cm nad najwyższym pozostawionym pędem bocznym. Koronę formujemy tak, by miała cztery-pięć konarów.
W następnych latach prześwietlamy drzewko, wycinamy stare, chore i krzyżujące się pędy.
W pierwszych latach po posadzeniu leszczynę można zasilać nawozem z dużą zawartością azotu, np. saletrą amonową, mocznikiem nawozowym. W następnych latach wprowadzamy nawozy bogate w potas, magnez, wapń i bor, np. Azofoskę lub saletrzak dolomitowy z borem.
Owoce leszczyny - orzechy laskowe
Aby leszczyna wydała orzechy, musi zostać zapylona pyłkiem innej odmiany. Trzeba więc posadzić przynajmniej dwa okazy różnych odmian. Roślina zaczyna owocować w trzecim-piątym roku po posadzeniu. Jedno drzewo daje średnio 3 kg owoców.
Orzechy laskowe są pożywne. Zawierają 55-75 proc. zdrowych tłuszczów nienasyconych, dużo potasu i wapnia, witaminy A, PP i C oraz nieznaczne ilości cukrów. Wzmacniają układ nerwowy, żołądek i nerki. Zaleca się je osobom pracującym umysłowo i karmiącym matkom. Łuskane orzechy należy przechowywać w ciemnych nieplastikowych pojemnikach, ponieważ pod wpływem ciepła i światła dość szybko jełczeją.
Orzechy laskowe są bardzo kaloryczne - 100 gram dostarcza 628 kcal.
Leszczyna i orzechy laskowe w galerii zdjęć
Autor: GettyImages
Orzechy laskowe to właśnie owoce leszczyny
Odmiany leszczyny na orzechy laskowe
- Najlepsze odmiany zapylające: Cosford, Olbrzymi z Halle, Barceloński, Lamberta Biały.
- Odmiany bardzo plenne: Barceloński, Barra, Gubeński, Gunslebeński, Kataloński, Olbrzymi z Halle, Syrena, Warszawski Czerwony.
- Odmiany o dużych jądrach orzecha: Cosford, Nottingham, Lamberta – Czerwonolistny, Czerwony i Biały.
- Dekoracyjne drzewa: Syrena, Lamberta Czerwonolistny, Warszawski Czerwony.
Co robić, gdy w orzechach laskowych są robaki?
Larwy słonika (słonkowca) orzechowca wyjadają jądra orzechów. Śladem ich obecności są okrągłe dziurki w skorupkach. Po opuszczeniu orzecha larwy zimują w glebie. Przed sadzeniem roślin stanowisko warto spryskać Nemasysem, a rośliny w czasie wylotu owadów (koniec maja) – preparatem Fastac 100 EC lub Sumi-Alpha 050 EC. Zbyt gęsto rosnąca leszczyna w okresie deszczowym jest podatna na moniliozę. Zielone okrywy zawiązków orzechów brązowieją, potem całe zawiązki gniją i opadają na ziemię. Roślinę należy spryskać Miedzianem. Jesienią wygrabmy i spalmy uschnięte liście porażonych drzew.
W ogrodzie można też uprawiać popularny orzech włoski.