Ogórek meksykański - ciekawe warzywo do uprawy w ogrodzie. Jak uprawiać ogórek meksykański
Ogórek meksykański to warzywo do tej pory rzadko spotykane w ogrodach. Warto jednak spróbować uprawy ogórka meksykańskiego, bo jego owoce - choć małe - to są smaczne, a do tego nadają się do kwaszenia i marynowania. Dowiedz się jak uprawiać ogórek meksykański w ogrodzie bądź w doniczce na balkonie.
Ogórek siewny (zwyczajny) to warzywo, które zna prawie każdy, ale już ogórek meksykański (łac. Melothria scabra) to prawdziwy oryginał, który spotkać w ogrodach nie jest łatwo. Zasługuje jednak na znacznie większą popularność, gdyż nie tylko rodzi jadalne, smaczne i wartościowe owoce, ale też bardzo efektownie wygląda i do tego jest łatwy w uprawie.
Jak wygląda ogórek meksykański
Ogórek meksykański to roślina z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) i ze względu na oryginalny wygląd, bywa nazywany mysim ogórkiem lub mini arbuzem. Jest jednorocznym pnączem. Roślina tworzy bulwy, które można przechować przez zimę w pomieszczeniu, ale nie jest to łatwe. Ogórek meksykański wyglądem przypomina chmiel zwyczajny. Jego wiotkie, długie (dorastające do około 2 m) pędy, pokryte dużymi, głęboko powcinanymi, delikatnie owłosionymi, zielonymi liśćmi, wyrastającymi na długich ogonkach, wspinają się po podporach za pomocą cienkich, elastycznych, spiralnie skręconych wąsów czepnych.
>>Przeczytaj też: Jak pnącza czepiają się podpór. Organy roślin pomocne przy wspinaczce
Ogórek meksykański - owoce
Od lipca do września w kątach liści pojawiają się niewielkie, żółte, pojedyncze, typowe dla dyniowatych kwiaty, z których rozwijają się małe (długości 2-3 cm), owalne, podłużne owoce, pokryte ciemnozieloną skórką z jasnozielonym deseniem, przypominające wyglądem miniaturowe arbuzy. Po przekrojeniu owocu, w jego wnętrzu widoczny jest galaretowaty, półprzeźroczysty miąższ z licznymi, drobnymi, podłużnymi pestkami, bardzo podobny do miąższu typowego ogórka.
Owoc jest jadalny i po dojrzeniu ma ogórkowy smak z wyraźną nutą orzeźwiającej, limonkowej kwaskowości. Można spożywać go razem z chrupiącą skórką na surowo jako przekąskę (jest wprawdzie lekko twardawa, ale trudno ją z tak małego owocu usunąć) lub dodawać do kanapek, twarożków, chłodników, sałatek i surówek, gdyż jest nie tylko smaczny, ale też bardzo efektowny. Jego niewielki rozmiar, oryginalny wygląd i ciekawy smak zachwyci też dzieci, które chętniej po niego sięgną niż po zwykłego ogórka. Meksykański ogórek mimo swoich niewielkich rozmiarów nadaje się też do marynowania i kiszenia.
Autor: GettyImages
Owoco ogórka meksykańskiego maja zaledwie 2-3 cm długości
Jak uprawiać ogórek meksykański
Uprawa ogórka meksykańskiego nie jest trudna - warto jej spróbować! Roślina nie potrzebuje dużo przestrzeni i może rosnąć zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce na balkonie czy tarasie, stając się ozdobą altany, pergoli, siatki ogrodzeniowej lub balustrady balkonowej.
- Przygotowanie rozsady ogórka meksykańskiego. Wiosną (w kwietniu) nasiona wysiewamy do doniczek, które ustawiamy w ciepłym, widnym miejscu, np. na parapecie okna lub w inspekcie, gdzie panuje temperatura 22-24 st. C. Kiedy siewki podrosną, wystawiamy rośliny na balkon lub sadzimy na docelowym miejscu w ogrodzie. Można zrobić to jednak dopiero po wiosennych przymrozkach (czyli w drugiej połowie maja), gdyż rośliny są bardzo wrażliwe na chłody.
- Podpory dla ogórka meksykańskiego. Ogórki meksykańskie nie potrzebują dużo przestrzeni, ale ponieważ są pnączami, muszą mieć zapewnione podpory, po których będą mogły swobodnie się wspinać. Ich wiotkie pędy są lekkie i cienkie, dlatego podpory nie muszą być mocne i masywne. Roślinom w zupełności wystarczy drewniana kratka, siatka ogrodzeniowa, pręty balustrady balkonowej, a nawet zwykły sznurek. Bez podpory ich pędy zaczną płożyć się po podłożu, tracąc całą swoją urodę i oryginalność. Owoce leżące wprost na ziemi mogą też zagniwać lub chorować, przez co nie będą nadawały się do spożycia.
- Stanowisko i podłoże dla ogórka meksykańskiego. Ogórki meksykańskie, podobnie jak inne dyniowate są roślinami ciepłolubnymi i dość wymagającymi. Wprawdzie rzadziej zapadają na choroby niż tradycyjne ogórki i są od nich bardziej odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne, ale jeśli mają bujnie się rozwijać i obficie owocować, potrzebują słonecznego, ciepłego, osłoniętego od wiatru stanowiska oraz żyznej, próchniczej, bogatej w składniki odżywcze, przepuszczalnej i lekko wilgotnej gleby. Nie tolerują cienia, zimnego, ciężkiego podłoża, zalania ani suszy, dlatego miejsce pod ich uprawę trzeba wybrać bardzo starannie.
- Podlewanie i nawożenie ogórka meksykańskiego. Uprawiane w doniczce wymagają systematycznego, ale umiarkowanego podlewania (należy uważać, aby rośliny nie przelać, gdyż wtedy jej korzenie łatwo gniją) oraz zasilania nawozami organicznymi takimi jak np. biohumus.