Ogórek meksykański - ciekawe warzywo do uprawy w ogrodzie. Jak uprawiać ogórek meksykański

2019-07-16 8:21

Ogórek meksykański to warzywo do tej pory rzadko spotykane w ogrodach. Warto jednak spróbować uprawy ogórka meksykańskiego, bo jego owoce - choć małe - to są smaczne, a do tego nadają się do kwaszenia i marynowania. Dowiedz się jak uprawiać ogórek meksykański w ogrodzie bądź w doniczce na balkonie.

Ogórek meksykański
Autor: GettyImages Ogórek meksykański nazywany jest mysim ogórkiem lub mini arbuzem

Ogórek siewny (zwyczajny) to warzywo, które zna prawie każdy, ale już ogórek meksykański (łac. Melothria scabra) to prawdziwy oryginał, który spotkać w ogrodach nie jest łatwo. Zasługuje jednak na znacznie większą popularność, gdyż nie tylko rodzi jadalne, smaczne i wartościowe owoce, ale też bardzo efektownie wygląda i do tego jest łatwy w uprawie.

Jak wygląda ogórek meksykański

Ogórek meksykański to roślina z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae) i ze względu na oryginalny wygląd, bywa nazywany mysim ogórkiem lub mini arbuzem. Jest jednorocznym pnączem. Roślina tworzy bulwy, które można przechować przez zimę w pomieszczeniu, ale nie jest to łatwe. Ogórek meksykański wyglądem przypomina chmiel zwyczajny. Jego wiotkie, długie (dorastające do około 2 m) pędy, pokryte dużymi, głęboko powcinanymi, delikatnie owłosionymi, zielonymi liśćmi, wyrastającymi na długich ogonkach, wspinają się po podporach za pomocą cienkich, elastycznych, spiralnie skręconych wąsów czepnych.

>>Przeczytaj też: Jak pnącza czepiają się podpór. Organy roślin pomocne przy wspinaczce

Ogórek meksykański - owoce

Od lipca do września w kątach liści pojawiają się niewielkie, żółte, pojedyncze, typowe dla dyniowatych kwiaty, z których rozwijają się małe (długości 2-3 cm), owalne, podłużne owoce, pokryte ciemnozieloną skórką z jasnozielonym deseniem, przypominające wyglądem miniaturowe arbuzy. Po przekrojeniu owocu, w jego wnętrzu widoczny jest galaretowaty, półprzeźroczysty miąższ z licznymi, drobnymi, podłużnymi pestkami, bardzo podobny do miąższu typowego ogórka.

Owoc jest jadalny i po dojrzeniu ma ogórkowy smak z wyraźną nutą orzeźwiającej, limonkowej kwaskowości. Można spożywać go razem z chrupiącą skórką na surowo jako przekąskę (jest wprawdzie lekko twardawa, ale trudno ją z tak małego owocu usunąć) lub dodawać do kanapek, twarożków, chłodników, sałatek i surówek, gdyż jest nie tylko smaczny, ale też bardzo efektowny. Jego niewielki rozmiar, oryginalny wygląd i ciekawy smak zachwyci też dzieci, które chętniej po niego sięgną niż po zwykłego ogórka. Meksykański ogórek mimo swoich niewielkich rozmiarów nadaje się też do marynowania i kiszenia.

Jak uprawiać ogórek meksykański

Uprawa ogórka meksykańskiego nie jest trudna - warto jej spróbować! Roślina nie potrzebuje dużo przestrzeni i może rosnąć zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce na balkonie czy tarasie, stając się ozdobą altany, pergoli, siatki ogrodzeniowej lub balustrady balkonowej.

  • Przygotowanie rozsady ogórka meksykańskiego. Wiosną (w kwietniu) nasiona wysiewamy do doniczek, które ustawiamy w ciepłym, widnym miejscu, np. na parapecie okna lub w inspekcie, gdzie panuje temperatura 22-24 st. C. Kiedy siewki podrosną, wystawiamy rośliny na balkon lub sadzimy na docelowym miejscu w ogrodzie. Można zrobić to jednak dopiero po wiosennych przymrozkach (czyli w drugiej połowie maja), gdyż rośliny są bardzo wrażliwe na chłody.
  • Podpory dla ogórka meksykańskiego. Ogórki meksykańskie nie potrzebują dużo przestrzeni, ale ponieważ są pnączami, muszą mieć zapewnione podpory, po których będą mogły swobodnie się wspinać. Ich wiotkie pędy są lekkie i cienkie, dlatego podpory nie muszą być mocne i masywne. Roślinom w zupełności wystarczy drewniana kratka, siatka ogrodzeniowa, pręty balustrady balkonowej, a nawet zwykły sznurek. Bez podpory ich pędy zaczną płożyć się po podłożu, tracąc całą swoją urodę i oryginalność. Owoce leżące wprost na ziemi mogą też zagniwać lub chorować, przez co nie będą nadawały się do spożycia.
  • Stanowisko i podłoże dla ogórka meksykańskiego. Ogórki meksykańskie, podobnie jak inne dyniowate są roślinami ciepłolubnymi i dość wymagającymi. Wprawdzie rzadziej zapadają na choroby niż tradycyjne ogórki i są od nich bardziej odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne, ale jeśli mają bujnie się rozwijać i obficie owocować, potrzebują słonecznego, ciepłego, osłoniętego od wiatru stanowiska oraz żyznej, próchniczej, bogatej w składniki odżywcze, przepuszczalnej i lekko wilgotnej gleby. Nie tolerują cienia, zimnego, ciężkiego podłoża, zalania ani suszy, dlatego miejsce pod ich uprawę trzeba wybrać bardzo starannie.
  • Podlewanie i nawożenie ogórka meksykańskiego. Uprawiane w doniczce wymagają systematycznego, ale umiarkowanego podlewania (należy uważać, aby rośliny nie przelać, gdyż wtedy jej korzenie łatwo gniją) oraz zasilania nawozami organicznymi takimi jak np. biohumus.
Ogórek meksykański
Autor: GettyImages Ogórek meksykański należy prowadzić na podporach

To owoc czy warzywo? Zapomnij, że zdobędziesz 10 punktów

Pytanie 1 z 10
Fenkuł to:
Nasi Partnerzy polecają