Najsmaczniejsze odmiany pomidorów gruntowych. Najlepsze i popularne w uprawie
Oto TOP 10 najlepszych odmian pomidorów gruntowych. Jeśli tylko macie miejsce w ogrodzie, warto pokusić się o uprawę pomidorów w gruncie, aby w sezonie letnim cieszyć się ekologicznymi plonami. Podpowiadamy, jakie odmiany pomidorów gruntowych sprawią najmniej problemów w uprawie. Poznaj 10 najpopularniejszych odmian pomidorów gruntowych.
Autor: photos.com
Spis treści
Najlepsze pomidory to te gruntowe
Uprawa pomidorów w ogrodzie przeżywa prawdziwy renesans. Nic nie może równać się ze smakiem i zapachem pomidorów uprawianych w gruncie. Są soczyste, słodko-kwaśne i pachną latem. Chcemy mieć własne pomidory, nawet coraz popularniejsza jest uprawa pomidorów na balkonie. Często nie wiemy, jakie są odmiany pomidorów i jak najlepiej sprawdzą się do uprawy w ogrodzie. Poznaj nasz ranking: top 10 najlepszych pomidorów do uprawy w gruncie, a jednocześnie najsmaczniejszych odmian na przetwory.
TOP 10 najlepszych odmian pomidorów gruntowych
Pomidory to rośliny o długim okresie wegetacji oraz wysokich wymaganiach cieplnych i świetlnych dlatego uprawia się je wyłącznie z rozsady. Poniżej charakterystyka najpopularniejszych odmian pomidorów gruntowych. Ich nasiona lub gotową rozsadę można kupić w większości centrów ogrodniczych.
- Giant – odmiana pomidorów średnio późna, wysoko rosnąca (do uprawy przy palikach), polecana szczególnie do uprawy amatorskiej. Owoce kuliste, o masie 200–250 g, intensywnie czerwone. Odmiana pomidorów odporna na wirusa mozaiki tytoniu i częściowo brunatną plamistość liści.
- Jawor – odmiana pomidorów wczesna, bardzo plenna, sztywno łodygowa, samo kończąca. Owoce są kuliste, bez piętki, około 100 g, odporne na pękanie, bardzo smaczne, do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
- Koralik – odmiana pomidorów koktajlowa, samo kończąca, o silnym wzroście. Owoce drobne, kuliste, typu „cherry”, osadzone bardzo licznie na rozgałęzionych gronach, intensywnie czerwone. Cenna odmiana z uwagi na odporność na zarazę ziemniaka.
- Krakus – odmiana pomidorów średnio późna, wysoko rosnąca (do uprawy przy palikach na 1 lub 2 pędy). Owoce są duże, mięsiste, ciemnoczerwone, bardzo smaczne, polecane do sałatek i przetworów.
- Malinowy Henryka F1 – odmiana pomidorów średnio późna, wysoko rosnąca (do uprawy przy palikach). Owoce duże, 200 g, kuliste. Skórka i miąższ mają charakterystyczną malinową barwę. Owoce polecane przede wszystkim do bezpośredniego spożycia.
- Malinowy Olbrzym – odmiana pomidorów średnio późna, wysoko rosnąca (do uprawy przy palikach). Owoce duże (powyżej 200 g), o żebrowanej powierzchni, mięsiste, bardzo smaczne. Jedna z najpopularniejszych odmiana do uprawy w gruncie.
- Malinowy Ożarowski – odmiana wczesna, wysoko rosnąca. Owoce bardzo kształtne, kulisto-spłaszczone, bez zniekształceń, piękna malinowa barwa skórki i miąższu.
- Olka Polka – odmiana pomidorów bardzo wczesna, karłowa, samo kończąca. Owoce drobne (30–50 g), koloru żółtego, kuliste, bardzo smaczne, do bezpośredniego spożycia lub konserwowania w całości.
- Oxheart – odmiana pomidorów typu bawole serce, o bardzo dużych sercowatych owocach. Miąższ różowoczerwony, delikatny, słodki, bardzo smaczny. Odmiana wysoko rosnąca, wymaga uprawy przy palikach.
- Rumba Ożarowska – odmiana pomidorów wczesna, bardzo plenna, tolerancyjna na choroby. Jedna z najlepszych odmian pomidorów na przetwory. Owoce zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich odmian pomidorów. Są średniej wielkości (90 g), mają bardzo ładny kolor, są twarde i odporne na pękanie.
Polecany artykuł:
Zobacz też: Najpiękniejsze kwiaty do ogrodu. Niewymagające, duże i małe. O niektórych nie miałeś pojęcia!
Autor: GettyImages
Dzwonek ogrodowy
Czytaj też:
- Dlaczego liście pomidora się zwijają i żółkną? Przyczyny deformacji liści
- Szczotkowanie i głaskanie pomidorów - na czym polega? W czym pomaga pomidorom?
- Uprawa pomidorów krok po kroku. Co warto wiedzieć?