Odkryj tajemnicę pielęgnacji pomidorów: głaskanie lub szczotkowanie

2024-05-16 10:26

Pomidory to jedne z najchętniej uprawianych warzyw w naszych ogrodach. Wymagają jednak pielęgnacji, szczególnie na początku rozwoju. Najlepiej, by młode krzaczki były mocne i krępe. Pomidory nie powinny być wiotkie i wybujałe. Co zrobić, żeby łodygi pomidorów były grubsze? Polecane jest szczotkowanie lub głaskanie pomidorów. Wyjaśniamy, na czym polega.

głaskanie pomidorów
Autor: gettyimages Co zrobić, żeby łodyga pomidora była gruba? Głaszcz je lub szczotkuj

Spis treści

  1. Kiedy sadzić pomidory do gruntu?
  2. Jak siać pomidory w domu?
  3. Dlaczego pomidor ma cienką łodygę?
  4. Co zrobić, żeby łodygi pomidorów były grubsze?
  5. Na czym polega głaskanie i szczotkowanie pomidorów?
  6. Dlaczego warto głaskać pomidory? Tak je wzmocnisz
#MuratorOgroduje: Nawożenie trawnika
Materiał sponsorowany

Kiedy sadzić pomidory do gruntu?

W naszym klimacie pomidory, zanim zostaną zasadzone do gruntu, powinny być wcześniej wysiane na rozsadę. Warzywo ma stosunkowo długi okres rozwoju i jest mało odporne na niskie temperatury, dlatego w ogrodzie można je zasadzić dopiero po 15 maja. Po tym dniu ryzyko przymrozków jest bardzo małe. W nieogrzewanej szklarni lub tunelu, które osłaniają uprawę przed silnym wiatrem, intensywnym deszczem i niskimi temperaturami, pomidory można sadzić już na przełomie kwietnia i maja.

Jak siać pomidory w domu?

Rozsadę pomidorów możemy przygotować samodzielnie w ogrzewanym pomieszczeniu na przełomie lutego i marca. Wysiewamy w skrzynkach lub tacach wypełnionych żyzną ziemią przeznaczoną do wysiewu. Nasiona przykrywamy cienką warstwą ziemi, maksymalnie do 1 cm. Gdy pomidory wzejdą i będą na tyle duże, że puszczą dwa liścienie i dwa listki właściwie, czyli ząbkowane, należy je przesadzić – przepikować do oddzielnych doniczek. Robimy to po to, by roślina lepiej się ukorzeniła i miała więcej miejsca do rozwoju. Siewki wsadzamy głęboko w ziemię do poziomu liścieni, czyli tych listków, które jako pierwsze pojawiają się po wykiełkowaniu. Gdy pomidory osiągną wysokość od 15 do 30 cm i mają już od siedmiu do ośmiu liści właściwych, nadają się na rozsadę. Można je wtedy zasadzić do gruntu.

Dlaczego pomidor ma cienką łodygę?

Pomidory wysiewamy w domu w okresie, w którym jeszcze dość szybko zapada zmrok i jest stosunkowo mało światła. Dlatego młode siewki pomidorów wyciągają się do słońca, przez co łodygi stają się długie, słabe i jednocześnie bardziej narażone na uszkodzenia. Cienkie łodygi występują zazwyczaj wtedy, gdy:

  • zasialiśmy nasiona za wcześnie, na przykład w styczniu i mała ilość światła sprawia, że łodygi wyciągają się do słońca
  • w pomieszczeniu z wysianymi pomidorami panuje zbyt wysoka temperatura
  • intensywne podlewaliśmy i nawoziliśmy siewki
  • nie przesadziliśmy siewek do oddzielnej doniczki lub zrobiliśmy to zbyt późno. Młode pomidory nie mają wówczas wystarczająco miejsca do rozwinięcia systemu korzeniowego, będą się za to pięły w górę.

Co zrobić, żeby łodygi pomidorów były grubsze?

Dobrym sposobem na zahamowanie wybujałego wzrostu pomidorów jest wykonanie zabiegu głaskania lub też szczotkowania roślin. Polega on na tym, że młode sadzonki kilka razy w ciągu dnia ostrożnie dotykamy, to rodzaj głaskania roślin po ich czubkach. W ten sposób stresujemy pomidory, sprawiamy, że ograniczymy proces intensywnego wzrostu. Dzięki temu sadzonki nie będą pięły się w górę i wzmocnią się bardziej łodygi pomidorów

Na czym polega głaskanie i szczotkowanie pomidorów?

Zabieg głaskania wykonujemy kilka razy w ciągu dnia, najłatwiej jest to robić ręką. W przypadku większych upraw możemy użyć kijka czy innego przedmiotu. Ważne jest tu mechaniczne poruszanie górnej części roślin. Ta czynność wpłynie tak naprawdę na karłowacenie pomidorów. Jednak w uprawie pomidorów jest to zaleta - dzięki temu ich łodygi stają się sztywniejsze i mocniejsze. Z kolei liście głaskanych pomidorów mogą być mniejsze, niż tych, które nie były głaskane, ale za to bardziej zwarte.

Dlaczego warto głaskać pomidory? Tak je wzmocnisz

Pomidory o długich i cienkich łodygach będą dużo słabsze, niż krępe egzemplarze. Taki pomidor będzie przede wszystkim mniej odporny na choroby. Dodatkowo cienka łodyga nie utrzyma dużych, ciężkich owoców, wiotki krzak będzie się zwykle łamał w trakcie owocowania. O wiele lepiej poradzą sobie w uprawie krępe, czyli głaskane pomidory, bo ich silne łodygi łatwiej zniosą obciążenia owocami.