Najlepsze odmiany marchwi do uprawy w ogrodowym warzywniku
Wśród warzyw uprawianych w przydomowym ogrodzie na jednym z czołowych miejsc plasuje się marchew. Poznaj najlepsze odmiany marchwi do uprawy w ogrodowym warzywniku.
Wybór odmian marchwi zwyczajnej (Daucus carota), które można uprawiać w przydomowym ogrodzie, jest bardzo duży. Podobnie jak w przypadku innych warzyw warto zwracać uwagę na takie parametry jak plenność, wygląd korzeni, wymagania i odporność. Przy takim zróżnicowaniu można nawet zdecydować się kilka odmian o różnym kolorze korzeni.Poszczególne odmiany marchwi różnią się wyglądem, smakiem, plennością i odpornością na różne niekorzystne czynniki. Dlatego warto próbować uprawy różnych odmian. Najważniejsze w uprawie marchwi jest dobre przygotowanie podłoża, a potem dbanie o utrzymanie umiarkowanej wilgotności podłoża i regularne odchwaszczanie.
Przeczytaj też:
Wśród licznych dostępnych na rynku odmian marchwi, te poniżej przedstawione zasługują na szczególną uwagę w uprawie amatorskiej.
Najlepsze odmiany marchwi do uprawy w przydomowym ogrodzie
- 'Amsterdamska' – odmiana marchwi wczesna, wytwarzająca korzenie walcowate, pomarańczowoczerwone, dość krótkie (12-16 cm). Nadaje się do bezpośredniego spożycia, przechowywania lub przetwórstwa. Można ją uprawiać w gruncie lub pod osłonami. Pierwszy plon pojawia się już po 90-100 dniach od wysiewu. Walec osiowy jest cienki (1/3 średnicy korzenia), ciemniejszy. Odmiana plenna o bardzo słodkim smaku. Siew od drugiej dekady marca do drugiej dekady kwietnia.
- 'Blanka' – odmiana marchwi późna przeznaczona do bezpośredniego spożycia oraz przechowywania. Jest bardzo plenna, dość odporna na niekorzystne czynniki, mało podatna na choroby, pękanie i rozwidlanie korzeni. Czas od siewu do zbioru oscyluje w granicach 160 dni. Skórka i miąższ mają jednolitą pomarańczową barwę. Średnia długość korzenia wynosi 25-28 cm. Siew od marca do maja.
- 'Kinga' – odmiana marchwi wczesna, zalecana do bezpośredniego spożycia, na przetwory i soki. Kumuluje mało azotanów, dlatego jest szczególnie polecana dla dzieci. Korzeń jest jednolicie wybarwiony, intensywnie pomarańczowy, regularnie cylindryczny, długości 18-20 cm. Siew zalecany w pierwszej i drugiej dekadzie marca. Długość okresu wegetacyjnego: 105-110 dni.
- 'Purple Haze' – odmiana marchwi średniowczesna wyróżniająca się zabarwieniem: miąższ jest ciemnopomarańczowy, skórka ciemnofioletowa z charakterystycznymi prążkami, blednąca po obróbce termicznej. Korzenie zawierają wiele substancji aktywnie czynnych, m.in. zwiększoną ilość lykopiny chroniącej przed wolnymi rodnikami (działanie antynowotworowe). Zalecany siew od końca marca do pierwszej dekady mają (zbiór letni lub wczesnojesienny). Okres wegetacyjny wynosi średnio 100-110 dni. Długość korzenia może dochodzić do 25 cm.
- 'Deep Purple' – odmiana marchwi średnio późna, przeznaczona do bezpośredniego spożycia lub krótkiego przechowywania. Wytwarza długie, stożkowate korzenie o ciemnopurpurowej barwie skórki. W przekroju jest purpuroworóżowa, rdzeń jest cienki, ale wyraźnie zaznaczony. Okres od siewu nasion po zbiór wynosi średnio 135 dni. Nasiona zaleca się wysiewać w maju.
- 'Pariser Markt' – mało znana odmiana marchwi wczesna wytwarzająca korzeń o kształcie... buraka ćwikłowego. Część podziemna jest kulista, krótka, o barwie pomarańczowej. Marchew zalecana do spożycia bezpośredniego i dekoracji potraw. Nadaje się do przechowywania i mrożenia. Siew zaleca się wykonywać wiosną (marzec-kwiecień) lub jesienią (listopad). Okres wegetacyjny (przy siewie wiosennym) wynosi 80-90 dni.
- 'Lunar White' – pierwsze uprawiane marchwie nie miały korzeni o barwie pomarańczowej (takie odmiany rozpowszechnili Holendrzy), lecz kremową. Można więc śmiało stwierdzić, że 'Lunar White' jest pewnym powrotem do przeszłości. Ta odmiana marchwi wytwarza duże (nawet 30 cm długości), białe korzenie. Miąższ jest soczysty, słodki. Odmiana zalecana do bezpośredniego spożycia. Siew od marca do kwietnia. Długość okresu wegetacyjnego wynosi średnio 90 dni.
- 'Polka' – odmiana marchwi tradycyjna, rozpowszechniona w handlu ze względu na małe wymagania i wysoką plenność. Jest średnio późna (okres wegetacyjny trwa 120-140 dni). Wytwarza długie (20-22 cm), regularne, tępo zakończone, dobrze wybarwione korzenie. Nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i długiego przechowywania. Dobrze sprawdza się w formie mrożonek. Korzenie są smaczne, słodkie i - co istotne - nie kumulują azotanów. Siew od kwietnia do maja.
Poza wymienionymi odmianami marchwi można także szukać ciekawych odmian o innych niż pomarańczowa kolorach skórki, np. żółtej ('Yellowstone', ''Mellow Yellow', 'Solar Yellow') czy czerwonej ('Atomic Red').