Jego smak jest wyjątkowy! Czy kiwano można uprawiać w Polsce?
Kiwano, nazywane też ogórkiem kolczastym, to mało znana roślina egzotyczna o bardzo smacznych owocach. Czy kiwano można uprawiać w ogrodzie? Jaki smak ma kiwano i do czego można go wykorzystać?
Autor: GettyImages
Kiwano to jednoroczna roślina pnąca, która rodzi jadalne owoce
Spis treści
- Jak wygląda kiwano?
- Jak uprawiać ogórek kiwano?
- Rozmnażanie kiwano
- Kiwano - sadzenie i pielęgnacja
- Jak smakuje ogórek kiwano? Jak go jeść?
Kiwano (łac. Cucumis metuliferus), zwany ogórkiem kolczastym bądź ogórkiem rogatym, pochodzi z ciepłych rejonów Afryki. Nazwa rośliny pochodzi od owoców kiwi i banana. Świeże owoce kiwano można kupić w supermarketach (są w ofercie owoców egzotycznych).
Jak wygląda kiwano?
Kiwano jest pnącą rośliną jednoroczną, ma niepozorne, jasnożółte kwiaty, a liście są podobne do liści ogórka. Jadalne owoce kiwano mają owalny kształt i około 10 cm długości. Skórkę owocu, która początkowo jest marmurkowozielona, a po dojrzeniu zmienia się na jaskrawopomarańczową, dość gęsto pokrywają kolce o ostrych zakończeniach. W zielonopomarańczowym miąższu znajdują się liczne nasiona.
Jak uprawiać ogórek kiwano?
Kiwano ma wysokie wymagania termiczne – przestaje rosnąć, gdy temperatura spada poniżej 15 st.C, a zamiera, gdy jest niższa niż 5 st.C. W ogrodzie kiwano można uprawiać w gruncie, pamiętając by sadzić je dopiero, gdy minie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków i temperatura wzrośnie. Najlepiej uprawiać kiwano w szklarniach bądź foliowych tunelach. Kiwano jest pnączem i dlatego można je uprawiać przy podporach (podobnie jak ogórki).
Przeczytaj też: Uprawa ogórków w ogrodzie
Rozmnażanie kiwano
Kiwano rozmnaża się przez nasiona (można je pozyskać z owoców kupionych w supermarketach). Nasiona wysiewa się na przełomie kwietnia i maja do niewielkich doniczek (średnicy około 10 cm), które wcześniej wypełnia się substratem torfowym (pH podłoża: 5,5–7). Aby nasiona lepiej wschodziły można doniczki przykryć folią. Do kiełkowania należy zapewnić temperaturę 21–26 st.C w dzień i 17–21 st.C nocą.
Kiwano - sadzenie i pielęgnacja
Gotową rozsadę ogórka kolczastego wysadza się do gruntu na przełomie maja i czerwca w rzędach oddalonych od siebie o 1 m, sadząc rośliny co 0,5 m w rzędzie. Aby rozsada dobrze się przyjęła, konieczne jest jej podlewanie w pierwszych dniach po posadzeniu. Późniejsze nawadnianie roślin też jest ważne, ponieważ kiwano ma duże wymagania wodne, choć znosi okresowe niedobory wody.
Szczególnie ważne jest podlewanie w okresie suszy oraz podczas kwitnienia i zawiązywania owoców – gdy wody brakuje, rośliny reagują zrzucaniem kwiatów i zawiązków owoców. Podczas wzrostu kiwano należy systematycznie odchwaszczać i spulchniać wierzchnią warstwę gleby wokół roślin (ostrożnie, by nie uszkodzić korzeni). Zaleca się też zasilanie nawozami wieloskładnikowymi.
Jak smakuje ogórek kiwano? Jak go jeść?
Kiwano kwitnie 6–8 tygodni od posadzenia rozsady do gruntu, a 2 tygodnie po kwitnieniu tworzą się na roślinie owoce. Należy je zebrać przed nadejściem przymrozków, ponieważ przemarznięte nie nadają się do jedzenia i łatwo gniją. Najsmaczniejsze są owoce nie do końca dojrzałe.
Miąższ owoców ma smak ogórka połączonego z dynią, kiwi i bananem. Kiwano zjada się na surowo albo dodaje do sałatek i deserów. Jest też dobrym dodatkiem do napojów oraz potraw z ryb i owoców morza.
Owoce kiwano można przechowywać nawet kilka miesięcy w temperaturze pokojowej.
Autor: GettyImages
Kiwano to jednoroczna roślina pnąca, która rodzi jadalne owoce