Kasztanowiec zwyczajny – właściwości lecznicze i zastosowanie owoców kasztanowca

2015-09-17 13:04

Kasztanowiec znalazł zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Nalewka z owoców kasztanowca to sprawdzony środek na obrzęki, żylaki, bóle mięśni i stawów. Na bazie owoców z kasztanowca produkuje się m.in. kremy do cery naczynkowej. Poznaj właściwości i zastosowanie owoców kasztanowca. Przepis na nalewkę z kasztanowca.

Kasztanowiec (łac. Aesculus) to rodzaj drzew, który obejmuje kilkadziesiąt gatunków. W ziołolecznictwie najczęściej wykorzystywany jest kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum). To drzewo pochodzące z Grecji, południowej części Azji mniejszej oraz Iranu. Obecnie uprawiany jest Europie, także w Polsce, przede wszystkim jako drzewo ozdobne, sadzone w parkach, wzdłuż dróg i alej.

Kasztanowiec – pozyskiwanie i suszenie surowca

Surowcem leczniczym jest kora z młodych gałązek kasztanowca (Cortex Hippocastani), którą pozyskuje się wiosną, a następnie suszy w przewiewie. W czerwcu zbiera się kwiaty kasztanowca (Flos Hippocastani), które suszy się w zacienionym i przewiewnym miejscu. Jednak w medycynie naturalnej największą wartość przypisuje się niedojrzałym owocom kasztanowca (Fructus Hippocastani immaturus), które zbiera się już w lipcu. Niekiedy w ziołolecznictwie wykorzystuje się też nasiona (Semen Hippocastani) oraz liście kasztanowca (Folium Hippocastani).

Kasztanowiec – skład i właściwości

Owoce kasztanowca zawierają m.in. flawonoidy, garbniki, kumaryny i karotenoidy. Jednak ich najcenniejszym składnikiem jest escyna , czyli mieszanina saponin. Są to związki, które uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i przywracają im elastyczność. Dzięki temu wyciągi z owoców kasztanowca usprawniają przepływ krwi w naczyniach żylnych, a tym samym zapobiegają zastojom i zakrzepom. W medycynie naturalnej stosuje się je więc w zaburzeniach krążenia żylnego kończyn dolnych, żylakach odbytu oraz w profilaktyce zakrzepowego zapalenia żył.

Z kolei wyciągi z owoców kasztanowca, stosowane w postaci okładów, przyspieszą proces gojenia się zmian pourazowych: obrzęków, stłuczeń, zwichnięć i zmiażdżeń, a także łagodnych oparzeń i odmrożeń, gdyż wykazują działanie przeciwzapalne i łagodnie ściągające. Dzięki zawartości garbników owoce kasztanowca mają także działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i łagodnie zapierające na układ pokarmowy, w związku z tym stosowane są przy zapaleniu i nieżycie żołądka i jelit.
Nie należy przyjmować przetworów z owoców kasztanowca w zbyt dużych ilościach, gdyż mogą doprowadzić do nudności i wymiotów. Z kolei okładów nie należy stosować na otwarte rany.

Kasztanowiec – zastosowanie w kuchni i kosmetyce

W kosmetyce owoce kasztanowca znalazły zastosowanie do wyrobu maseczek, kremów, toników i innych preparatów przeznaczonych do cery naczynkowej. Można je również znaleźć w kosmetykach do cery dojrzałej i wiotczejącej, ponieważ poprawiają jej napięcie.
Z kolei w kuchni na bazie owoców kasztanowca przygotowuje się lecznicze wina i nalewki.

Przepis na nalewkę z kasztanowca

Rozgnieć 10 niedojrzałych kasztanów i przesyp je do dużego słoika. Zalej 4 szklankami wódki, zamknij szczelnie słoik i odstaw go na 2 tygodnie, pamiętając, aby co kilka dni nim potrząsać. Po tym czasie przecedź nalewkę i przelej ją do wyparzonych butelek. Należy przyjmować max. 5 kropli nalewki przed posiłkiem. Nalewkę z kasztanów można też stosować do nacierania ciała w bólach stawów i przy cellulicie.

>>Przeczytaj też: Czy w Polsce można uprawiać w ogrodzie kasztany jadalne?

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE