Kasztanowiec zwyczajny – właściwości lecznicze i zastosowanie owoców kasztanowca

2015-09-17 13:04 Monika Majewska

Kasztanowiec znalazł zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Nalewka z owoców kasztanowca to sprawdzony środek na obrzęki, żylaki, bóle mięśni i stawów. Na bazie owoców z kasztanowca produkuje się m.in. kremy do cery naczynkowej. Poznaj właściwości i zastosowanie owoców kasztanowca. Przepis na nalewkę z kasztanowca.

Kasztanowiec (łac. Aesculus) to rodzaj drzew, który obejmuje kilkadziesiąt gatunków. W ziołolecznictwie najczęściej wykorzystywany jest kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum). To drzewo pochodzące z Grecji, południowej części Azji mniejszej oraz Iranu. Obecnie uprawiany jest Europie, także w Polsce, przede wszystkim jako drzewo ozdobne, sadzone w parkach, wzdłuż dróg i alej.

Kasztanowiec – pozyskiwanie i suszenie surowca

Surowcem leczniczym jest kora z młodych gałązek kasztanowca (Cortex Hippocastani), którą pozyskuje się wiosną, a następnie suszy w przewiewie. W czerwcu zbiera się kwiaty kasztanowca (Flos Hippocastani), które suszy się w zacienionym i przewiewnym miejscu. Jednak w medycynie naturalnej największą wartość przypisuje się niedojrzałym owocom kasztanowca (Fructus Hippocastani immaturus), które zbiera się już w lipcu. Niekiedy w ziołolecznictwie wykorzystuje się też nasiona (Semen Hippocastani) oraz liście kasztanowca (Folium Hippocastani).

Kasztanowiec – skład i właściwości

Owoce kasztanowca zawierają m.in. flawonoidy, garbniki, kumaryny i karotenoidy. Jednak ich najcenniejszym składnikiem jest escyna , czyli mieszanina saponin. Są to związki, które uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i przywracają im elastyczność. Dzięki temu wyciągi z owoców kasztanowca usprawniają przepływ krwi w naczyniach żylnych, a tym samym zapobiegają zastojom i zakrzepom. W medycynie naturalnej stosuje się je więc w zaburzeniach krążenia żylnego kończyn dolnych, żylakach odbytu oraz w profilaktyce zakrzepowego zapalenia żył.

Z kolei wyciągi z owoców kasztanowca, stosowane w postaci okładów, przyspieszą proces gojenia się zmian pourazowych: obrzęków, stłuczeń, zwichnięć i zmiażdżeń, a także łagodnych oparzeń i odmrożeń, gdyż wykazują działanie przeciwzapalne i łagodnie ściągające. Dzięki zawartości garbników owoce kasztanowca mają także działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i łagodnie zapierające na układ pokarmowy, w związku z tym stosowane są przy zapaleniu i nieżycie żołądka i jelit.
Nie należy przyjmować przetworów z owoców kasztanowca w zbyt dużych ilościach, gdyż mogą doprowadzić do nudności i wymiotów. Z kolei okładów nie należy stosować na otwarte rany.

Kasztanowiec – zastosowanie w kuchni i kosmetyce

W kosmetyce owoce kasztanowca znalazły zastosowanie do wyrobu maseczek, kremów, toników i innych preparatów przeznaczonych do cery naczynkowej. Można je również znaleźć w kosmetykach do cery dojrzałej i wiotczejącej, ponieważ poprawiają jej napięcie.
Z kolei w kuchni na bazie owoców kasztanowca przygotowuje się lecznicze wina i nalewki.

Przepis na nalewkę z kasztanowca

Rozgnieć 10 niedojrzałych kasztanów i przesyp je do dużego słoika. Zalej 4 szklankami wódki, zamknij szczelnie słoik i odstaw go na 2 tygodnie, pamiętając, aby co kilka dni nim potrząsać. Po tym czasie przecedź nalewkę i przelej ją do wyparzonych butelek. Należy przyjmować max. 5 kropli nalewki przed posiłkiem. Nalewkę z kasztanów można też stosować do nacierania ciała w bólach stawów i przy cellulicie.

>>Przeczytaj też: Czy w Polsce można uprawiać w ogrodzie kasztany jadalne?

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE