Kasztan jadalny - czy można go uprawiać w Polsce?

2015-11-02 13:52 Elżbieta Borkowska-Gorączko

Kasztan jadalny to drzewo, które rodzi jadalne owoce. Czy w Polsce można uprawiać w ogrodzie kasztany jadalne? Czym różni się kasztan jadalny od kasztanowca?

Kasztany jadalne (łac. Castanea sativa) można uprawiać w Polsce, ale w cieplejszych rejonach kraju. Drzewa te wytrzymują temperaturę do –30°C, jeśli temperatura spada poniżej lub mróz trwa długo – rośliny mogą przemarzać. Po przemarznięciu zwykle odrastają nowe pędy, ale przez kilka następnych lat drzewa słabo rosną i chorują. Szczególnie narażone na uszkodzenia przez mróz są młode rośliny. Dlatego należy je przed nadejściem zimy osłaniać słomianymi chochołami.

Kasztany jadalne
najlepiej sadzić w miejscach zacisznych i osłoniętych od mroźnych wiatrów. Drzewa te nadają się jedynie do dużych ogrodów, gdyż dorastają do 20-30 m wysokości i tworzą rozłożyste korony.

Czym różni się kasztan jadalny od kasztanowca?

Kasztan jadalny łatwo odróżnić od kasztanowca pospolitego po ząbkowanych liściach, które są pojedyncze, a nie dłoniastozłożone.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE