Kasja – co to za przyprawa, do czego ją stosować?

2015-10-26 12:02 Monika Majewska
kasja
Autor: www.thinkstockphotos.com Kora cynamonowca wonnego to przyprawa oraz surowiec leczniczy

Kasja - czyli cynamonowiec wonny – to roślina, która jest spokrewniona z dobrze wszystkim znanym cynamonem. Na pierwszy rzut oka jest do niego bardzo podobna, jednak przyprawy te znacznie się od siebie różnią. Czym jest kasja i do czego ją stosować?

Kasja - inaczej cynamonowiec wonny lub cynamon chiński (łac. Cinnamomum cassia) – to roślina, która pochodzi z tej samej rodziny co cynamonowiec cejloński, z którego pozyskuje się tradycyjny cynamon. Obie przyprawy mają postać aromatycznej kory, jednak znacznie się od siebie różnią. Cynamon z Cejlonu ma kolor ochry, a laski składają się z bardzo cienkich warstw. Natomiast kasja ma ciemniejszą, czerwoną barwę, a laski są grubsze. Odznacza się również mniej słodkim smakiem niż cynamon. Obie przyprawy różni także pochodzenie – cynamonowiec cejloński, jak wskazuje nazwa, pochodzi z Cejlonu, natomiast cynamonowiec wonny rośnie na terenie Birmy, Chin i Wietnamu. Do Polski jest sprowadzany tylko za pośrednictwem specjalnych sklepów internetowych.

Kasja  - do czego stosować tę przyprawę?

Kasja zawiera 1-2 proc. olejku eterycznego, dzięki któremu w głównej mierze zawdzięcza swój korzenny smak i zapach. Podobnie jak tradycyjny cynamon, kasja może być używana w postaci mielonej jako dodatek do słodkości (zwłaszcza tych na bazie jabłek). Można ją dodać do herbat, kawy, a także alkoholi -nalewek i grzanego wina, jak również do dań z curry i pilaus (danie oparte na ryżu gotowanym w bulionie z mięsem, warzywami lub owocami morza).

Kasja – roślina lecznicza: właściwości

Cynamonowiec wonny to nie tylko przyprawa, lecz także roślina lecznicza. W korze kasji (Cinnamomi cassiae cortex)obecny jest olejek eteryczny (którego podstawowym  związkiem czynnym jest aldehyd cynamonowy), a także garbniki, śluzy i związki żywiczne. Cynamonowiec wonny zawiera również kumaryny (składnik rozrzedzający krew), jednak w znacznie większej ilości niż cynamon cejloński, dlatego należy go stosować z umiarem.
W medycynie ludowej cynamonowiec wonny stosowany jest przy problemach ze strony układu pokarmowego, takich jak niestrawności, wzdęcia, stany spastyczne, brak łaknienia, gdyż pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz śliny, a tym samym zwiększa apetyt, poprawia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych. Dodatkowo zapobiega nadkwaśności żołądka i działa przeciwbiegunkowo.
Poza tym cynamonowiec wonny wspomaga  leczenie cukrzycy typu 2, gdyż może obniżać poziom cukru we krwi.  Między innymi na jego bazie produkuje się suplementy diety dla diabetyków, osób z upośledzoną tolerancją glukozy, osób z czynnikiem dziedzicznym wystąpienia cukrzycy, osób z nadwagą i odchudzających się.
Wyciągi z kory kasji wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Przypisuje się im zdolność niszczenia prątków gruźlicy. W związku z tym wykorzystuje się je w mieszankach ziołowych stosowanych w leczeniu m.in. przeziębień.

Kasja – zastosowanie w kosmetyce

Z kolei pozyskiwany z kory cynamonowca wonnego olejek kasjowy (chiński olejek cynamonowy) znalazł zastosowanie w kosmetyce. Można go dodać do rozgrzewającej kąpieli - wówczas działa odprężająco i wspomaga krążenie. Jest także składnikiem maseczek do twarzy. Nie należy go stosować nierozcieńczonego na skórę, gdyż wywołuje silne podrażnienie i zaczerwienie.

kasja
Autor: www.thinkstockphotos.com Kora cynamonowca wonnego to przyprawa oraz surowiec leczniczy
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE