Kapusta włoska to królowa kapust! Poznaj ją bliżej, a zaczniesz uprawiać w ogrodzie

2024-09-12 7:52

Kapusta włoska zwraca uwagę nie tylko wyglądem, ale także cennymi wartościami odżywczymi, przez co nazywana jest „królową kapust”. Łatwo odróżnić ją od znanej kapusty białej, dzięki silnie pofałdowanym, mięsistym liściom o ciemnozielonej barwie i nieregularnych brzegach. Jak uprawiać i pielęgnować kapustę włoską?

Spis treści

  1. Kapusta włoska - właściwości odżywcze
  2. Jak uprawiać kapustę włoską w ogrodzie?
  3. Kapusta włoska w galerii zdjęć
  4. Jak pielęgnować kapustę włoską?
  5. Zbiór kapusty włoskiej
  6. Jak wykorzystywać kapustę włoską?

Niemal wszystkie kapusty są zdrową dawką witamin i znane są z niskiej kaloryczności, ale kapusta włoska wysuwa się na czoło tych zalet.

Kapusta włoska - właściwości odżywcze

Kapusta włoska jest szczególnie bogata w związki azotowe, witaminy i sole mineralne, których zawiera więcej niż kapusta biała. 100 g włoskiej kapusty to tylko niewiele ponad 25 kcal. Kalorie te to głównie błonnik spożywczy, cukry, białko i tłuszcze, ale także wiele dobroczynnych witamin i innych składników. Wystarczy wspomnieć, że kapusta włoska ma ogromne zasoby witaminy K, spore witaminy C, a dodatkowo witaminy A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9) i bogactwo minerałów: magnez, mangan, potas, sód, a także fosfor, miedź, wapń i żelazo.

Na tym nie koniec, bo spożywanie kapusty włoskiej ogranicza ryzyko zachorowań na nowotwory jelita grubego, prostaty, żołądka, a także gardła i nosa. Znaczne ilości witaminy wpływają także zbawiennie na kondycję wątroby – szczególnie w trakcie długich kuracji silnymi lekami.

Ponadto, przeciwzapalne działanie witamin C i K sprawia, że kapusta włoska traktowana jest jako kluczowe warzywo, zalecane przy profilaktyce choroby Alzheimera i Parkinsona, chorób reumatycznych, chorób serca oraz dla utrzymywania ogólnej odporności i zdrowej struktury krwi.

#MuratorOgroduje: Sposoby na zdrowie rośliny kapustne

Jak uprawiać kapustę włoską w ogrodzie?

Kapusta włoska to roślina dwuletnia, więc w pierwszym sezonie wysiewamy i wysadzamy na miejsce stałe (roślina wytwarza wtedy pęd z pąkiem szczytowym), a w kolejnym zbieramy dopiero główki kapusty.

Nasiona wczesnych odmian kapusty włoskiej wysiewa się pod koniec stycznia do końca lutego pod osłonami (szklarnie, tunele foliowe). Optymalna temperatura kiełkowania i wschodów to około 16–18°C. Termin siewu odmian średnio-późnych i późnych zależy od danej odmiany. Zwykle odmiany kapusty włoskiej na zbiór jesienno-zimowy wysiewa się w marcu i kwietniu.

Pierwsze rozsady wczesnych odmian kapusty włoskiej przenosi się do gruntu od połowy kwietnia – sadzonki często okrywa się folią w celu przyspieszenia plonowania. Od maja sadzi się rozsady odmian kapusty włoskiej średnio wczesnych, a średnio późne i późne od połowy maja do połowy czerwca.

Do uprawy kapusty włoskiej najlepsze są gleby gliniaste (ale nie ciężkie i podmokłe), czarnoziemy lub gleby piaszczysto-gliniaste, dostatecznie wilgotne.

Kapusta włoska może być świetnym warzywem zimowym - mimo śródziemnomorskiego pochodzenia (głównie Włochy, Francja) spokojnie znosi uprawę w chłodniejszych rejonach Europy, a także Azji. Jej sztywne, mięsiste i grube liście zewnętrzne dobrze chronią głąb kapusty włoskiej nawet przed mrozami i wiatrem, a jednocześnie przed letnim upałem.

Kapusta włoska w galerii zdjęć

Jak pielęgnować kapustę włoską?

Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie kapusty włoskiej jest regularne podlewanie, ponieważ jej mięsiste liście potrzebują dużej ilości wody, którą pobierają z gleby. Szczególnie ważne jest to w okresie związywania się główek kapusty. U odmian wczesnych kapusty włoskiej jest to okres od połowy maja do połowy czerwca, a u odmian późnych należy zwrócić uwagę na regularne nawadnianie od lipca do września.

Oprócz nawadniania należy pamiętać także o regularnym odchwaszczaniu uprawy kapusty włoskiej – najlepiej systematycznie przez cały okres wegetacyjny.

Może się zdarzyć, że kapustę włoską będą atakować choroby grzybowe – najczęściej kiła kapusty (objawiająca się naroślami na korzeniach) oraz czarna zgnilizna kapustnych, czerń krzyżowych, czy mączniak rzekomy. Lubią ją także niektóre szkodniki, m. in. pchełki ziemne, śmietka kapuściana, mszyca kapuściana lub bielinek kapustnik. Najlepiej zwalczać patogeny zaraz po ich zauważeniu, preparatami ekologicznymi i zgodnie z zaleceniami podanymi na etykiecie środka lub w aktualnym programie ochrony.

Zbiór kapusty włoskiej

W czerwcu i lipcu zwykle można zbierać już główki odmian wczesnych kapusty włoskiej – zbieramy kiedy głowy będą już zwinięte i odpowiednio.

  • Okres zbioru odmian średnio wczesnych przypada na okres od sierpnia do września.
  • Najpóźniejsze odmiany kapusty włoskiej zbieramy od końca października do połowy listopada lub nawet później, ponieważ nawet przemarzanie nie pogarsza jakości i zdolności przechowalniczej.

Jak wykorzystywać kapustę włoską?

Najpopularniejsze zastosowanie kapusty włoskiej to oczywiście różnego rodzaju potrawy, np. surowe sałatki oraz przysmaki smażone i duszone. Liście kapusty włoskiej są również często wykorzystywane do przyrządzania (zawijania) popularnych gołąbków, nadając im delikatniejszego smaku, niż tym zawijanym liśćmi kapusty białej.

Liście kapust, w tym także z powodzeniem kapusty włoskiej, są stosowane do pielęgnacji skóry (maseczki) oraz leczenia różnych schorzeń. Okłady z liści kapusty pomagają w bólach stawów, gojeniu się ran, pielęgnacji odmrożeń, a także przy bólach głowy. Liście przeznaczone powinno się najpierw lekko ugnieść, aby puściły odrobinę soku i wtedy okłada się bolące lub pielęgnowane miejsca (np. cerę twarzy).

Sprawdź też, jak uprawiać inne kapusty w ogrodzie:

Czy kapusta to głowa pusta?

Pytanie 1 z 10
Wg. legendy główki kapusty powstały:
Kapusta
Listen to "Murowane starcie" on Spreaker.