Grządki podwyższone na warzywa - jak uprawiać warzywa na podniesionych grządkach. Jak je założyć?
Podwyższone grządki warzywne to bardzo dobry sposób urządzenia praktycznego warzywnika. Podpowiadamy, jak założyć warzywnik na podniesionych grządkach oraz jak uprawiać w nich warzywa. Jakie wymiary powinna mieć podwyższona grządka?
Autor: GettyImages
Na podwyższonych grządkach można uprawiać warzywa i zioła, ale także rośliny ozdobne
Spis treści
- Co daje podwyższona grządka?
- Jakie wymiary powinna mieć podwyższona grządka?
- Podwyższone grządki - galeria inspiracji
- Jak założyć warzywnik na podwyższonych rabatach? Instrukcja
Co daje podwyższona grządka?
Podwyższone grządki pozwalają uprawiać warzywa na niewielkiej powierzchni, ułatwiają ich pielęgnację i wprowadzają porządek w ogrodzie. To doskonałe rozwiązanie dla osób starszych i mniej sprawnych fizycznie. Dodatkową zaletą warzywnika na podwyższonych grządkach jest ich funkcja ozdobna.
Na podwyższonej grządce rośliny mogą rosnąć 4-6 lat, aż do całkowitego rozłożenia komponentów podłoża
Jakie wymiary powinna mieć podwyższona grządka?
Najczęściej konstrukcją podwyższonych rabat do uprawy warzyw są drewniane skrzynie o różnej powierzchni.
- Najlepiej, gdy grządka nie przekracza 1,5 m szerokości (pozwala na sięgnięcie w każde miejsce) i 3 m długości (maksymalnie 5 m, jeśli rabata będzie dłuższa, to trudno byłoby ją obejść i wymagałaby dodatkowego wzmocnienia).
- Wysokość podwyższonej rabaty nie powinna przekraczać 0,5 m – dzięki temu komfort pracy przy uprawianych warzywach będzie większy, a do tego będziemy mogli pielić „na siedząco”.
Dla warzyw o większych rozmiarach i bardziej rozbudowanym systemie korzeniowym skrzynie powinny być wyższe, a dla gatunków niskich, o płytko rozmieszczonych korzeniach - niższe.
Jeśli chcemy mieć w ogrodzie kilka podwyższonych rabat do uprawy warzyw, to między nimi należy wyznaczyć ścieżki na tyle szerokie, aby można było swobodnie się poruszać i wykonywać prace pielęgnacyjne - między skrzyniami powinna się zmieścić taczka.
Czytaj też:
Podwyższone grządki - galeria inspiracji
Autor: GettyImages
Na podwyższonych grządkach można uprawiać warzywa i zioła, ale także rośliny ozdobne
Jak założyć warzywnik na podwyższonych rabatach? Instrukcja
Kolejność prac przy zakładaniu podwyższonej grządki jest następująca:
- Wyznaczamy miejsce na rabatę. Ważne, aby podwyższona grządka znalazła się na osi północ-południe, bo wtedy rośliny będą równomiernie nasłonecznione.
- Zbijamy skrzynię z desek o wymiarach odpowiadających rozmiarowi rabaty.
- Z miejsca, gdzie ustawimy skrzynię, wybieramy ziemię na głębokość około 20 cm i odkładamy na bok. Trzeba zwracać uwagę, by nie mieszać części próchnicznej (ciemnej) z jałowym podglebiem (jasne, bez próchnicy).
- Rozkładamy w wykopie warstwy: po 25 cm gałęzi pociętych na kawałki, darni, liści i innych resztek roślinnych. Ubijamy je i polewamy wodą, a gdy wsiąknie – przykrywamy warstwą częściowo rozłożonego kompostu.
- Ustawiamy skrzynię, wsypujemy zdjętą uprzednio ziemią urodzajną i ponownie ubijamy.
- Uzupełniamy skrzynię podłożem ogrodniczym do uprawy warzyw.
- Pamiętajmy, że podłoże powinno być wilgotne – w miarę potrzeby je podlewajmy.
Podwyższone rabaty stwarzają doskonałe warunki dla wczesnowiosennych upraw, bo zgromadzony w niej materiał organiczny stopniowo się rozkłada i wydzielanym ciepłem ogrzewa podłoże. W razie przymrozków wystarczy przykryć rośliny włókniną lub folią ogrodniczą.
Uwaga! Kontrolujmy, czy w najniższej warstwie grządki nie zagnieździły się gryzonie.
Najlepiej ścieżki pomiędzy skrzyniami wysypać gruboziarnistym żwirem lub korą sosnową, albo wyłożyć matą szkółkarską (zapobiegnie to rozwojowi chwastów).