Spis treści
- Rośliny do dekoracji stołu wielkanocnego
- Pomysły na dekoracje wielkanocnego stołu z wiosennymi kwiatami cebulowymi
- Rzeżucha i owies na wielkanocny stół
Wiosną otaczająca nas przyroda budzi się do życia, w ogrodach zakwitają pierwsze kwiaty, a drzewa i krzewy eksplodują soczystą zielenią liści. Dlatego wśród wielkanocnych dekoracji królują radosne i świeże kolory oraz jasne barwy.
Rośliny do dekoracji stołu wielkanocnego
Na wielkanocnych stołach zajmują miejsce bukiety narcyzów i tulipanów, a w wazonach zielenią się młode gałązki krzewów. Chcąc stworzyć w mieszkaniu piękną oprawę dla wiosennych Świąt Wielkanocnych, nie musimy jednak poprzestać jedynie na bukiecie wiosennych kwiatów czy palemce z bazi, gdyż mając do dyspozycji ogromny wybór kwiatów cebulowych w doniczkach, oferowanych niemal w każdym markecie i centrum ogrodniczym oraz niezliczoną ilość dodatków, dostępnych w sklepach z artykułami dekoratorskimi lub kwiaciarniach, możemy stworzyć niezwykłe i jedyne w swoim rodzaju ozdoby na wielkanocny stół.
Atrybutami wielkanocnego święta są obok jajek i pisanek, także rośliny. Należą do nich głównie kwiaty cebulowe jak np. tulipany, hiacynty, narcyzy, szafirki, krokusy, ale także zielony bukszpan, wierzbowe bazie z białymi kotkami, rzeżucha, owies, pędy krzewów ozdobnych z młodymi listkami (do wczesnego pędzenia w wodzie nadają się min. brzozy, wierzby, leszczyny, wiśnie) oraz kwitnące gałązki forsycji.
Nie przegap: Jakimi kwiatami ozdobić dom na Wielkanoc?
Pomysły na dekoracje wielkanocnego stołu z wiosennymi kwiatami cebulowymi
Podstawą kompozycji na wielkanocny stół mogą być wiosenne kwiaty cebulowe takie jak narcyzy, hiacynty, tulipany czy szafirki, natomiast elementami uzupełniającymi gałązki, wstążki, rafia, piórka, bazie, małe gniazdka z pędów, wikliny lub siana, przepiórcze jajeczka czy zielony mech.
- Na wielkanocnym stole wspaniale będzie prezentować się kępka narcyzów w towarzystwie pędów wierzbowych z białymi kotkami, umieszczona w wieńcu z bielonych gałązek i przybrana niewielką, białą lub żółtą wstążką.
- Do ozdoby wielkanocnego stołu często wykorzystywane są tulipany. Kilka białych kwiatów, umieszczonych w wąskim, przeźroczystym wazonie i ozdobionych białymi piórkami oraz biało-zieloną wstążką stworzy prostą, ale elegancką dekorację.
- Bardziej oryginalną kompozycję możemy natomiast przygotować na kawałku kory lub fantazyjnie wygiętej gałęzi, mocując do niej wiosenne kwiaty, małe jajeczka oraz pędy z baziami i maskując połączenia mchem lub rafią.
- Uroczo będzie też wyglądało małe gniazdko z brązowych gałązek lub mocnej trawy (np. niedźwiedziej), wypełnione mchem i jajeczkami oraz udekorowane piórkami, bukszpanem i kolorową kokardką lub rafią.
- Nie mniej atrakcyjny może być także zielony kubek w białe kropki, wypełniony żółtymi żonkilami i ozdobiony zieloną wstążką.
- Jeśli potrzebujemy dekoracji w kolorze niebieskim, wykorzystajmy szafirki. Przygotowany z nich w kamiennej, jasnej, podłużnej donicy stroik z dodatkiem bazi, mchu, rafii i kilku białych jajeczek, będzie prezentował się bardzo atrakcyjnie i oryginalnie.
Rzeżucha i owies na wielkanocny stół
Jeśli odpowiednio wcześnie zaczniemy świąteczne przygotowania, zdążymy wyhodować rzeżuchę lub zieloną kępkę młodego owsa, które z powodzeniem możemy wykorzystać jako ozdobę wielkanocnego stołu. Owies, przepasany zieloną wstążką w białe kropki, umieszczony w szklanym naczyniu w towarzystwie kolorowych jajeczek będzie wyglądał bardzo atrakcyjnie, podobnie jak zielona kopułka z rzeżuchy na białym spodeczku, otoczona wianuszkiem nakrapianych, przepiórczych jajeczek.
- Rzeżuchę możemy wyhodować tradycyjnie na spodku, ale możemy też wysiać ją w skorupce jaka, wypełnionej mokrą watą. Kiedy zielone listki będą już odpowiednio duże, skorupkę możemy umieścić w kieliszku do jajek i ustawić na stole lub wykorzystać do stworzenia kompozycji w szklanym półmisku razem z wiosennymi kwiatami cebulowymi, bukszpanem, baziami i małymi jajeczkami.
- Zielony owies możemy natomiast umieścić w szklanych, przeźroczystych, niskich szklaneczkach i ukryć w nim kawałek gąbki florystycznej, wypełnionej po brzegi główkami wiosennych kwiatów. Zamiast gąbki możemy też wykorzystać białą skorupkę po jajku, która posłuży nam za maleńki wazonik na kwiaty.
- Naszych gości możemy też zaskoczyć zupełnie niebanalną dekoracją stołu, umieszczając na ich talerzach kieliszek do jajek wypełniony zielonym owsem z umieszczoną po środku główką narcyza. Jeśli chcemy być jeszcze bardziej oryginalni, zamiast główki kwiatu możemy umieścić na owsie gotowane jajko, przeznaczone na przystawkę.

i
Nie przegap: Passiflora (męczennica błękitna) – kwiat męki pańskiej. Uprawa passiflory w domu
Przygotowując dekorację wielkanocnego stołu dobierzmy rośliny do kolorystyki zastawy, obrusów i serwetek. Na świątecznym stole najładniej prezentują się kolory kojarzone z wiosną: jasne zielenie, delikatne błękity, intensywne żółcie oraz neutralna biel. Kiedy zależy nam na mocniejszych akcentach barwnych, wybierzmy fiolet, nawiązujący do kolorów wiosennych kwiatów lub wesoły róż.
