Warzywa szklarniowe [Porada eksperta]

2013-01-10 13:08

Uprawiam warzywa w szklarni i obserwuję ich zbyt wybujałe liście. Co zrobić, aby "szły" bardziej w korzeń, niż w liście?

Szklarnia z poliwęglanu
Autor: GettyImages Szklarnia z poliwęglanu
Anna Skórkowska
Radzi: Anna Skórkowska

Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.

Nadmiernie wybujałe liście wskazują na przenawożenie azotem. W tej sytuacji najlepiej zaprzestać nawożenia. W uprawach warzywnych najlepiej stosować dojrzały kompost - niezależnie od zastosowanej dawki nie grozi przenawożeniem, a uprawiane na nim warzywa są zdrowe, bo nie zawierają nadmiaru chemii.

Inne porady tego eksperta

Nasi Partnerzy polecają