Thuje 'Smaragd' żółkną po przesadzeniu [Porada eksperta]

2013-01-10 13:12

Około miesiąc temu kupiłem thuje 'Smaragd' i posadziłem je przy murze na południowo-zachodniej stronie. Thuje zaczynają teraz częściowo żółknąć od środka. Po przesadzeniu z doniczki do ziemi użyłem nawozu do iglaków jesiennego. Co jest powodem żółknięcia krzewów?

Anna Skórkowska
Radzi: Anna Skórkowska

Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.

Przyczyną żółknięcia świeżo posadzonych żywotników najprawdopodobniej jest szok wywołany przesadzaniem. Znalazły się w nowym środowisku, w nowym podłożu, w miejscu silnie nasłonecznionym. Mogą mieć zbyt sucho lub zbyt wilgotno – czasami wystarcza kilka dni suszy, by takie młode rośliny odczuły dyskomfort i zareagowały żółknięciem. Błędem było zastosowanie nawozu – lepiej nie zasilać roślin tuż po posadzeniu, bo można spowodować uszkodzenie ich delikatnych korzeni. Nie sądzę, by przyczyną żółknięcia była fytoftoroza – stosunkowo nowa u nas, a groźna choroba grzybowa, która od kilku lat niszczy rośliny iglaste. Nie ma na nią radykalnego antidotum i często bywa, że porażone rośliny trzeba wykopać i spalić. Można jednak wzmocnić je, co zapobiega rozprzestrzenianiu się choroby. Radzę na wszelki wypadek spróbować jednej z trzech metod : - wymieszać z wierzchnią warstwą podłoża wokół żywotników mieloną korę sosnową, - zaszczepić rośliny szczepionką mikoryzową (najlepiej preparatem żywej grzybni do iglaków), bo to powoduje, że system korzeniowy rośliny lepiej i szybciej się rozwija, - wiosną zastosować nawóz do iglaków zawierający jony srebra (zastosowano tu nanotechnologię, dzięki której niszczone są szkodliwe bakterie, wirusy i grzyby). Szczepionkę mikoryzową i nawóz z jonami srebra można kupić w dobrych sklepach ogrodniczych i w centrach ogrodniczych (nie w supermarketach).

Inne porady tego eksperta

Nasi Partnerzy polecają