Przygotowanie podłoża pod warzywnik [Porada eksperta]

2019-03-26 8:26

Moja działka, która ma około 20 arów, jest zachwaszczona (głównie perzem). Chciałabym na części działki założyć ogród warzywny. Chcę podnieść teren nawożąc około 15-centymetrową warstwę ziemi. Jak najlepiej odchwaścić ten teren: chemiczne czy mechaniczne? Czy najpierw nawieźć ziemi, czy zwalczyć chwasty?

Ziemia w warzywniku
Autor: GettyImages Przygotowanie ziemi pod warzywa
Maciej Aleksandrowicz
Radzi: Maciej Aleksandrowicz

Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.

Zaczynając przygotowanie ziemi pod warzywnik zawsze najpierw powinno się oczyścić teren z chwastów wieloletnich - nie ma innej rady. Najlepiej byłoby użyć glebogryzarki lub innej maszyny, spulchnić ziemię i usunąć chwasty. Zabiegi chemiczne wysuszą chwasty, ale i tak trzeba z nich teren oczyścić. Jeśli chwasty nie są wysokie, można spróbować najpierw użyć środka do zwalczania chwastów i później przekopać (spulchnić ziemię) i nawieźć nowa warstwę ziemi. Dopiero później wyrównujemy teren czy nawozimy podłoże do warzyw.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.