
Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.
Zaczynając przygotowanie ziemi pod warzywnik zawsze najpierw powinno się oczyścić teren z chwastów wieloletnich - nie ma innej rady. Najlepiej byłoby użyć glebogryzarki lub innej maszyny, spulchnić ziemię i usunąć chwasty. Zabiegi chemiczne wysuszą chwasty, ale i tak trzeba z nich teren oczyścić. Jeśli chwasty nie są wysokie, można spróbować najpierw użyć środka do zwalczania chwastów i później przekopać (spulchnić ziemię) i nawieźć nowa warstwę ziemi. Dopiero później wyrównujemy teren czy nawozimy podłoże do warzyw.
Inne porady tego eksperta