Spis treści
- Owoce czarnego bzu - są jadalne czy trujące?
- Jak zbierać kwiaty i owoce bzu czarnego?
- Zastosowanie kwiatów i owoców bzu czarnego w kuchni

Redakcja serwisu odpowiada na pytania dotyczące ogrodu i roślin.
Owoce czarnego bzu - są jadalne czy trujące?
Niezdrowe są niedojrzałe owoce bzu czarnego. Zawierają glikozyd – sambunigrynę, która może wywołać lekkie zatrucie objawiające się nudnościami, a w cięższych przypadkach także wymiotami. Związek ten znajduje się również w liściach.
Owoce czarnego bzu w pełni dojrzałe pozbawione są sambunigryny, więc bez obaw można z nich przyrządzać soki i galaretki, tym bardziej że pod wpływem wysokiej temperatury glikozyd ten ulega rozkładowi. W niektórych krajach, między innymi Niemczech, Austrii i Danii, zakładane są plantacje wyselekcjonowanych odmian tego krzewu (najbardziej znane odmiany owocowe to 'Mamut', 'Sampo', 'Samdal'). Zbierane z nich owoce przeznaczone są na potrzeby przemysłu przetwórczego, przede wszystkim na soki.
Jadalne są także kwiaty bu czarnego – można je wykorzystywać między innymi do przyrządzania napojów, którym nadają muszkatołowy smak. (eb-g)
Jak zbierać kwiaty i owoce bzu czarnego?
Kwiaty i owoce czarnego bzu zbieramy z krzewów rosnących daleko od dróg. Na zbiór wybieramy dzień słoneczny, najlepiej po deszczu.
- Kwiaty bzu czarnego zbiera się, gdy baldachogrona są rozwinięte w około 80 procentach. Suszymy je w cieniu, optymalna temperatura suszenia kwiatów bzu czarnego wynosi 30–35 st. C.
- Owoce bzu czarnego powinny być zbierane w pełni dojrzałości (zbieramy całe grona). Zbieramy wyłącznie dojrzałe owoce! Początkowo owoce suszy się w temperaturze 30 st. C, później w 60 st. C. Szypułki usuwa się dopiero po wysuszeniu.
Przeczytaj też: Drzewa i krzewy owocowe w ogrodzie - jakie wybrać, jak sadzić i pielęgnować?
Zastosowanie kwiatów i owoców bzu czarnego w kuchni
Rozdrobnione kwiaty bzu czarnego można dodawać do naleśników. Całe kwiatostany można smażyć obtoczone w naleśnikowym cieście.
Owoce bzu czarnego najczęściej służą do przygotowywania soków, syropów, powideł i nalewek. Nie powinno się ich spożywać na surowo! Warto wykorzystać także barwierskie właściwości bzu – stosuje się je do wzmacniania barwy win, soków i kompotów, przygotowywanych z innych gatunków roślin.
Przeczytaj też: Wybieramy najcenniejsze zioła do ogrodu. Jakie zioła wybrać i jak uprawiać?

Inne porady tego eksperta