Kawa w doniczce: choruje [Porada eksperta]

2020-11-27 8:06
Kawa w doniczce
Autor: GettyImages W uprawie kawy w doniczce jednym z najważniejszych czynników, gwarantujących sukces uprawy, jest odpowiednie podłoże

Kupiłam 3 tygodnie temu kawę w doniczce. Roślinie zaczynają brązowieć liście. Co mam robić?

Anna Skórkowska
Radzi: Anna Skórkowska

Architekt krajobrazu ze specjalizacją "zieleń zabytkowa". Pisała i redagowała teksty o zakładaniu, urządzaniu i pielęgnacji ogrodów. Fascynowało ją tradycyjne ogrodnictwo i rolnictwo, bo zapomniane dziś metody uprawy roślin - nawet w naszym "zchemizowanym" trującym świecie - pozwalają nieco lepiej żyć.

Kawa uprawiana w doniczce po zmianie warunków życia przeżywa szok. Cierpi z powodu zbyt suchego powietrza w pomieszczeniu, zbyt małej ilości światła, czy innego sposobu podlewania. Jeśli była kupiona w supermarkecie, mogła zostać zaatakowana przez chorobę wirusową, bakteryjną lub grzybową, bo rośliny są tam zazwyczaj stłoczone na małej powierzchni, cierpią z powodu złych warunków. Osłabione, łatwo ulegają infekcjom. Po jakimś czasie (trudno powiedzieć jakim) powinna się zaaklimatyzować. Aby wzmocnić jej kondycję warto zastosować wyciąg z grejpfruta (można kupić w sklepach ogrodniczych lub przez internet). Najlepiej roślinę opryskać i podlać – zwalcza choroby grzybowe i wirusowe, poprawia też kondycje rośliny, dzięki temu staje się ona odporniejsza.

Inne porady tego eksperta

Nasi Partnerzy polecają
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.