Spis treści
Ważne jest systematyczne usuwanie chwastów
Chwasty ogrodowe trzeba usuwać systematycznie. Odchwaszczanie trzeba powtarzać regularnie przez cały sezon wegetacyjny, począwszy od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni. Usuwanie chwastów wykonuje się, gdy gleba nie jest zbyt mokra.
Chwasty najlepiej usuwać, gdy mają nie więcej niż kilka centymetrów wysokości. Korzenie takich chwastów nie są wtedy jeszcze długie i rozgałęzione, więc łatwiej je wyrwać bez uszkodzenia rosnących obok roślin ogrodowych. Poza tym w tej fazie wzrostu chwasty są zbyt małe, by konkurować z nimi o światło, wodę i składniki pokarmowe. Nieprzekraczalnym terminem odchwaszczania jest kwitnienie roślin – później, gdy dojrzeją i osypią się nasiona, walka z kiełkującymi siewkami chwastów będzie bardzo pracochłonna.
Przeczytaj też: Czy chwasty z ogrodu mogą być pożyteczne? Zamiast z nimi walczyć, lepiej je wykorzystaj

Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.
Jak zwalczać chwasty w piwoniach?
Jeśli chodzi o piwonie, to raczej nie powinno się stosować chemicznych środków do zwalczania chwastów, czyli herbicydów. Najbezpieczniejszą i najskuteczniejszą metodą usuwania chwastów jest pielenie ręczne - mechaniczne. Najlepiej usuwać chwasty na bieżąco, szczególnie w okresie wzrost piwonii, aby nie zabierały one składników mineralnych oraz światła piwoniom. Jeśli jednak zdecyduje się Pani na herbicydy, proponuję stosować tylko preparaty selektywne, dobrane do konkretnej grupy chwastów, tak by zmniejszyć do minimum ryzyko uszkodzenia piwonii.
Ręczne usuwanie chwastów
Niewielkie chwasty w ogrodzie łatwo można wyrywać ręcznie (starając się usuwać je z korzeniami) lub motyką. Powinna być ostra, by podcinała je tuż pod powierzchnią gleby. Lepiej nie motyczkować głębiej niż na 1-3 cm, żeby nie wyciągać na powierzchnię nowych nasion chwastów. Duże chwasty z gęstą rozetą liści (babki, mniszek) czy z korzeniem palowym (oset) najlepiej wyrywać w całości, pomagając sobie nożem albo specjalnym narzędziem do odchwaszczania. Z kolei gatunki chwastów tworzące rozłogi (perz, pokrzywa) najlepiej usuwać widłami amerykańskimi, które umożliwiają dokładne wykopanie podziemnych części roślin.
Przeczytaj też: Oprysk z octu na chwasty i inne domowe sposoby pozbycia się chwastów. Jak usunąć chwasty bez chemii?

i

Inne porady tego eksperta