Herbatka z pysznogłówki [Porada eksperta]
Czy to prawda, że liście pysznogłówki można parzyć tak jak herbatę?
Redakcja serwisu odpowiada na pytania dotyczące ogrodu i roślin.
Faktycznie liście pysznogłowki nadają się do parzenia (w Polsce uprawiane są głównie dwa gatunki – pysznogłówka dwoista i pysznogłówka dęta). Ich cierpkawy, cytrusowy zapach przypomina pomarańczę bergamotę, której olejek wykorzystywany jest między innymi do aromatyzowania herbaty Earl Grey, a także w przemyśle kosmetycznym (dlatego pysznogłówka znana jest też pod nazwą „bergamotka”). Liście można parzyć same lub dodawać do czarnej herbaty, zarówno świeże, jak i suszone. W tej postaci były wykorzystywane przez Indian zamieszkujących Amerykę Północną (skąd pochodzi pysznogłówka) oraz przez osadników z Europy. Liście należy zbierać wiosną i latem przed ukazaniem się kwiatów. Powinny być suche, jędrne i niezwiędnięte. Suszy się je w przewiewnym i ocienionym miejscu, w niezbyt wysokiej temperaturze (około 30 stopni Celsjusza), a przechowuje w szczelnych pojemnikach w ciemnym miejscu. Można je też dodawać do dżemów, galaretek, soków, surówek, a także do mięs i bigosu. (eb-g)
Inne porady tego eksperta