Spis treści

Redakcja serwisu odpowiada na pytania dotyczące ogrodu i roślin.
Czy w naszym klimacie można uprawiać karczochy?
Choć karczochy są ciepłolubne, możemy je uprawiać w naszym kraju, jednak nie jako rośliny wieloletnie, ale jednoroczne. Karczochy pochodzą z rejonów Morza Śródziemnego i mają dość szczególne wymagania uprawowe. Zarówno siewki, jak i dorosłe rośliny, nie znoszą niskiej temperatury, dlatego karczochy w naszych warunkach klimatycznych powinny być uprawiane z rozsady, a do gruntu wysadzane dopiero po przejściu wiosennych przymrozków (czyli najwcześniej w drugiej połowie maja).
Jak przygotować rozsadę karczochów?
Już pod koniec lutego (albo na początku marca) przygotowujemy rozsadę karczochów. Do doniczek wypełnionych mieszanką niekwaśnego torfu z piaskiem siejemy po dwa-trzy nasiona, podlewamy i umieszczamy w widnym pomieszczeniu w temperaturze 20 st.C. Po wzejściu nasion siewki karczochów się przerywa, pozostawiając w każdej doniczce tylko jedną, najsilniejszą roślinę. W drugiej połowie maja sadzimy sadzonki w ogrodzie, w odległości co 1 m. Gleba powinna być żyzna, próchniczna i wilgotna, a miejsce słoneczne i zaciszne. Pierwsze kwiaty pojawiają się w sierpniu. (eb-g)
Przeczytaj też: Jakie warzywa uprawiamy z rozsady? Kiedy wysiewać nasiona warzyw na rozsadę?
Jaka ziemia pod karczochy?
Warzywo najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchniczych i głęboko uprawionych. Ponieważ karczochy mają dość wysokie wymagania pokarmowe, przed ich posadzeniem warto wzbogacić podłoże mieszanką nawozów mineralnych o podwyższonej zawartości azotu, a dla roślin przeznaczać stanowisko w pierwszym roku po oborniku.

Jak zbierać karczochy?
Do zbioru nadają się duże, wyrośnięte pąki kwiatowe karczochów, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć. Ścina się je wraz z fragmentem łodygi i przeznacza do bezpośredniego spożycia lub przechowuje przez kilka dni w chłodnym pomieszczeniu.
Jadalną częścią rośliny jest głównie dno kwiatowe, które zawiera najwięcej wartości odżywczych i jest delikatniejsze od twardych, zdrewniałych łusek zewnętrznych.
Przeczytaj też: Kard - mało znane warzywo. Jak je uprawiać?