Czy trzeba wyciąć przed zimą liście rabarbaru? Odpowiada ekspert
Czy przed zimą trzeba wyciąć wszystkie liście rabarbaru? Jeśli tak, to na jakiej wysokości? Takie pytanie zadał nasz czytelnik.
Autor: photos.com
Jadalne u rabarbaru są mięsiste ogonki liściowe
Spis treści
- Jak wygląda rabarbar?
- Czy trzeba wyciąć przed zimą liście rabarbaru?
- Kiedy i jak sadzić rabarbar w ogrodzie?
- Zbiór rabarbaru - kiedy i w jaki sposób zbierać ogonki liściowe?
Jak wygląda rabarbar?
Rabarbar ogrodowy to roślina wieloletnia, której część podziemna zimuje w gruncie. Część nadziemna rabarbaru na zimę zamiera, wiosną roślina wypuszcza nowe liście. Rabarbar jest odporny na mróz, z powodzeniem zimuje w naszym klimacie. Pędy nadziemne rabarbaru dorastają do 1,5 m wysokości. Jadalne są ogonki liściowe rabarbaru, które przybierają czerwone zabarwienie i mają kwaśny smak.
Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.
Czy trzeba wyciąć przed zimą liście rabarbaru?
Nie ma potrzeby wycinania liści rabarbaru przed zimą. Ogonki liściowe rabarbaru zbiera się w okresie maj-lipiec, ale najwcześniej w drugim roku po posadzeniu. Wykonuje się to przez wyłamanie ogonków nisko nad ziemią. Zbiera tylko ogonki, które osiągnęły minimum 20 cm długości.
Kiedy i jak sadzić rabarbar w ogrodzie?
Rabarbar najlepiej sadzić do gruntu jesienią – na przełomie września i października, ale mona też sadzić wiosną (w marcu). Odmiany słabo rosnące rabarbaru sadzi się w rozstawie 100-150 x 100-120 cm, a odmiany silnie rosnące w rozstawie 150-200 x 120-150 cm. Sadzonki rabarbaru sadzi się na takiej głębokości, aby pąki liściowe znajdowały się 2-3 cm pod powierzchnią gleby. Po posadzeniu karp rabarbaru, ziemię wokół nich należy mocno ugnieść.
Zbiór rabarbaru - kiedy i w jaki sposób zbierać ogonki liściowe?
Ogonki liściowe rabarbaru zbiera się od początku maja do końca czerwca, najwcześniej w drugim roku po posadzeniu. Najlepsze do spożycia są łodygi 3-5-tygodniowe. W starszych poziom szczawianów wapnia rośnie, a substancje te mogą być szkodliwe dla zdrowia, ponieważ wypłukują z organizmu wapń (budulec kości).
Ogonki rabarbaru zbiera się wyłamując je nisko nad ziemią. Zbiera się ogonki, które osiągnęły minimum 20 cm długości, nie więcej niż 1/3 liści z rośliny. Im bardziej czerwony kolor pędów, tym są one słodsze.
Przeczytaj też: Terminarz zbioru warzyw jesienią - kiedy zebrać plony z ogrodu?
Inne porady tego eksperta