Czy jabłka z jabłoni porażonej parchem nadają się na przetwory?

2024-10-10 14:25

Czy owoce jabłoni zaatakowanej przez parcha nadają się na przetwory? Czy na przykład można je uprażyć na mus do szarlotki (po obraniu ze skórki)? Zwróciliśmy się z tymi pytaniami do eksperta.

Parch jabłoni
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska Objawy parcha jabłoni na owocach

Spis treści

  1. Objawy parcha jabłoni
  2. Czy można spożywać jabłka jabłoni porażonych parchem?
  3. Zwalczanie parcha jabłoni

Parch jabłoni to najgroźniejsza choroba jabłoni, powodowana przez grzyb Venturia inaegualis.

Objawy parcha jabłoni

Objawy parcha jabłoni widoczne są na liściach i na owocach.

  • Pierwsze objawy parcha pojawiają się już w maju, w postaci oliwkowobrunatnych plam na dolnej stronie blaszki liściowej. Plamy szybko się rozrastają i ciemnieją. W skrajnych przypadkach silnie porażone liście przez parcha jabłoni skręcają się, marszczą, a nawet opadają, co ma negatywy wpływ na zawiązywanie pąków kwiatowych na przyszły sezon oraz podnosi ryzyko przemarzania drzew w zimie.
  • Na jabłkach parch występuje w postaci ciemnych, okrągłych plam, które szybko korkowacieją, co często prowadzi do spękania owoców. Jabłka często karłowacieją, a czasem gniją w wyniku porażenia przez inne choroby.
Maciej Aleksandrowicz
Radzi: Maciej Aleksandrowicz

Specjalista w zakresie kształtowania terenów zieleni, autor porad oraz artykułów o tematyce ogrodowej. Doświadczenie zdobywał we współpracy z architektami, w szkółce roślin ozdobnych oraz w firmach i centrach ogrodniczych. W pracy zawodowej kieruje się zasadą, że miasto idealne to rozsądne połączenie architektury i zieleni.

Czy można spożywać jabłka jabłoni porażonych parchem?

Generalna zasada jest taka, że lepiej unikać spożywania owoców jabłoni porażonych parchem. Porażone owoce mają obniżoną wartość spożywczą i są ogólnie gorszej kondycji. Rzeczywiście plamy z czasem zmieniają swój wygląd na owocach. Oczywiście nasze babcie z pewnością używały takich jabłek do przetworów wykrawając plamki i nikomu nic się nie stało. Jednak dziś wiadomo, że owoce porażone parchem na pewno gorzej się przechowują albo wcale nie nadają się do przechowywania.

Istnieje także opinia, że produkty metabolizmu grzybów mogą mieć w organizmie człowieka właściwości kancerogenne. Czyli ogólnie lepiej tego nie jeść w dużych ilościach i nie przetwarzać! Oczywiście należy zachować zdrowy rozsądek i jeśli usuniemy plamki i zjemy jednorazowo takie jabłka, to raczej nic nie powinno się stać.

Zwalczanie parcha jabłoni

Parch jabłoni zwalczać można naturalnie (w uprawach ekologicznych i przydomowych ogrodach) lub za pomocą grzybobójczych środków ochrony roślin przeznaczonych dla drzew owocowych.

Warto sadzić w ogrodzie odmiany jabłoni odporne na parcha jabłoni.

Inne porady tego eksperta

Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Listen to "Dom z balkonem czy bez? MUROWANE STARCIE" on Spreaker.
Murator Google News
Autor: