Czarne pomidory koktajlowe black cherry. Kiedy je zrywać? Jak o nie dbać?

2023-08-18 12:59

Uprawa pomidorów koktajlowych cieszy się coraz większą popularnością. Warzywa można sadzić w donicach na balkonie oraz na rabacie w gruncie. W sklepach ogrodniczych dostępnych jest wiele odmian, wśród których wyróżnia się jedna – black cherry. To pomidory, które w porównaniu do zwykłych wyglądają bardzo oryginalnie, bo mają bardzo ciemne, niemal granatowe owoce. Kiedy wiadomo, że czarne pomidory są dojrzałe? Kiedy można je zrywać?

Spis treści

  1. Co to jest pomidor koktajlowy black cherry?
  2. Jak odpowiednio dbać o black cherry?
  3. Kiedy zbieramy czarne pomidory koktajlowe?

Co to jest pomidor koktajlowy black cherry?

Pomidory koktajlowe black cherry powstały jako efekt łączenia kilku odmian, by uzyskać określone cechy. W ten sposób stworzony został gatunek mieszany, który ma wiele zalet, wśród nich na pewno są walory estetyczne i smakowe.

Czarne pomidorki, w odróżnieniu od czerwonych, cechują się wysoką zawartością suchej masy, czyli są „mięsiste”. Dzięki temu mają intensywny smak, można się spotkać nawet z opinią, że czarne pomidorki są wyjątkowo smaczne, dodatkowo zawierają niewiele pestek. Nie tylko ich skórka jest ciemna, ale i miąższ, który ma czerwone, ale lekko brązowe zabarwienie.

Czarne pomidorki najlepiej uprawiać w ogrodzie, można je zasadzić w gruncie lub pod osłoną. Sadzimy z rozsady w drugiej połowie maja. Pomidor „czarna wiśnia” – bo tak tłumaczy się nazwa warzywa, to roślina, której pędy osiągają nawet do 200 cm, dlatego powinno się ją wspierać palikami. Należy jednak usuwać pędy boczne, zalecane jest, by utrzymywać maksymalnie dwa główne pędy, które przywiązujemy do palika.

Jak odpowiednio dbać o black cherry?

Choć pomidory wyglądają oryginalnie, to jednak ich uprawa niewiele się różni od tych tradycyjnych, czerwonych pomidorów. Hodowcy nawet oceniają, że odmiana black cherry jest stosunkowo łatwa w uprawie.

Jeśli chodzi o wymagania warzywa, to gleba w której sadzimy pomidorki powinna być żyzna, bogata w próchnicę i przepuszczalna. Wybieramy stanowisko słoneczne, co jest szczególnie istotne do uzyskania odpowiedniego wybarwienia pomidorków. Miejsce powinno być także osłonięte od wiatru, dlatego zalecana jest uprawa black cherry np. pod folią. Podlewamy podobnie, jak zwykłe pomidory, czyli regularnie, ale nie przelewamy, po prostu ziemia powinna być lekko wilgotna.

Kiedy zbieramy czarne pomidory koktajlowe?

Pomidory zbiera się w różnym terminie, w zależności od gatunku. Generalnie oznaką, że można warzywo zerwać z krzaka jest moment, gdy pomidor się przebarwi, czyli będzie czarny, a miejsca które były zielone przebarwią się na czerwono. Dodatkowo możemy się upewnić, czy owoc jest dojrzały lekko go naciskając, jeśli jest miękki, to możemy oderwać go od gałązki. Ponadto w przypadku pomidorów koktajlowych dodatkowo dojrzałe owoce powinny łatwo odrywać się od szypułki. Po oderwaniu szypułki od pomidorka owoc powinien zdobić czerwony kwiatuszek, jak na zdjęciu poniżej.

Czarne pomidory koktajlowe black cherry
Autor: Marzena Sarniewicz Czarne pomidory koktajlowe po oderwaniu szypułki mają charakterystyczny czerwony kwiatuszek

Pierwsze owoce black cherry pojawiają się już w lipcu. Roślina jest bardzo plenna, z jednego krzaczka możemy zebrać do 10 sztuk pomidorków dziennie. Owocowanie zwykle utrzymuje się do września. Pomidorki należy regularnie zbierać, dzięki temu pobudzamy roślinę do kolejnego owocowania. Nie powinno się zostawiać na krzaczkach dojrzałych owoców, bo mogą zacząć gnić