Późna jesień to znakomity termin pobierania zrazów, czyli pędów drzew owocowych przeznaczonych do szczepienia

2022-11-14 10:24

Późną jesienią drzewa owocowe kończą swoją wegetację i wchodzą w stan spoczynku. To znakomity okres na pobieranie zrazów, które przeznaczymy do szczepienia drzew owocowych. Sprawdź, jak to zrobić.

Pobieranie zrazów
Autor: GettyImages Późna jesień to najlepszy termin pobierania zrazów, czyli pędów drzew owocowych przeznaczonych do szczepienia

Jesienią, gdy z drzew owocowych opadną liście, rośliny wchodzą w stan spoczynku. To najlepszy termin na pobieranie zrazów, czyli pędów przeznaczonych do szczepienia drzew owocowych. To one w dużym stopniu decydują, jak powiedzie się szczepienie drzew owocowych. Dlatego dobrze jest dowiedzieć się, jaki jest najlepszy termin do pobierania zrazów do szczepienia, kiedy je pobierać oraz gdzie przechować.

Kiedy pobierać zrazy do szczepienia?

Zrazy do szczepienia drzew owocowych można pobierać w dwóch terminach - późną jesienią lub pod koniec zimy (w drugiej połowie lutego lub na początku marca). Ten pierwszy termin przypada na koniec listopada i początek grudnia.

Jakie pędy nadają się na zrazy?

Jako zrazy przeznaczone do szczepienia drzew owocowych nadają się jednoroczne, silne i zdrowe pędy z dobrze wykształconymi pąkami. Pędy takie ścina się z zewnętrznej części korony drzewa. Powinny mieć więcej niż 40 cm długości i powyżej 5 mm średnicy. Każdy pęd tnie się potem na 3–4 zrazy. Wykorzystujemy wyłącznie środkową część pędu, wierzchołek i dolny fragment należy odciąć i wyrzucić (np. na kompostownik).

Zrazy ścina się zostawiając na drzewach krótkie 5-cio oczkowe czopki, w celu otrzymania przyrostów w następnym roku. Do cięcia zrazów używa się specjalnego noża, tzw. szczepaka (okulizaka), który jest ostry i pozostawia gładką powierzchnię cięcia.

Ścięte pędy wiąże się w pęczki i oznacza przyczepiając kartkę bądź etykietę z nazwą odmiany, z której pobraliśmy materiał.

Przeczytaj też: Stare odmiany drzew owocowych znowu modne! >>>

Tak pobrane pędy należy przechować do czasu szczepienia.

Zrazy do szczepienia drzew owocowych pobieramy wyłącznie ze zdrowych drzew i takich, które obficie owocują.

Jak przechowywać pobrane zrazy?

Zrazy możemy przechować:

  • w pomieszczeniu o temperaturze 0–2 stopnie Celsjusza (najczęściej jest to piwnica), w którym panuje dość wysoka wilgotność (aby pędy nie wyschły). Niska temperatura spowoduje, że pąki na pobranych pędach będą przez okres przechowywania uśpione. Zrazy umieszcza się w pojemnikach wypełnionych piaskiem z niewielkim dodatkiem torfu, zagłębione w ten sposób, aby większa część pędu była zakryta podłożem. Podłoże w pojemnikach musi być stale wilgotne ale nie mokre;
  • zadołowane w ogrodzie - najlepiej w północnej części ogrodu, przy altanie lub ścianie domu, w miejscu zabezpieczonym przed zalewaniem wodą opadową. W tym celu wykopujemy płytki dołek, na spodzie wsypujemy kilkucentymetrową warstwę wilgotnego piasku, na nim układamy pęczki zrazów, przykrywamy warstwą wilgotnego piasku i ziemią. Gdy ziemia lekko przymarznie nakładamy warstwę ściółki (np. liście, torf, trociny);
  • w lodówce z ustawioną stałą temperaturą 0-2 st. C. Przed włożeniem do lodówki pęczki zrazów owijamy wilgotną ściereczką i wkładamy do szczelnego pojemnika. Co kilka dni trzeba sprawdzać czy nie pojawiła się pleśń.

Zrazy przechowujemy do czasu szczepienia, czyli przełomu lutego i marca.