Stare odmiany drzew owocowych znowu modne!

2016-04-02 21:30
jablon
Autor: www.thinkstockphotos.com Jabłonie chętnie sadzimy w ogrodach

Powraca moda na stare odmiany drzew owocowych. Poznaj odmiany drzew owocowych uprawiane od dawna, które są polecane do sadzenia w ogrodach.

Wiele odmian roślin sadowniczych, które uprawiali nasi dziadkowie, po pewnym czasie odeszła w zapomnienie. W wielu przypadkach ich owoce charakteryzowały się wyjątkowym smakiem, dobrą mrozoodpornością oraz łatwością w uprawie. Teraz moda na stare odmiany drzew owocowych powraca.

Często to, co jest stare, nudzi się i zostaje zastąpione nowym. Podobnie dzieje się w ogrodnictwie i sadownictwie. W asortymencie drzew owocowych w ciągu dziesięcioleci zaszły ogromne zmiany. Stare odmiany drzew owocowych, niejednokrotnie osiągające pokaźne rozmiary, zostały wyparte przez te szczepione na podkładkach półkarłowych i karłowych. Oprócz tego, rewolucja hodowlana objęła wielkość owoców, ich wygląd oraz smak miąższu. Doszło do sytuacji, że cenione niegdyś odmiany, np. ‘Kosztela’, ciężko było kupić. Trend jednak powoli odwraca się i na rynku można nabyć wiele dawnych odmian jabłoni, grusz czy wiśni. Na które odmiany drzew owocowych warto zwrócić uwagę?

>>Przeczytaj też: Najlepsze odmiany jabłoni do sadu przydomowego

Stare odmiany jabłoni

  • ‘Kosztela’ – o zielonych owocach małej lub średniej wielkości. Owoce posiadają unikatowy, smaczny miąższ (ciężko je pomylić).
  • ‘Oliwka Żółta’ (‘Papierówka’) – żółte lub żółtawobiałe owoce są średniej wielkości. Odmiana jest niewrażliwa na mróz. Owoce często wykorzystuje się na przetwory.
  • ‘Antonówka’ – ma średniej wielkości, cylindryczne owoce o zielonkawej skórce i nierównych bokach.

Stare odmiany gruszy

  • ‘Bergamotka złocista’ – ma małe, kuliste owoce, które przeznacza się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory. Odmiana mało podatna ma choroby i odporna na mróz.
  • ‘Dobra Ludwika’ – francuska, plenna odmiana, znana od XVIII wieku. Wytwarza duże, asymetryczne owoce.
  • ‘Plebanka’ – wytwarza duże lub bardzo duże owoce. Skórka szorstka, zielona. Daje wczesny plon. Wymaga dobrych, szybko nagrzewających się gleb.

Stare odmiany śliwy

  • ‘Lubaszka’ – obejmuje kilka gatunków, które wytwarzają drobne, ciemnogranatowe okrągłe lub wydłużone owoce. Jest wytrzymała na mróz, mało podatna na choroby, ale wytwarza dużo odrostów korzeniowych.
  • ‘Renkloda zielona’ – wytwarza małe, żółtawozielone owoce o bardzo słodkim miąższu. Nie w pełni dojrzałe wykorzystuje się na przetwory, dojrzałe są spożywane na surowo;
  • ‘Węgierka zwykła’ – polska odmiana wytwarzająca owoce średniej wielkości i ciemnogranatowej barwie.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE