Stare odmiany drzew owocowych znowu modne!

Powraca moda na stare odmiany drzew owocowych. Poznaj odmiany drzew owocowych uprawiane od dawna, które są polecane do sadzenia w ogrodach.
Wiele odmian roślin sadowniczych, które uprawiali nasi dziadkowie, po pewnym czasie odeszła w zapomnienie. W wielu przypadkach ich owoce charakteryzowały się wyjątkowym smakiem, dobrą mrozoodpornością oraz łatwością w uprawie. Teraz moda na stare odmiany drzew owocowych powraca.
Często to, co jest stare, nudzi się i zostaje zastąpione nowym. Podobnie dzieje się w ogrodnictwie i sadownictwie. W asortymencie drzew owocowych w ciągu dziesięcioleci zaszły ogromne zmiany. Stare odmiany drzew owocowych, niejednokrotnie osiągające pokaźne rozmiary, zostały wyparte przez te szczepione na podkładkach półkarłowych i karłowych. Oprócz tego, rewolucja hodowlana objęła wielkość owoców, ich wygląd oraz smak miąższu. Doszło do sytuacji, że cenione niegdyś odmiany, np. ‘Kosztela’, ciężko było kupić. Trend jednak powoli odwraca się i na rynku można nabyć wiele dawnych odmian jabłoni, grusz czy wiśni. Na które odmiany drzew owocowych warto zwrócić uwagę?
>>Przeczytaj też: Najlepsze odmiany jabłoni do sadu przydomowego
Stare odmiany jabłoni
- ‘Kosztela’ – o zielonych owocach małej lub średniej wielkości. Owoce posiadają unikatowy, smaczny miąższ (ciężko je pomylić).
- ‘Oliwka Żółta’ (‘Papierówka’) – żółte lub żółtawobiałe owoce są średniej wielkości. Odmiana jest niewrażliwa na mróz. Owoce często wykorzystuje się na przetwory.
- ‘Antonówka’ – ma średniej wielkości, cylindryczne owoce o zielonkawej skórce i nierównych bokach.
Stare odmiany gruszy
- ‘Bergamotka złocista’ – ma małe, kuliste owoce, które przeznacza się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory. Odmiana mało podatna ma choroby i odporna na mróz.
- ‘Dobra Ludwika’ – francuska, plenna odmiana, znana od XVIII wieku. Wytwarza duże, asymetryczne owoce.
- ‘Plebanka’ – wytwarza duże lub bardzo duże owoce. Skórka szorstka, zielona. Daje wczesny plon. Wymaga dobrych, szybko nagrzewających się gleb.
Stare odmiany śliwy
- ‘Lubaszka’ – obejmuje kilka gatunków, które wytwarzają drobne, ciemnogranatowe okrągłe lub wydłużone owoce. Jest wytrzymała na mróz, mało podatna na choroby, ale wytwarza dużo odrostów korzeniowych.
- ‘Renkloda zielona’ – wytwarza małe, żółtawozielone owoce o bardzo słodkim miąższu. Nie w pełni dojrzałe wykorzystuje się na przetwory, dojrzałe są spożywane na surowo;
- ‘Węgierka zwykła’ – polska odmiana wytwarzająca owoce średniej wielkości i ciemnogranatowej barwie.