Najlepsze odmiany jabłoni do sadu przydomowego

2013-04-08 18:26

Jabłonie to najczęściej uprawiane drzewa owocowe w przydomowych ogrodach. Jakie są najlepsze odmiany jabłoni do uprawy w przydomowym sadzie? Poznaj odmiany jabłoni.

Co roku sklepy i centra ogrodnicze oferują różne odmiany jabłoni. Wśród odmian jabłoni polecanych do przydomowego sadu najczęściej wymieniane są: ‘Antonówka’, ‘Gala’, ‘Golden Delicious’, ‘Idared’, ‘Jonagold’, ‘Kosztela’, ‘Ligol’, ‘Oliwka Żółta’, ‘Sampion’, ‘Szara Reneta’. Poznaj najpopularniejsze i najsmaczniejsze odmiany jabłoni.

  • ‘Antonówka’ – owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają na początku września, mają kruchy miąższ i kwaśny smak, doskonałe nadają się na przetwory. Odmiana jabłoni bardzo wytrzymała na mróz, mało podatna na parcha i średnio wrażliwa na mączniaka. Jest doskonałą odmianą zapylającą inne jabłonie.
  • ‘Gala’ – owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają pod koniec września, są zwykle małe lub średnie, słodkie, kruche, typowo deserowe. Odmiana jabłoni średnio wrażliwa na mróz. Jest także średnio podatna na parcha i zarazę ogniową, a dosyć odporna na mączniaka; niestety wrażliwa na choroby drewna.
  • ‘Golden Delicious’ – owoce tej odmiany jabłoni mają charakterystyczną zielonkawozłotą skórkę, czasem z lekkim rumieńcem i ordzawieniem. Jest to jedna z najpopularniejszych odmian jabłoni na świecie ze względu na bardzo smaczne, słodkie owoce. Niestety jest wrażliwa na mróz i średnio podatna na choroby jabłoni.
  • ‘Idared’ – bardzo popularna odmiana jabłoni. Jej owoce dojrzewają dopiero w październiku, są smaczne, soczyste, lekko kwaskowate, o skórce zielonej z mocnym rumieńcem. Ta odmiana jabłoni jest dość wrażliwa na mróz, odporna na parcha, ale wrażliwa na mączniaka jabłoni.
  • ‘Jonagold’ – bardzo popularna odmiana jabłoni do sadu, jej owoce dojrzewają w październiku, są uważane za jedne z najsmaczniejszych jabłek, deserowe, ale również nadają się na przetwory. Odmiana średnio wrażliwa na mróz oraz na parcha jabłoni, mało podatna na mączniaka.
  • ‘Kosztela’ – stara polska odmiana jabłoni dojrzewająca na przełomie września i października. Jej owoce są typowo deserowe, twarde i słodkie. Drzewa rosną bardzo silnie, owocują obficie, ale naprzemiennie. Odmiana jabłoni wytrzymała na mróz i odporna na choroby.
  • ‘Ligol’ – odmiana jabłoni o dużych lub bardzo dużych, smacznych, słodko-kwaskowatych owocach, dojrzewających w październiku, zielonych z czerwonym rumieńcem. Odmiana jabłoni dość odporna na mróz, mało wrażliwa na parcha jabłoni i mączniaka.
  • ‘Oliwka żółta’ zwana Papierówką – owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają w drugiej połowie lipca lub początku sierpnia, mało dojrzałe nadają się na przetwory, dojrzałe do szybkiego spożycia. Odmiana jabłoni wytrzymała na mróz i mało podatna na parcha i mączniaka jabłoni.
  • ‘Šampion’ (zwana też ‘Szampion’ lub ‘Czempion’) – średnio późna odmiana jabłoni o typowo deserowych, bardzo smacznych i aromatycznych owocach, dojrzewających w październiku. Odmiana jabłoni umiarkowanie wrażliwa na mróz i na choroby grzybowe. Jest dobrym zapylaczem dla innych odmian jabłoni.
  • ‘Szara Renta’ – owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają pod koniec września, nadają się do przechowywania, są soczyste, kwaskowate, polecane głównie do suszenia i do przetworów. Odmiana jabłoni wytrzymała na mróz i mało podatna na choroby.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE