Najlepsze odmiany jabłoni do sadu przydomowego

2013-04-08 18:26

Jabłonie to najczęściej uprawiane drzewa owocowe w przydomowych ogrodach. Jakie są najlepsze odmiany jabłoni do uprawy w przydomowym sadzie? Poznaj odmiany jabłoni.

Co roku sklepy i centra ogrodnicze oferują różne odmiany jabłoni. Wśród odmian jabłoni polecanych do przydomowego sadu najczęściej wymieniane są: ‘Antonówka’, ‘Gala’, ‘Golden Delicious’, ‘Idared’, ‘Jonagold’, ‘Kosztela’, ‘Ligol’, ‘Oliwka Żółta’, ‘Sampion’, ‘Szara Reneta’. Poznaj najpopularniejsze i najsmaczniejsze odmiany jabłoni.

  • ‘Antonówka’ – owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają na początku września, mają kruchy miąższ i kwaśny smak, doskonałe nadają się na przetwory. Odmiana jabłoni bardzo wytrzymała na mróz, mało podatna na parcha i średnio wrażliwa na mączniaka. Jest doskonałą odmianą zapylającą inne jabłonie.
  • ‘Gala’ – owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają pod koniec września, są zwykle małe lub średnie, słodkie, kruche, typowo deserowe. Odmiana jabłoni średnio wrażliwa na mróz. Jest także średnio podatna na parcha i zarazę ogniową, a dosyć odporna na mączniaka; niestety wrażliwa na choroby drewna.
  • ‘Golden Delicious’ – owoce tej odmiany jabłoni mają charakterystyczną zielonkawozłotą skórkę, czasem z lekkim rumieńcem i ordzawieniem. Jest to jedna z najpopularniejszych odmian jabłoni na świecie ze względu na bardzo smaczne, słodkie owoce. Niestety jest wrażliwa na mróz i średnio podatna na choroby jabłoni.
  • ‘Idared’ – bardzo popularna odmiana jabłoni. Jej owoce dojrzewają dopiero w październiku, są smaczne, soczyste, lekko kwaskowate, o skórce zielonej z mocnym rumieńcem. Ta odmiana jabłoni jest dość wrażliwa na mróz, odporna na parcha, ale wrażliwa na mączniaka jabłoni.
  • ‘Jonagold’ – bardzo popularna odmiana jabłoni do sadu, jej owoce dojrzewają w październiku, są uważane za jedne z najsmaczniejszych jabłek, deserowe, ale również nadają się na przetwory. Odmiana średnio wrażliwa na mróz oraz na parcha jabłoni, mało podatna na mączniaka.
  • ‘Kosztela’ – stara polska odmiana jabłoni dojrzewająca na przełomie września i października. Jej owoce są typowo deserowe, twarde i słodkie. Drzewa rosną bardzo silnie, owocują obficie, ale naprzemiennie. Odmiana jabłoni wytrzymała na mróz i odporna na choroby.
  • ‘Ligol’ – odmiana jabłoni o dużych lub bardzo dużych, smacznych, słodko-kwaskowatych owocach, dojrzewających w październiku, zielonych z czerwonym rumieńcem. Odmiana jabłoni dość odporna na mróz, mało wrażliwa na parcha jabłoni i mączniaka.
  • ‘Oliwka żółta’ zwana Papierówką – owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają w drugiej połowie lipca lub początku sierpnia, mało dojrzałe nadają się na przetwory, dojrzałe do szybkiego spożycia. Odmiana jabłoni wytrzymała na mróz i mało podatna na parcha i mączniaka jabłoni.
  • ‘Šampion’ (zwana też ‘Szampion’ lub ‘Czempion’) – średnio późna odmiana jabłoni o typowo deserowych, bardzo smacznych i aromatycznych owocach, dojrzewających w październiku. Odmiana jabłoni umiarkowanie wrażliwa na mróz i na choroby grzybowe. Jest dobrym zapylaczem dla innych odmian jabłoni.
  • ‘Szara Renta’ – owoce tej odmiany jabłoni dojrzewają pod koniec września, nadają się do przechowywania, są soczyste, kwaskowate, polecane głównie do suszenia i do przetworów. Odmiana jabłoni wytrzymała na mróz i mało podatna na choroby.