Jesienne cięcie winorośli – kiedy i jak przycinać krzewy winorośli przed zimą?
Właściwe rozkrzewianie się i owocowanie winorośli w ogromnej mierze zależy od prawidłowego cięcia. Aby wykonać ten zabieg prawidłowo, należy pamiętać o odpowiednim terminie i technice, by nie osłabić tego owocowego pnącza. Dlaczego jesienią warto przyciąć winorośl i jak to zrobić?
Autor: GettyImages
Winorośl wymaga corocznego i silnego cięcia
Spis treści
- Optymalny termin cięcia winorośli
- Wiek winorośli a jej cięcie
- Popularne metody jesiennego cięcia winorośli
- Jak ciąć pędy winorośli?
- Narzędzia i warunki do cięcia winorośli
Optymalny termin cięcia winorośli
Winorośl należy do roślin, które źle reagują na cięcie wiosną, kiedy soki intensywnie krążą w tankach. Przycięcie pędów w tym czasie zwykle powoduje, że z trudno zabliźniających się wtedy ran po cięciach intensywnie wydobywa się sok („płacz roślin”), co osłabia kondycję, wzrost i owocowanie roślin, a może prowadzić nawet do zamierania całego pnącza. W podobny sposób „płaczą” też inne gatunki roślin, np. orzech włoski, klony, brzozy, jeśli mocne cięcie wykonamy wiosną. Wszystko to powoduje, iż lepszym, bezpieczniejszym i zalecanym terminem cięcia pędów winorośli jest okres jesieni, by nie osłabiać roślin i odpowiednio przygotować je do spoczynku zimowego oraz silnego wzrostu w nowym sezonie.
Wiek winorośli a jej cięcie
Warto pamiętać, że choć idealnym terminem ciecia winorośli jest jesień, to wykonujemy je raczej w przypadku starszych roślin o długich, rozrośniętych już pędach. Jeśli sadzimy jesienią bardzo młode, delikatne sadzonki, to ich cięcie lepiej jednak przełożyć na kolejny sezon. W pierwszym sezonie po sadzeniu korzystniej jest pozwolić roślinie dobrze się ukorzenić, czyli zregenerować i rozbudować system korzeniowy. Ponadto, tak młodych sadzonek nie należy ciąć przed zimą, by ich nie osłabiać i nie narażać na przemarznięcie. Jeśli jest taka potrzeba, pierwsze cięcie korekcyjne takiej młodej sadzonki można wykonać kolejnej wiosny (do połowy marca) lub dopiero następnej jesieni.
Starsze, pielęgnowane na bieżąco winorośle, o rozbudowanych, dłuższych pędach, tnie się zwykle jesienią (październik/listopad – najlepiej po opadnięciu liści i przed mrozami). Zazwyczaj skraca się wówczas wszystkie długie pędy winorośli (łozy), a po cięciu, przed zimą, warto zawsze zabezpieczyć przyciętą winorośl, np. przez usypanie kopczyka z ziemi lub liści, albo osłonięcie słomą lub białą agrowłókniną. W przypadku gdy jesień jest ciepła, dodatkowe cięcie starszych okazów można wykonać później (w listopadzie czy nawet w grudniu), by usunąć pozostałe jeszcze zielone, niezdrewniałe pędy, które mogą przemarznąć.
Popularne metody jesiennego cięcia winorośli
Jesienne cięcie winorośli jest bardzo potrzebne, aby te intensywnie rosnące rośliny były dobrze przygotowane do wzrostu w nowym sezonie. Można wykonać je kilkoma technikami, w zależności od wieku czy siły wzrostu danej odmiany. Zwykle stosowane są 3 podstawowe metody jesiennego przycinania winorośli, które polegają na odpowiednim skróceniu pędów lub całkowitym usunięciu tych najstarszych.
- Skracanie pędów na 2 „oczka” – polega na przycięciu tegorocznych (jednorocznych) pędów na wysokość do dwóch „oczek”, czyli widocznych na pędzie pąków, czego celem jest pobudzenie młodszych roślin do wypuszczenia kolejnych dwóch młodych, silnych pędów.
- Skracanie pędów na kilka „oczek” (zwykle 5-10) – metoda polegająca na skróceniu długich, starszych pędów na wysokość od 5 do 10 oczek, po to by przerzedzić roślinę i stworzeniu przestrzeni dla pędów wybijających z pąków i obficiej owocujących w nowym sezonie.
- Wycinanie pędów dwuletnich – sposób cięcia zalecany dla starych winorośli, polegający na usunięciu późną jesienią (po opadnięciu liści) wszystkich pędów dwuletnich, co przede wszystkim odmładza pnącze, poprawia jego kondycję i mocno pobudza do wytworzenia nowych pędów owoconośnych w kolejnym sezonie, a jednocześnie zwiększa plony owoców.
Jak ciąć pędy winorośli?
Prawidłowe cięcie pędów winorośli powinno być równe, gładkie i tak oraz w taki sposób, by powstała rana miała jak najmniejszą powierzchnię. Cięcie wykonuje się zawsze około 0,5-1 cm nad pąkiem oraz tak, aby sok z rany nie spływał w jego stronę. Większe rany po cięciu (o średnicy większej niż 2 cm) warto zabezpieczyć przed infekcjami i zasmarować, np. białą farbą emulsyjną z dodatkiem środka grzybobójczego.
Przeczytaj też: Maść ogrodnicza - czym jest i na co stosować? Jak samemu zrobić maść ogrodniczą?
Narzędzia i warunki do cięcia winorośli
Cięcia winorośli wykonamy bezpiecznie dla samych roślin, jeśli użyjemy do tego celu odpowiednich, ostrych i czystych narzędzi. Pozwoli to nie tylko łatwiej wykonać zabieg, ale też nie będzie niepotrzebnie miażdżyć czy uszkadzać ciętych pędów i narażać ich na infekcje.
Podstawowe narzędzie do cięcia młodszych pędów winorośli to sekator ręczny, a do skracania starszych, grubszych pędów najlepsza będzie mała piła ręczna (lub mechaniczna). Na cięcie najlepiej wybrać bezdeszczowy, suchy i pogodny dzień, aby ograniczyć ryzyko infekcji.
Przeczytaj też: Narzędzia do cięcia i formowania roślin: ręczne i mechaniczne
Autor: GettyImages
Żeby cieszyć się smakiem pysznych winogron z własnej uprawy należy pamiętać o odpowiednich zabiegach pielęgnacyjnych, w tym nawożeniu winorośli